Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 1 februari 2013

Veckans Tips: Fair To Midland "Arrows & Anchors"

Och nu i Veckans Tips: svårbeskriven musik.
Jo, jag tycker faktiskt det när det gäller Texasgängets rock'n'roll. Anledningen är enkel - detta är visserligen rock, men det blandas så friskt och skamlöst att det inte går att likna med mycket annat, och för egen del befinner jag mig stundtals i periferin av vad jag mäktar med att smälta.
Kanske var det Snusgrop på Metal Bastard som beskrev det bäst i sin sammanställning över 2011 års bästa skivor (du hittar denna platta på plats 5):
A good example is Rikki Tikki Tavi which sounds like someone cut up a Coal Chamber song and a Queen song and pasted them together at random. Sounds fucking retarded, I know, but somehow they not only make it work, but also make it sound great.
Jo.
Helt rätt. 
Givetvis var jag tvungen att kolla in platan, som tydligen är bandets fjärde i ordningen.
Jag har haft den ett tag, men sugit på karamellen till nu.
"Rikki Tikki Tavi" är inte bästa låten på skivan i mina öron, men väl ett gott exempel på hur dte låter. Jag håller själv såväl "Whiskey & Ritalin", "Musical Chairs", "Uh-oh", "A Loophole In Limbo" och "Amarillo Sleeps On My Pillow" som bättre spår.

Det roliga är att även jag hade samma tanke som Snusgrop initialt, det där om sångaren Darroh Sudderth  (jo, nu avslöjas det om du läst vad han skrev...). Han gnuggar en lite fel väg, i alla fall först. Jag tänker faktiskt då och då på Coheed & Cambria, det är också jäkligt karakteristisk sång som inte alltid känns helt naturlig när man hör det första gången.
Ändå, med tiden vänjer man sig, och när man kommit över det hindret så sitter det här som en smäck. Det påminner inte direkt musikaliskt om varandra, därtill är som sagt Fair To Midlands musik rätt svår att beskriva i futtiga ord.
Det krävs nog att man lyssnar för att förstå hur man naturligt inkorporerar banjo i en episk rocklåt.
Lyssnar gör du här, och eftersom detta är en växare till platta så säger jag det med en gång: kör mer än ett varv. Låt den stå på i bakgrunden ett tag. Lev lite med den.
Du kommer inte att ångra dig!

6 kommentarer:

 1. Detta var ju grymt, varför kom inte det tipset i tid till 2012 årsbästalistor? :)

  SvaraRadera
 2. Johan -> För att den kom 2011. Eller, rättare sagt om jag ska vara helt ärlig... för att jag ville spara den lite. Jag har några såna, som jag smyger runt med och tänker släppa ut under året. Stay tuned, med andra ord! :)

  SvaraRadera
 3. Mycket bra platta! Hade med den faktiskt på min årsbästalista 2011, tror även att jag skrev om den på WeRock under 2011 :)

  SvaraRadera
 4. Riktigt bra platta som jag nöter för fullt i bilen just nu, blev tipsad om bandet av en kompis i slutet av december 2011 och fastnade för deras musik just för att den är en sån härlig blandning!:)

  SvaraRadera
 5. Stones & Snusgrop -> Jo. Jag är ju skyldig er hur många fina tips som helst. Som denna. Tack!

  Linnea -> Livsfarligt att köra bil till den här!!! (och ändå, hoppas du skrev inlägget på telefonen i bilen....prioriterar Metalbloggen före trivialiteter som trafik, bilkörning, hälsa och liv....hehe..)

  SvaraRadera