Metalbloggens samarbetspartner:

tisdag 26 februari 2013

Rime Of The Ancient Mariner. Ett inlägg om whisky...

Det var faktiskt ett tag sen vi hade ett inlägg med fullt fokus på annat än musiken på den här bloggen. Dags för det nu då, och vi gör det med bilder och tankar från helgens tur med Birka. Familjeresa, så fredagskvällen var väldigt lugn och sansad, avslutades med att undertecknad satt i halvmörkret i hytten medan resten av familjen snarkade i de övriga sängarna, hållandes en fisljummen Karhu och med hörlurarna på skallen. Ghost Brigade och Dawnbringer i öronen, och livskvalitet rakt av, tycker jag.
Förutom det så bjöd lördagen på en hel del fin whiskybotanisering.
Bilden ovan var en lite dryck jag gav mig på, det visade sig att det var båtens dyraste - en Dalmore 40 YO, dvs äldre än mig. 350 kr/cl (!), och en riktigt bra historia.Snygg flaska för övrigt, men drycken var ännu bättre. Såhär skriver The Dalmore själva:
Astrum is the Latin word for constellation. As the stars glint and gleam in the night sky so will The Dalmore Astrum shine with an unmatched brilliance among whiskies. This exceptional 40 year old vintage recently emerged from the darkness of a lengthy maturation with a glorious lustre. One sip and you’ll agree; the stars have truly aligned to create a stellar malt.
Set to cask on the final day of the year 1966, this spirit spent most of the ensuing four decades in American white oak casks from Kentucky before being transferred for a final 18 month flourish to 30 year old Matusalem casks from the majestic house of Gonzalez Byass.

Värmde innan dess upp med en Strathisla 1968, som man valt att ge till extrapriset 175 kr/2 cl, faktiskt ett riktigt bra pris. Tyvärr måste jag säga att lika bra som de är på whiskyutbudet, lika svaga är de på utbudet av öl. Till detta kunde man då välja på olika blaskig lageröl, i stort sett, samt Innis & Gunn- Det blev det senare, visserligen en bra öl, men ändå rätt så.. ja.. trist, med tanke på hur mycket kul whisky det fanns.

Nå.
Tax Free nästa, och denna gång tog jag med mig två flaskor hem. En som får agera brukswhisky eftersom den var okej och till ett bra pris (349 kr för litern): Glenlivet Master Destillers Editiion, samt en specialare fron Chieftains (som buteljerar en hel del lite mindre destillerier): Ben Nevis 12 YO.


Jag har sedan tidigare provat mig lite fram hos just Chieftains olika tappningar, och tycker att det är spännande saker, dessutom ganska svårt att få tag i förutom vid tillfällen som detta så det gör det extra kul. Dyrare flaska, men inte så blodigt, strax under 600 spänn.
Ingen av dem öppnade än, och i skrivande stund ser då hyllan (lite av Record Madness i detta inlägg, fast med fokus på whisky då!) ut på följande sätt:
Överst - hyllan som helhet.
Innehåller kanske en sisådär 15 flaskor eller så just nu.
Detaljer i underliggande bilder, där man kan konstatera att en sådan sak som Longmorn 16 YO är snygg som attan men smakar trä, att min karaff Dallas-style innehåller irländska Jameson, prisvärt för det ändamålet (och visst är den snygg, speciellt med de stora tumlarglasen?). Dramglasen står på annan platsoch får inte vara med på bild, till skillnad från de två Chieftainsbuteljerna som står längst fram (och faktiskt gömmer en av mina finaste saker, en Glenmorangie Signet som nu knappt syns i mörkret på bilderna).

Vad innehåller de då, dessa specialbuteljeringar?


 Tre stycken bor i hyllan just nu.
Överst den angivna Ben Nevis 12YO, sedan en Rosebank 20YO och sist en Mannochmore -91.
Extra kul när man får chansen att vara med å¨en sån där specialare, och kanske ska jag ställa fram dem alla för allmän bedrickning ungefär den här tiden nästa år.
Då fyller undertecknad 40 år.
Precis som whiskyn längst upp i inlägget, Dalmore Astrum.
Tror bara att den är i lite bättre skick än mig - den var riktigt fin...

4 kommentarer:

 1. Fast jag undrar om man på Dalmore tullat lite för mycket på sin egen produkt eller om flaskan och etiketten gjordes för sådär en 6-7 år sedan....? :-) För jag skapades också i slutet av 1966 och även om det är smickrande, så är jag inte 40 år...längre....:-) Men när det kommer till Whisky så är det väl inte något problem.

  SvaraRadera
 2. Jäävligt trevlig whisky-samling. Hade gärna hälsat på och smakat lite. :)

  Men jösses, bara Innis & Gunn och blasklager som ölutbud? Skandalöst! Räcker ju att dricka en I&G, sedan är man ganska trött på den söta kola/fudgesmaken. Om det inte är den där hemska Rom-varianten. Den duger bara till att vaska.

  SvaraRadera
 3. Fantastisk samling goa drycker.

  SvaraRadera
 4. Spader Ess -> Good point. Det är väl tappningen som är 40. Inte när man dricker den då..,

  Christofer -> Visst. Välkommen! :-)

  SvaraRadera