Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 16 mars 2012

Veckans Tips: Illuminatus "Glasnost"

Ibland blir man glad av att upptäcka nya skivor.
Såna där som sitter direkt, som en smäck.
Tidigare detta år har Metalbloggen plockat ett Veckans Tips från Metal Bastards årsbästalista för 2011, och nu är det dags igen.
Där hittade jag nämligen den här skivan (även om mitt exemplar faktiskt säger 2010, men det är väl strunt samma, det vore ju inte första gången i världshistorien som en skiva släpps i slutet av ett år och inte går att få tag på förrän efter ett par månader... faktum är att så var det med bloggens allra första Veckans Tips...)
Skivan vi pratar om, med det klart udda omslaget, är brittiska Illuminatus "Glasnost".
Metal Bastard fick musiken beskriven som sentida Paradise Lost och mitt-erans Anathema möter tidiga Tool.
Ingen aning om det stämmer, själv tycker jag det låter lite som om Manic Street Preachers blivit nedsupna och förförda av Trent Reznor. Eller, ja, det är rätt svårt att beskriva så vi gör så här - öppna Spotify eller glid in på bandets hemsida och kolla lite med en gång.
Personligen gillar jag att skivan är så hårt komprimerad avseende låtarna.
En låt slutar, en annan börjar och det sker inom bråkdelen av en sekund och ger ett bra flyt i lyssningen. Jag gillar att Julio Taylor som står för sång och gitarr har den där nerven och panikslagna känslan i rösten - något som kommer fram fantastiskt bra i låtar som "Cave In" och "Keep Calm And Carry On". Jag gillar att texterna innehåller sköna fraser som "For those of you that are Morally Impaired, the President will be crying in your place" (från "Murdocracy") och jag gillar att bandet lyckas låta både rock, industri, spröd pop och mangel på samma gång. Jon Martin (gitarr), Leo Giovazzani (bas) och Felix Rullhusen (trummor) är en spretig samling namn som verkligen fått ihop alla delar, och vi lär väl få höra mer om Illuminatus.
Detta är nämligen alldeles för bra för att gömmas undan.
En helgjuten skiva som sticker ut, och som extra bonus ska du som gillar det här få ännu ett litet tips - Wolves Like Us från Norge som ger lite av samma vibbar. Recension här!

1 kommentar: