Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 6 september 2013

Veckans Tips: Ark "Burn The Sun"

Det här bandet upptäckte jag i samband med att jag läste Anders Tegners utmärkta bok "Yngwie J Malmsteen - Så Som I Himmelen, Så Ock På Jorden". Där beskrivs hur i stort sett hela Yngwie Malmsteens kompband (kan man säga så om det även innefattar sångaren?) har ett eget äventyr på sidan av. Ark innehåller Jorn Lande på sång, John Malacuso på trummor, Randy Coven på bas, Mats Olausson på keyboards samt Tore østby som gitarrist istället för nämnde Yngwie. Jorn har ju medverkat ofta förr som Veckans Tips (Allen/Lande, Jorn, Masterplan och Nikolo Kotsev's Nostradamus), men jag har aldrig förr hört honom sjunga på det sätt som uppvisas här. Musiken som levereras är progressiv och utforskande hårdrock, och det innehåller en hel del jazzelement. Grabbarna har helt enkelt kastat alla regler överbord och plitat ihop en skiva som är rolig att spela, antagligen både för dem vid inspelningstillfället, och för oss som lyssnare. Det betyder att vi får höra en sångare som Jorn anstränga sig för att leverera, och han klarar att låta både som isländska Björk och en calypsoinfluerad version av Seal (!) i spåren "Absolute Zero" respektive "Just A Little". Mycket märkligt, och ändå bra.
Bäst är nog spåren "Torn", "Noose" och inledande stökiga "Heal The Waters", men hela plattan är riktigt spännande. Man vet helt enkelt inte alls vad som väntar, och avslutningen är dryga 9 minuter musiker som vill briljera. Jag förstår att det var lite jobbigt för Yngwie Malmsteen, det där att bandet verkade ha så kul och vågade exprimentera så mycket i en konstellation som innehöll hela gänget utom honom, men för oss som tar del av resultatet är det bara att njuta.

2001 släpptes skivan "Burn The Sun", och har du inte upptäckt Ark innan så är det väl dags nu, speciellt om du gillar referensramarna som rabblats upp. Öppna Spotify och njut, helt enkelt, så kan du dessutom läsa min intervju med Jörn på Werock. Fin fredagsunderhållning!

5 kommentarer:

 1. Magnifikt tips! Genast blev fredagen några rejäla snäpp bättre. Det får nog bli att plocka fram Burn The Sun från skivhyllan och öppna en god öl när man kommer hem.

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset. Jag måste nog säga att jag börjar svänga vad det gäller herr Lande. Jag har haft lite svårt att ta mig till honom tidigare. Visst bra sång och allt det där, men det har inte fäst riktigt. Inte ens när dom lirade förband till Motörhead.

  Men på senare tid.... Och så med detta tips och din intervju.. Måste nog ge honom ytterligare en chans. Det finns mer under ytan på den mannen.

  SvaraRadera
 3. Christofer -> Tackar. Låter som en bra fredag!

  Unknown -> Busigt ID...och ja. Jörn har ju dock så galet stor diskografi, och långt ifrån allt är i ärlighetens namn bra. Den här skivan dock - mumma. För mer rak och lättillgänglig musik skulle jag ta JORN "The Duke", MADTERPLANs första självbetitlade eller kanske någon av "The Battle" och "The Revenge" med ALLEN/LANDE!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte riktig vad som hände där. :-) Unknown skall vara Spader Ess och inget annat. :-)

   Radera
 4. Jag tycker att det här är en av Jörns allra främsta tillsammans med Masterplans debut.

  SvaraRadera