Metalbloggens samarbetspartner:

onsdag 16 november 2011

Demorecension: To Dust "Fragments"

Det är dags igen!
Efter en tids uppehåll så återkommer demorecensionerna denna vecka, och först ut är Lundabandet To Dust (som tyvärr fåttt vänta ganska länge, men det berordels på att det varit full rulle med annat - samt att bandets demo "Fragments" är en ganska mastig sak att sätta i sig).
Den här demon inleder med ganska stämningsfull, halvprogressiv metal i mellantempo, och där keyboarden ges ganska stort utrymme... därför blir det en smärre chock när sången kommer efter dryga två minuter.
Fet growl?!
Sen ändrar musiken lite karaktär. Kvar finns det lite stämningsfulla mellantempot, men i övrigt är det döds som serveras. Snygg sån, ska det visa sig, och dessutom ganska säregen.
Det liknar inte så mycket annat på det hela taget, och inledande knippet ""Sensless", "Enigma" och "Chronos" är alla stycken som klockar in på 6-8 minuter, och redigt innehållsrika.
På det hela taget är det väl en av sakerna som denna demo får mig att tänka på, det är väldigt mycket detaljer och ganska många olika riff och vändningar som ska smältas, och det är förstås både på gott och ont.
Gott, eftersom "Fragments" verkligen har växt i mina öron.
Ont, eftersom det antagligen är svårt att vinna lyssnare om man inte har den omedelbara uppmärksamheten från första anslaget.
För den som orkar lyssna lite mer är det dock en bra upplevelse.
Titelspåret är instrumentalt - ett ganska bra knep som funkar väl - och sen får man snabba "Vicious Light" och dugliga "Blackened Amaranth" innan det är slut. 6 spår totalt, och det är som bäst i början.
De två första spåren "Sensless" och "Enigma" får mig ofelbart att digga med numera!

Ljudet på denna demo är bra, och framförallt gör bandet en god insats. Framförallt är jag förtjust i Wendels sånginsats, han har ett skönt rasp i rösten som funkar både när det är grov growl och lite ljusare sådan som ska levereras.
Bandet som sådant har också något eget i låtstrukturerna, även om jag inte riktigt kan sätta fingret på vad det är. Många gånger följer de nämligen standardmallen (slinga av keyboard, upprepas två gånger... tas över av gitarr som spelar sina riff 2-4 gånger... sen dubbla tempot på baskaggarna medan man tuggar intensivare på gura), men ändå får man till det så att det känns som om det passar, och att man inte har hört det förrut.
Det är rätt lockande, och jag har lyssnat en hel del på "Fragments" till slut.
Finns det något som jag ska slå ner på så är dte väl kanske att det ibland kan bli väl mycket fokus på just keyboarden, personligen gillar jag resultatet bäst när den ligger mer i bakgrunden.

Nå, till bandet kan man bara säga - fortsätt så.
Fler låtar att välja från, och fler livespelningar under bältet är nästa steg!

Du hittar mer info om gänget på deras hemsida, där du också kan lyssna på låtarna.
Gör det.
Till sist också... To Dust. Det är ett ganska bra namn, ju mer man tänker på det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar