Metalbloggens samarbetspartner:

söndag 2 september 2012

Remasters: Judas Priest "Defenders Of The Faith"

Remasterssäsongen hösten 2012 är igång, och det är precis som brukligt Judas Priest som sparkar igång den. Tidigare har du fått "Painkiller", "Screaming For Vengeance" och "British Steel" som öppnare för hösten, och varför bryta en så god vana?
Denna gång - 1984 års klassiker "Defenders OF The Faith", en skiva som jag kan tycka är lite underskattad i just prästernas digra katalog.
Den är urstark, och här finns låtar som "Jawbreaker", "The Sentinel" och "Love Bites" - men ändå faller den nästan bort lite när man tänker på deras skivor, till förmån för exempelvis "British Steel".
Synd.
För grejen är att hela skivan är bra, det är inte bara de spår som sen kom att bli klassiker som är bra.
Man startar snabbt med "Freewheel Burning", bjuder på sväng i "Rock Hard Ride Free" och "Some Heads Are Gonna Roll", och visar hur man spelar brottartungt i både "Heavy Duty" och kanske framförallt det avslutande titelspåret.
Skivor som denna görs knappt längre!
Bandet är också i högform, KK Downing & Tipton spelar som bäst, Rob Halford når alla höjder utan att anstränga sig och Holland lirar som vanligt bra trumspel (trots att han ju hade lite olagliga böjelser, skulle det ju visa sig) och gör ett bra jobb i att tillsammans med Ian Hill (bas) lägga grunden för låtstrukturerna.

Extramaterialet består av en livetagning av "Heavy Duty/Defenders Of The Faith", tagen från Amerikadelen av just Defendersturnén, samt den tidigare outgivna "Turn On Your Lights", en halvballad från -85. Inget fantastiskt material, men ändå kul och helt okej - precis som i stort sett alla skivor i Judas Priest remastrade katalog.
En annan kul detalj är texten på baksidan.
Där finns en bild på bandets symbol Metallian, och denna text:
"Rising From The Darkness Where Hell Hath No Mercy And The Screams Of Vengeance Echo On Forever, Only Those Who Keep The Faith Shall Escape The Wrath Of The Metallian..."
Master Of All Metal

Ehh... jo... men visst. Luktar inte så lite black metal om det uttalandet va?
Inte alls som det Judas Priest jag känner, det som är närvarande på "Defenders Of The Faith".
Tur man har tron då...!

6 kommentarer:

 1. Hur eller hur en vansinnigt bra platta!

  SvaraRadera
 2. Fantastisk skiva. I min bok bland det bästa dom gjort.

  SvaraRadera
 3. Extramaterialet på deras remastrade skivor verkar tillfixat lite på en höft - här har vi lite blandade livelåtar och nån outtake, de slänger vi in på skivorna här och var utan någon direkt eftertanke, typ.

  Jag skulle kunna skriva en C-uppsats om varför 80-talets Judas Priest (även Painkiller) är sämre än 70-talets, men det skulle ta alldeles för mycket utrymme för nåt som ingen skulle vara så värst intresserad av - och dessutom vara lika med att begå kardinalfelet att upphöja personlig smak till faktum som skulle kunna bevisas objektivt och vetenskapligt. Så det går bort.

  SvaraRadera
 4. Defenders of Faith tillsammans med Painkiller är Priest bästa album överlägset.

  SvaraRadera
 5. Spiring -> ...någon uppsats behövs ju inte, men du är välkommen med en gästkrönika i ämnet, på denna blogg. Ungefär prick när som helst - skicka den via mail så fixar jag lite stulna bilder till och postar pronto...

  SvaraRadera
 6. Chief Rebel Angel: Tack för det vänliga erbjudandet, som det vore svårt att tacka nej till. Återkommer inom kort (eller utom)...

  SvaraRadera