Metalbloggens samarbetspartner:

tisdag 11 december 2012

Recension: Behexen "Nightside Emanations"

Finska Behexen hamnade inom hörhåll när de medverkade på samlingsskivan från skivbolaget Debemur Morti Productions, och där var riktigt lockande. Det som serveras är hederlig black metal i stil med exempelvis Watain och Dissection - men ändock med ett eget uttryck. Det som slår en efter det traditionella introt (kyrkoorgel känns som en klassiker i sammanhanget, så varför ändra ett vinnande koncept?) är ljudbilden.
Det inledande riffet på den första riktiga låten "Wrathful Dragon Hau-Hra" baseras på ett gitarrljud som låter som om det spelas på helt sladdriga strängar. Det är briljant och smutsigt på samma gång, och stundtals knappt hörbart. Med tiden som skivan spelas så vänjer man sig vid ljudbilden, men i början tänker i alla fall jag en hel del på det. Som sagt, det låter verkligen som om strängarna är... sladdriga.
Skivan som sådan startar rätt traditionellt (och faktiskt som mest trist) i de två första spåren. Det rensas lite, det åkallas onda makter, det är bra och funkar och så, men det är från det fjärde spåret som det verkligen börjar hända saker. 
"Circle Me..." startar som en uppmaning till Samael, Lillith, Azazel och The King, och vecklar sedan ut sig i ett skönt sväng. Mindre pisk, mera sväng gäller för ett par stycken som följer sen. "We Burn With Serpent Fire", "The Luciferian Will" och framförallt plattans bästa spår "Awaken Tiamat" ligger som ett pärlband i det starka segmentet i mitten. Skivan avslutas sen med "Temple Of The Silent Curses", "Shining Death" och sista "Kiss Of our Dark Mother" och slutar som en mycket trevlig bekantskap.
Lyriken och bildspråket är inte så mycket att undra över, du ser ju hur titlarna på låtarna är satta, och omslaget är i sig rätt talande för vad som bjuds på i resten av bookleten.
Extra plus för att min digipack är snyggt förpackad och tillverkad, och på det hela taget så är jag ganska förtjust i Behexen.
Årets bästa black metal-platta?
Nej, det är det nog inte. Jag håller exempelvis veteranerna i Marduk högre, likväl som Winterfylleth - men det är en av de nya och mycket trevliga bekantskaperna detta år, och det är en skiva som både växer med antalet gånger man lyssnar på den, likväl som att det ju faktiskt känns som en given platta att lägga på minnet.
Att plocka fram som Veckans Tips vad det lider.
Eller bara njuta av såhär i vintermörkret.
För så är det ju, letar du efter lite ny och högkvalitativ musik och har en febless för denna sorts musikaliska och antikristna uttryck så är Behexen "Nightside Emanations" faktiskt helt klockren.

Bästa Spåret är "Awaken Tiamat", det är lättlyssnad svängig black metal av "hit"-modellen. Det är mer än en gång som jag har nynnat på det riffet och den refrängen efter at skivan tagit slut.

Betyget känns ganska givet det med. Det blir 4, varken mer eller mindre, och det ska bli spännande att se var det tar vägen för Behexen. Rätt bra namn på ett band i denna genre också, för övrigt. Lyssna på skivan på Spotify här.

Behexen "Nightside Emanations" - 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar