Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 11 december 2009

Veckans Tips: Keep of Kalessin "Armada"


Det sista Veckans Tips som levereras av undertecknad 2009 (det blir ett litet uppehåll under helgerna då denna blogg kommer att fokusera på bland annat årsbästalistor, julfirande och annat allmännt svammel..) är inget annat än en stenhård svart pärla. Norska Keep of Kalessin kallar sin musik för "Epic Extreme Metal" istället för black metal, och det kan man väl låta dem komma undan med. Vi pratar nämligen inte om traditionell black metal här, även om det minner om detta stundtals. Nej, här har musiken blandats upp med allehanda olika influenser och bakats ihop till bandets helt egna sound.
Till och med när gitarristen Obsidian C hyvlar jazz-riff i överljudsfart så känns dte helt naturligt och rätt, det är bara som det ska, på något sätt!

Låtmaterialet är extremt starkt på den här skivan, och allt framförs med enormt kunnande - resultatet är faktiskt så starkt att eder Rebellängel inte skulle tveka att plocka med den här plattan bland de 10 starkaste under -00-talet! Från inledande "Crown of the Kings" och "The Black Uncharted" så sitter man klistrad och hänförd, och avslutningen med "The Wealth of Darkness" och titelspåret "Armada" är så bra att håret reser sig på armarna - varenda gång!

På sin MySpacesida gör bandet förstås mest reklam för plattan "Kolossus" från förra året. Även den är mycket bra, men "Armada" är snäppet vassare. Det är verkligen "Epic Extreme Metal", och det är bra som fan!

1 kommentar:

  1. "Skitbra, ösig, melodisk black metal" är en bra beskrivning, och jag håller nog "Kolossus" lika högt som den här, den knep niondeplats på min årsbästalista 2008. "Armada" är kanske jämnare, medan "Kolossus" har vassare toppar.

    SvaraRadera