Metalbloggens samarbetspartner:

söndag 7 augusti 2011

Krönika: Highway To Hell - En Musikalisk Uppfostran

Att bli förälder ändrar livet.
Det ställer andra krav på dig som människa, och för egen del tycker jag nästan att det är först efter att jag fick barn som livet började på riktigt.
Nu är livet fullt av både bus och dagliga konflikter, och ansvaret för att ge mina två grabbar en god uppfostran och rätt värderingar och verktyg för att klara livet vilar på oss vuxna.
Jag vill ju låta dem välja sin egen väg, följs sina egna hjärtan och ändå ha så bra grundtrygghet att de inte bara följer med strömmen.
Jag är motvilligt beredd på att de kommer att ha andra favoritlag än jag - det är ju inte ens säkert att de kommer att gilla sport, även om jag verkligen hoppas att de blir bitna av ishockeyflugan som sin far.
Kanske blir de musiker eller bilmekaniker, och för att revoltera mot sina föräldrar får de bli kyrkligt aktiva.
Jag kan ta det.
Men det finns en sak jag verkligen vill, och det är att de ska bli rockers.
Jag vill att de ska få erfara samma fantastiska känslor som hårdrocken gett mig. Att de ska få utlopp för sina aggressioner genom Tom Arayas skrik, eller att känna håren resa sig på armarna när Mikael Åkerfeldt leder Opeth inninen passage som är vacker och stenhård på samma gång.
Jag vill kunna ledsaga dem genom alla dolda pärlor som gömmer sig i min skivhyllan, och ta med dem på spelningar.
Ja, jag vill verkligen att grabbarna blir rockers.

Därför pågår just nu projekt musikalisk uppfostran. Det går ju knappast att gå från "Imse Vimse Spindel" till Behemoth, så sakta men säkert planerar jag att skruva upp temperaturen på den tonsatta kosten här hemma - utan att gå för fort fram så jag får bakslag!
Hur ska det då gå till?
Jo, jag har bestämt mig för att se resan i olika faser. Tillsammans utgör alla delmoment en helhet som väl motsvarar krönikans titel. På ett bra sätt är min familj på väg till Helvetet!

Steg Ett - rytm och sång
Detta är det mest basala steget. Det handlar om att få barnen - eller kanske rättare sagt bebisarna, för det är i mycket tidig ålder det här sker - att gilla musik. Rytmer. Sång.
Det sker otroligt långt från hårdrockens domäner, och här sjungs det barnvisor utan instrument först.
Lite senare är det dags för instrument, och då fortfarande i form av barnvisor och skivor. Klassiker som "Krokodilen i bilen", "Ketchup ska Prutta" och Electroc Banana Band är de första staplande stegen på resan mot fulländad galenskap!Steg Två - Hårdrockens Grund
Med åren är det snabbt dags att introducera den distade gitarren, trummornas attack och sköna skrik. Här är min äldsta son just nu, även om han nog inte vet det själv...
Här pratar vi enbart klassiska akter som utgör grunden för en rocker. De där som sitter i resten av livet, och som är enkla att ta till sig. AC/DC, Iron Maiden, KISS, Ozzy, Guns'N'Roses, Van Halen. Perfekt att ha som bakgrundsmusik hemma, likväl som att fläska på i bilen.
Jag låter oftast den äldsta killen välja mellan ett par plattor, och min plan är att vi kommer att befinna oss i den här fasen rätt länge - flera år.
Det finns också goda möjligheter att komplettera ett begynnande hårdrocksliv med tillhörande T-shirts och mössor i barnstorlek, eftersom de akterna är så pass stora att de säljer merch på exempelvis H&M.
Kort sagt, här läggs den så viktiga grunden till den livslånga kärleken till hårdrocken, och då handlar det om att nöta. Massor av varv på "Back in Black", "Destroyer" och "Live After Death"!


Steg Tre - hårdare, skitigare
Var går man från de lättillgängliga beprövade klassikerna?
När själva musikstilen fått fäste, men det är fördjupning som gäller för att låta allt slå rot?
Naturligtvis ett snäpp mot ett skitigare och hårdare sound - utan att ge avkall på att sången ska vara bra.
Fortfarande klassiskt, med beprövade akter, men nu kan det spreta mer avseende genrer. Metallica får introducera thrash, Helloweens "Keeper of The Seven Keys" är perfekt för powermetal, och inte kan man väl undanhålla dem Paradise Lost?
Naturligtvis finns också möjlighet att smyga in lite mindre akter också. Grand Magus, exempelvis!


Steg Fyra - Growl
Ojoj, detta är ett känsligt steg. Många av mina vänner har backat när de kommit hit, och väljer ett liv utan skriksång. Inget fel i det, men personligen anser jag nog att man missar mycket bra musik då.
Här gäller det att tassa varsamt fram för att inte skrämmas, och jag tänker ta vägen som
innefattar Slayer, In Flames och först och främst Amorphis.
Det finska vemodet bjuder på mycket välpresterad sång både rent och growl, och det är tillräckligt balanserat för att börja med. Funkar det bra kan man nog även börja föra in lite lättlyssnad black metal här, så som Dissections "Reinchaos" eller Satyricon "Now, Diabolical" - men precis som alla de andra faserna är detta ett gradvis sjunkande. Inte svart till vit, utan mera gråskala....Steg Fem - Vansinnet breder ut sig

Här är growl accepterat, och det är inga problem att släppa på hämningarna. Akter som Bolt Thrower och Behemoth finns i slutet av detta steg, som ändå får börja med relativt enkla saker att sätta i sig. En modern skiva med Arch Enemy, till exempel, eller Göteborgskollegorna Dark Tranquillity.

Här är det också läge att fläska på med mer svårlyssnad black metal. Kanske Watain och Marduk, för att plocka två svenska stoltheter!?

Vid det här laget lär min plan antingen ha fungerat så pass att det säkert är tvärtom - mina barn utbildar mig i ny musik - eller ha fallerat gruvligt!

Steg Sex - Beyon The Realms Of Sanity

Vad finns då längst bort, bortom Behemoth och Marduk?

Extrem musik.

Grindcore av akter som Misery Index och Nasum utgör väl kanske en del av det, likväl som teknisk amerikansk döds av Hate Eternal eller Job For A Cowboy. Funeral Mist kan vara ett exempel på en black metal-akt som ryms här, men alla har de en sak gemensamt.

Det är krävande musik som siktar på att belöna den smo har tålamod att tränga in i den.

Jag är personligen kanske i början av detta steg, där jag klarar av att ta till mig och uppskatta delar av musiken, medan annat går mig helt förbi och kräver fler år av träning innan jag förstår och uppskattar.


Så - detta är alltså den enkla och ändock så avancerade planen.

Naturligtvis finns mängder med fler akter som ska med - vi har ju inte ens nämnt klassiker som Led Zeppelin eller Black Sabbath - men det är inte det viktiga.

Får det hela fotfäste så kommer det nog att ge sig själv.

Det gäler bara att se till att det får fotfäste - så man slipper gå på spelning med Eric Saade eller liknande!


Om det funkar?

Hitills ser det lovande ut.

Senast vi åkte bil, jag och äldsta killen M så lyssnade vi på Saxons senaste giv "Call To Arms".

M: Pappa.... vad den musiken heter?

Jag: Saxon.

M: Saskon?

Jag: Japp, Saxon. Gillar du det?

M: Mmmm.... och fortsatte digga med huvudet.


Jodå. Han har nog satt foten på motorvägen till Helvetet...

9 kommentarer:

 1. Hur man inte kan gilla Saxon är en gåta. Jag har ju inga små-Crimsons ännu, men mina vänner har och jag hyser stort hopp till henne eftersom hon såg väldigt harmonisk ut när Joacim Cans spelades. Hon var då två veckor gammal:) Jag kommer helt klart länka till denna artikel

  SvaraRadera
 2. Du kör en väldigt krånglig väg. Huvudsaken är att ungarna lyssnar på musik till att börja med. Sen spelar man det som de skall indoktrineras i. Väljer de ändå något annat är det inget du kan göra åt det. 8)

  Dottern har fallit för Cornelis och... hehe Auberon. Sen har hon fattat att Eddie är världens tuffaste figur.

  Vi får se var det slutar. Huvudsaken är att hon får lyssna på vad fan hon vill. 8)

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet där, funkade klockrent i början för mina, men när de börjar skolan färgas deras musiksmak, så nu är det Iron Maiden ibland, men mesta dels skval så som Beyoncé och annat som spelas på radio. Fast det funkar fortfarande att pappa får spela det han gillar både hemma och i bilen.

  SvaraRadera
 4. This plan is so evil it's retarded! =)

  SvaraRadera
 5. Tom S -> Yes, I am Evil..
  Fredrik -> Yes, I am överambitiös. Och Evil. Men jag vill verkligen verkligen verkligen försöka få in mina kids på "rätt" spår. Försöka får man!
  Stones -> Hemundervisning, kanske??
  CrimsonAnna -> Tack, för länkning. Och eget exempel.

  SvaraRadera
 6. Försöker precis samma sak hemma. Grät lyckotårar när fjortisdottern nynnnade på Ghost häromsistens grabben (16 år) kör Dragonforce-riff på keyboarden. Än finns det hopp för mänskligheten. Nej, dom får inte lyssna på vad dom vill, proppar dom full med hårdrock varje dag, det ska inte bli nåra jävla hiphopare av dom!

  SvaraRadera
 7. Fan va bra skrivet och välgenomtänkt.
  Tänk om man hade fått dig som farsa?!
  Men nu gick det ju bra ändå och jag fick och har fått hittat allt själv mer eller mindre!

  Kommer nog inom kort också länka till detta!

  SvaraRadera
 8. När jag var gravid med min första dotter spelade jag Elivs för henne i magen. Haha. Didn´t do any good :)

  Jag har två döttrar. Båda har fått lyssna på en massa rock som jag spelat. Det finns två sätt att förhålla sig till hård musik, antingen känner man WOW, god damn likson, turn it up! Eller så känner man, nej sluta med oväsendet. Det är en känsla inifrån. Det går inte att "lära sig" att gilla. Min äldsta gillar inte rock alls. Hon kallar det för - hör här - skrik. Min yngsta skiner upp när hon hör det. Men nr 1 för henne är fortfarande Eric Saade. Igår köpte jag Eric Saade biljetter till oss. Klart hon ska få se honom! Klart att mina döttrar ska få bli schlagerfans eller hip hopare eller rockers - vad de vill! Det finns absolut ingen poäng i att de blir som mig. De kan bli mycket bättre och lyckligare och mer kompletta människor än vad jag är. Och jag älskar dem oavsett vad de gillar för musik och vilket person de slutligen blir.

  SvaraRadera
 9. Bra skrivet.
  Hemma har vi mjukstartat med Mustasch, Hardcore Superstar och Sparzanza. Nu börjar fröken gilla In Flames och Slayer vilket är trevligt. Ozzy och Dio har vi försökt med oxå men det funkar inte alls och inte power-metal överhuvudtaget. Hon säger att "jag tycker inte om de där ljusa rösterna". Kommer nog gå i pappas och mammas fotspår den tjejen. Ska tilläggas att fröken är 5 år gammal.

  SvaraRadera