Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 6 januari 2012

Hårdrockskväll 2012 - Mina val

364 dagar kvar till nästa gång.
Den femte Hårdrockskvällen är över, och här har du mina val (och lite mer tankar) på alla årets kategorier...
Precis som förra året har jag försökt att hålla mig från de mest uppenbara topplisteskivorna, och istället hitta lite ny/gammal musik som jag inte tror att alla hört. Årets skiva är lite mjuk, känns det som, men har annars inget tema. Funderade ett tag på att försöka ha bara livelåtar, men dte släppte jag. Såhär blev det:

1) Akt Jag Missat Iive: Hell "Plague And Fyre"
Här valde jag egentligen först mellan Ghost Brigade (som jag missade i samband med att de spelade förband till... Paradise Lost... tror jag att det var) och det val som jag hade längst av alla - Whitesnake och "Guilty Of Love". Det är en bättre låt än mitt slutliga val Hell, men jag valde den ändå eftersom den börjar så häftigt och passande, samt att jag tror det blir en ny musikupplevelse för de flesta av medlemmarna. Missade dem i samband med den Sweden Rock Cruise som gick i höstas, när jag hoppade av efter att Testament inte medverkat. Och Testament känns det som om någon annan spelar...
Hur som helst, till slut ett skönt val. Den låten, "Plague And Fyre", biter sig kvar när man spelat den!

2) Bang Your Head/Luftgitarr: Demonaz "A Son Of The Sword"
Det som först kändes som et trist kategori blev till slut enkel, och en av de första jag bestämde mig för. Demonaz kan ju inte göra annat att spela luftgitarr numera, sen sin kroniska seninflammation i armen, så det får bli min lite udda tolkning av kategorin. Återstod enbart att välja låt, och til slut fastnade jag för denna, med sin episka refräng!

3) Sämsta Produktion: Electric Wizard "Night Child"
Årets nästan-Yngwie, del 1. Kunde ju ha valt vilken låt som helst från "Trilogy", alla snorbra - alla med uselt ljud. Till slut blev det ändå ett lite okänt val. Electric Wizard är magiska, och denna låt regerar. Dessutom börjar den med ett rent av skitdåligt intro. Vad är det där som händer i början? Går inte att avgöra. Helt klart usel produktion på hela låten sen....

4) Bästa Ballad: Keep Of Kalessin "Dark As Moonless Night"
En ulv i fårakläder i denna kategori. Inte bandets bästa låt, inte bästa balladen egentligen, men... coolt med growl bland övrig skänsång. Och refrängen! Episk!

5) Bästa Låttitel: Bolt Thrower "When Cannons Fade"
Årets nästan-Yngwie, del 2. Hade flera ollika kandeídater med här, länge, och detta var den svåraste kategorin tyckte jag. "You Don't Remember, I'll Never Forget" med gitarrguden var med länge, liksom Necrophobics "Blinded By LIght, Enlightened By Darkness", men till slut valde jag - som man ska göra när man tvekar - att gå till facit. Bolt Thrower har en enorm karriär med enbart texter om krig och konflikt bakom sig, och att då avsluta sista skivan (man har alltså sagt att man inte kan toppa den på ett värdigt sätt och för tillfället skrotat planerna på uppföljare, trots kommande Boltfest som firar bandets födelsedag) med en låt vid namn "When Cannons Fade" är ju briljant. Dessutom sjukt sväng i låten. Världens bästa dödsmetallskiva?
Antagligen!

6) Musik För Ett Mörkt Rum: King Diamond "Blood To Walk - LIve"
Ja, har du läst denna blogg lite så visste du att herr Diamant skulle dyka upp. Denna kategori kändes självklar!

7) Honour The Dead: Rainbow "Long Live Rock'n'Roll"
Oj, vad många alternativ jag hade här. Lekte med tanken att spela hyllningsmusik (Temple Of The Dog, exempelvis), eller något lite oväntat (Talisman) eller väntat (AC/DC "Hell Ain't A Bad PLace To Be" live hängde med länge). Till slut undrar jag varför jag trixade - det är klart att det skulle vara Dio på sång. Valde denna gamla klassiska Rainbow, den svänger och har en passande titel...

8) Bäst Just Nu: Year Of The Goat "Of Darkness"
Ja. Man hade kunnat välja vad som helst, typ. Funderade länge på Portrait "Darkness Forever", men den kändes lång med sina dryga 8 minuter. Till slut valde jag detta, eftersom det kommer att vara den stora snackisen 2012. Year Of The Goat kommer dominera, sanna mina ord...!
Dessutom tror jag Ghost-diggarna i sällskapet inte riktigt har koll på detta gäng. Än.

Nå. Det var allt.
Nu ska jag vara bakfull ifred, så kommer lite mer bilder och reflektioner en annan dag.
Håller du med om valen?

5 kommentarer:

 1. Kul det där med hårdrockskväll. Har testat andra varianter (blir Rock Science idag), men sättet ni gör det på verkar onekligen både kul och intressant. Electric Wizard-produktion är dålig, men som du antyder på ett bra sätt. Är för övrigt den akt jag helst skulle vilja se. Opeths version av "Den ständiga resan" är grymmaste balladen, "Voodo Dust" luftgitarrsvinnare, "The Wolf is Loose" bästa titeln sett till hur den låter och bästa musiken för ett mörkt rum torde vara hela "Away" med Neurosis. Honour of the Dead - vad som helst från Abandons "The Dead End" (passar även i ett mörkt rum). Instämmer till fullo om Year Of The Goat, även om jag vill slå ett slag för Uncle Acid & The Deadbeats, Alcest och Orchid också.

  SvaraRadera
 2. Gnagelram -> Både Uncle Acid och Alcest spelades faktiskt, men av andra.
  Framförallt Alcest lät fruktansvärt bra!

  SvaraRadera
 3. Du har chansen att se Hell i sommar då dom är bokade till Muskelrocken.

  SvaraRadera
 4. Om du tycker att trilogy har dåligt ljud, har du ens hört A war to end all wars????

  SvaraRadera
 5. Fredrik -> Jo, men jag ville ju ha en skitbra låt också. Med det sagt så spelades faktiskt en låt från just den plattan! :-)

  SpaderEss -> Fräsigt!

  SvaraRadera