Metalbloggens samarbetspartner:

måndag 14 januari 2013

Rebellängeln gör upp med 2012: Nile, Parkway Drive och Mgla

Okej, vi dyker rakt in i det va?
Det där med att 2012 svämmade det verkligen över när det gäller intressant musik, och att det var omöjligt att ha koll på alla - något som nu ska överbryggas. I alla fall hjälpligt.
Det betyder en snabb överskådande blick efter ett par två-tre varv med skivan i fråga.
Denna gång har jag bara fysiskt exemplar av en av tre, men det funkar ju ändå. Online-lyussning är inte fel för att bilda sig just en uppfattning, och det var väl därför en tjänst som Spotify bildades. Typ.
Först ut den enda fysiska plattan jag har: Nile.

För det första - det här är egentligen inget nytt under (den Egyptiska) solen. Nile står för en fantastisk teknisk leverans som vanligt, titlarna på låtarna är löjligt långa och det finns ett helt knippe riff som är så snygga att hälften vore nog. Omslaget är dessutom väldigt vackert, men efer två varv med plattan kan man ändå konstatera att det (förstås) inte är lika bra som fantastiska "Annihilation Of The Wicked". Det kanske inte spelar så stor roll i o f s, det är inte helt lätt att nå de svindlande höjderna.
Andra reflektioner: 1) är inte ljudbilden på nya "At The Gates Of Sethu" lite... svag? Eller i alla fall märklig? Nu har jag bara lyssnat på den i bilen, så den kanske inte har fått rättvisa, och jag ska spela den i den riktiga stereon innan jag uttalar mig, men det var en reflektion jag fick med en gång.
2) Ibland låter sången helt galen. Det är närapå System OF A Down-vibbar stundtals, när det blir lite sådär utflippat i rensången. Det är förstås inget jag håller på pluskontot... 
Som vanligt dock, den här skivan behöver lite varv innan man kan göra tummen upp eller tummen ner på riktigt. På Spotify här.

Sen då: Parkway Drive.
Metalcore från down under.
Jag gillar inte Metalcore.
Det är grundinställningen, och därför har jag inte köpt den här plattan. Har tagit två varv med den på Spotify dock, och jag måste ändå säga att... jo, den här skivan ska jag nog köpa.
Det här är bra, faktiskt, och det är väl bara att krypa till korset.
Det finns visst metalcore som är bra... Du hittar Parkway Drive "Atlas" på Spotify.

Sist men inte minst - en skiva vars vitsord lyft mina förväntningar sådär farligt högt att det finns uppenbar risk för ett hårt fall.
Alla låtar har enbart ett löpnummer, och den polska akten (Mgla betyder väl "dimma" på just polska, (EDIT: här stod det först "simma", en felskrivning av det roligare slaget. kolla kommentarerna!)vill jag ha för mig att bättre vetande har talat om för mig) har hyllats i såväl Sweden Rock Magazine som Close-Up Magazine...samt ett knippe olika bloggar därtill.
Det hörs också direkt, vid första lyssningen av skivan "With Hearts Towards None" - det här är kvalitét. Väl genomfört, från hjärtat och med en mix av driv och sväng som är precis upp min allé. Såklart tarvar den här skivan flera varv innan den siter, men efter bara ett enda varv med den hittills kan jag nog redan säga att den kommer att bli en av mina kompanjoner framöver.
Om det är så bra så att det hade platsat på topplistan?
Kanske.
Det får vi väl anledning att återkomma till. Tills vidare får man nöja sig med att det är väldigt bra!

Så.
Det var allt för denna gången.
Nästa gång får vi se vilka akter vi kan klämma av, men i pipen finns i alla fall Anaal Nathrakh, In Mourning, Dawnbringer och Pallbearer ...

6 kommentarer:

 1. Rätt säker på att mgla betyder dimma på polska, känns väl lite mer black än simma också;)

  SvaraRadera
 2. Per hann före mig. Bra att du tar tag i detta! Parkway Drive tillhör väl egentligen de banden som är bäst i sin genre. Tyckte "Atlas" lät bra men ingenting som jag kommer lyssna på konsekvent. Gällande Nile så är det väl att produktionen är lite väl polerad. Det låter lite mer...eh glatt jämfört med ondskefulla "Seeds Of Vengeance". Eller?

  SvaraRadera
 3. Simma. Riktigt trve. :)

  Nile: 2012 års bästa platta. Visst ljudet är lite tunt men ändå kvalitativt tycker jag. Låtarna är på topp, instrumenthanteringen likaså och dom nya inslagen i sången är kung.

  Mgla: Bra. Mycket bra t.o.m. Men inte det bästa inom Black Metal förra året. Det var Marduk som stod för det.

  SvaraRadera
 4. Hahahaha... "simma" istället "dimma" är ju ett av mina roligare typ-o!

  SvaraRadera
 5. Inväntar vinylen på Mgla, så där får jag återkomma. Har inte hört vare sig Nile eller Parkway ännu, men ska lyssna in mig.
  Gillar dina pipeline med Dawnbringer och Pallbearer, två fina plattor.

  SvaraRadera
 6. Förutom Jason Hagan är inte sånginslagen på senaste inte nya - det är tidigare medlemmar som gästvrålar.

  SvaraRadera