Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 25 januari 2013

Veckans Tips: Virgin Steele "Age Of Consent"

Minns ni de där skivorna som man kunde köpa på rea i CD-skivans begynnelse?De som fick en liten ursågning i både plasten och i den medföljande bookleten?
För mig var Virgin Steele och plattan "Age Of Consent" en sån. Den kom väl -88 vill jag tro, och en av de roliga sakerna med den är att det var på den tiden när skivbolagen återanvände LP-skivans konvolut även till CD-skivan. Ja, alltså, alla delar. Det betyder att på baksidan av min skiva finns fortfarande fördelningen mellan A- och B-sida kvar, trots att det förstås inte är ett smack aktuellt längre!
Skivan i sig har tydligen fått en ansiktslyftning nu, och finns återutgiven från 2010 (om Spotify har rätt).  Då ser den ut soim den nedre versionen. Jag har den övre. Den med grått och svart omslag, i klassisk billig 80-talsdesign. Låtarna verkar inte heller vara samma, på den senare versionen har man adderat flera spår som inte fanns på originalet.
Det är skit samma egentligen.
Här finns nämligen fantastisk melodiös tidstypisk hårdrock med grym sång (signerat grundaren David DeFeis) - och låtar som den helt fenomenala "The Burning Of Rome". Det borde, i rättvisans namn, ha blivit en monsterhit som medverkar på alla samlingsskivor från tiden.
Så blev det inte, även om jag nog tror att just skivan "Age Of Consent" (som förresten är sjutton, om ni undrar, i alla fall enligt låttexten på just spåret "Seventeen") sålde rätt bra.
Fler låtar finns det också. Inledande "On The Wings Of The Night" och "Chains Of Fire" exempelvis.
tyvärr har jag för mig att detta är en svunnen tid i jänkarnas historia. Virgin Steele är väl fortfarande mer eller mindre aktiva, men av de rapporter jag läst så är det en urvattnad och i det närmaste pinsam cirkus som åker runt och gör sig till åtlöje.
Synd i så fall, för den här skivan bringar inte bara nostalgi, den bringar jävligt bra musik med sig.
Speciellt den trista versionen med ett litet utsågat hack i sig. Och "The Burning Of Rome"!

4 kommentarer:

 1. Ahh, gamla Virgin Steele. Själv hade jag samma platta på vinyl med ett helt annat omslag.
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/6/6a/Virgin_Steele_age_of_consent.jpg

  Som sagt, det känns som dom spårat ut lite på gamla dar. Skrev lite om dem för en tid sedan.
  http://spaderess.blogspot.se/search?q=virgin+steele

  SvaraRadera
 2. Det är intressant att bandet hade sin låtmässigt starkaste period under 1990-talet som annars ses som "de svarta åren" för melodiös hårdrock. Men det har väl att göra med att man slår som starkast när man slår ur underläge.

  Virgin Steele är lite av ett bortglömt band för min egen del även om jag lyssnade på det i höstas efter att jag hittat min gamla turnétröja från 1999.

  När man plöjer igenom 90-talskatalogen så hittar man faktiskt ganska många riktigt bra hårdrockslåtar. Så trist att bandet blivit så mycket fjantigare på senare år.

  SvaraRadera
 3. Spader Ess -> Meh? Hur många omslag har den här skivan egentligen?

  Jarno -> ...tror inte jag hört en enda låt från den tiden med VIRGIN STEELE. Dags att åtgärda, kanske?

  SvaraRadera
 4. Då tycker jag att du skall börja från "Life Among the Ruins" och jobba dig framåt. Nu är visserligen det den skiva som jag lyssnat minst på men den har ändå en del bra låtar, bäst är nästföljande två skivor.

  Men var beredd på att det kommer att vara tungt, för varje skiva är mer eller mindre fullknökad!

  SvaraRadera