Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 11 april 2014

Veckans Tips: Life "S/t"

När man som jag vill hålla en serie med Veckans Tips lite hemlig från mina bekanta så blir det antagligen rätt naturligt så att det är nyare skivor som hamnar i potten. De äldre har man nog redan hunnit tipsa eller prata om, allt som oftast, och för att man ska kunna hitta en gammal pärla som man så att säga kan hålla hemlig och presentera som "ny" musik så krävs ju att man själv upptäckt den relativt nyligen, samtidigt som det inte får vara en sån där platta som alla i bekantskapskretsen har.
Inte helt enkelt, alltså.
Men ibland så dyker en sådan upp, och denna gång är det efter att en viss Mikael Åkerfeldt, Opeth, tipsat om plattan i sin krönika på extrasidorna till prenumeranterna av Sweden Rock Magazine.(Gissningsvis har väl Stones koll på det ändå, men... man kan inte vinna över hela Hårdrockssamfundet!)
Vi snackar om svenska Life från 1970, ett stycke progressiv klassiker vars nyutgåva med både den svenska och den engelska versionen av plattan jag nu besitter!
Namnet är, förstås, lika bra som det är hopplöst.
Blir man inte världsherraväldestor så att namnet blir ett faktum och en standard så finns så sjukt många andra grupper, företag och projekt med just det namnet att slåss emot så att om man söker på internet efter Life kan man knappt sålla det vettiga från det... mindre vettiga.
Som om det var viktigt på den tiden, då, när man valde namnet.
Skulle inte tro det...

Jag har i alla fall haft turen att kunna lägga beslag på ett nyutgivet remastrat ex som innehåller både den svenska och den engelska versionen av skivan (samt lite bonusmaterial).
Det ger en alldeles fantastisk dimension, att kunna konstatera att den engelska titeln "Experience Of Life" motsvaras av den svenska "Punda' Vidare", och möjligheten att höra texterna på såväl svenska som engelska.
Jag har, i ärlighetens namn, mest lyssnat på den engelska versionen, och jag tror det har att göra med att det känns... bättre. Mer seriöst, för att försöka förklara det enkelt.

Hur som helst, den här trion (Paul Sundin, Thomas Rydberg och Anders Nordh) levererar en skiva som är fullkomligt egen. Här blandas en del hippiepsykedeliska instrumentala spår med skirande vacker pop samt helt vansinnigt svängig och klockren rock'n'roll som seglar under progressiva förtecken.
Det är verkligen inte utan att man tänker på ett band som Lucifer Was, och då vet ni att det här är bra.
Allra bäst är inte den som kom att bli singeln "Living Is Loving" ("Att Leva Är Att Älska"), även om den svänger bra.
Bäst är istället duon "Many Years Ago" (De Va'så Längesen!") samt framförallt Sailing In The Sunshine" ("En Bit Av Evigheten").
Den låten plågar vid skrivande stund (det är mitten av juli när det här skrivs, anno 2013) grannskapet om och om igen.
Den gör mig sällskap till grillningen.
Till maten efter.
Till solning, till allmänt småplock och till spontan dans med yngste grabben.
Det är, med andra ord, en extremt stark kandidat för att plocka med som lite ruffig och rockig överraskningspärla när det är dags att sammanstråla med övriga hårdrocksnördar, och det är verkligen en bra låt att locka folk till att lyssna på denna Veckans Tips.

Öppna Spotify.
Höj volymen.
Låt denna udda, egna, underbara sak från så många år sedan hänföra dig!

4 kommentarer:

 1. Kul att du diggade detta, faktiskt riktigt bra band, en platta som jag sökt ett bra tag men inte lyckas hitta ett bra ex, när den väl dyker upp så är dom rätt ofta väldigt välspelade. Överväger om jag ska inhandla nypressen bara för att få ett ex.

  SvaraRadera
 2. Älskar bandnamn som inte går att googla.

  SvaraRadera
 3. Har beställt CD:n på Bengans
  Denna måste man ju kolla upp med tiden.
  Skall bli intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...ja, det förstår jag. Verkligen inte en "klassisk" hårdrocksskiva, utan något helt annat.
   Dela gärna med dig av dina tankar sen!!

   Radera