Metalbloggens samarbetspartner:

söndag 13 maj 2012

Live!: Amorphis "Forging The Land Of Thousand Lakes"

Finland producerar hårdrock i absolut världsklass. Amorphis är ett av de där banden som funnits med ett tag och som de senaste 8-10 åren stadigt marscherat uppåt på världsrankingen. Hemma i Finland är de riktigt stora, och när de släpper nytt material så parkerar såväl singlar som fullängdsskivor på topplistorna. Senaste given "The Beginning Of Times" höll en hög nivå, även om den inte kom upp i föregångarens enorma kvalitet. På livetagningen från Oulu så saknas förstås också eventuella spår från just "The Beginning Of Times" då den inte var släppt ännu, och materialet fokuserar på ädre material, samt de tre skivorna "Eclipse" (som varit Veckans Tips på denna blogg), "Silent Waters" och "Skyforger".
En trio plattor med löjligt hög nivå, och som när bandet blandar ut dem med det bästa som man åstadkommit innan dess ger en setlista som kan få vem som helst att dregla.
På två skivor (eller en DVD, hela paketet kommer lyxigt förpackat med både ljudspår och visuellt material som egna böcker i en fet box, komplett med läckra bilder och allt) serveras låtar som "Silver Bride", "Towards And Against", "Alone", "From The heaven Of My Heart", House Of Sleep", Sky Is Mine", "My Kantele", Silent Waters", "Magic And Mayhem/Black Winter Day" och ett medley från "Elegy". Mellansnacket är på finska, och det man dessutom förundras över är hur jäkla bra det låter även live. Tomi Joutsen har en av hårdrocksvärldens bästa röster när det kommer till att både growla fantastiskt och sjunga rent med enorm kvalitet och känsla, och Esa Holopainens gitarrslingor skär som knivar genom smör.
Det är påkostat, bra ljud, bra framfört överlag, och kanske allra mest levande känsla (orginell beskrivning, verkligen orginell... den kan man känna sig nöjd över...) i låtarna med mest klös i.
När bandet vräker på lite.
På det hela är detta dock en fantastisk spelning, med allt man vill ha.
En skiva - eller, egentligen, en box med skivor - som du verkligen behöver äga om du gillar liveplattor. Eller Amorphis. Eller båda!

6 kommentarer:

 1. fattar inte grejen med amporhis.gillade den första skivan där det va hel döds.men nu är den bara ointressanta

  SvaraRadera
 2. Lyssnade en del på Thousand Lakes och Elegy när dom kom men sedan så har det inte blivit mycket mer Amorphis för mig. Kanske borde kolla upp dom där tre senaste plattorna.

  SvaraRadera
 3. Freddy -> ...du kan ju inte disssa Watain och Amorphis samma vecka?!?! Skärp dig! :-)

  Christofer > Framförallt Skyforger. Den är verkligen mycket bra....

  SvaraRadera
 4. ja det är väl inga problem.du ser att ja kan göra det?

  SvaraRadera
 5. Du är kräksy! Helt kräjsy! :-)

  SvaraRadera
 6. J**la iPhone. Du är inte kräksy. Du är crazy!

  SvaraRadera