Metalbloggens samarbetspartner:

onsdag 29 februari 2012

Demorecension: Headsic "Trials"

Headsic har medverkat tidigare i Metalbloggens serie av demorecensioner. Första demon som bandet presterade fick fina ord när det begav sig, och det var därför en trevlig överraskning som väntade i postlådan när bandet helt spontant (och i hemlighet) skickade sin andra demo "Trials" för bedömning. Fortfarande är bandet samma gäng, Andreas Ljung hanterar sången, Rickard Cederqvist står för gitarrspelet, Robert Ahlin och Kim Magnusson utgör rytmsektionen i form av bas för den förre och trummor för den senare. Fint så.
Förra gången var det två spår som serverades, och nya "Trials" gör inte avkall på att det ska vara kvalitet hellre än kvantitet.
Tre låtar, och denna gång har bandet lagt ner extra krut på själva konvolutet (lite slarvigt fotat av undertecknad nedan). Det innebär att man faktiskt får en booklet - eller, i alla fall ett omslag som går att vika ut och som innehåller texterna såväl som information om inspelningsstudios och bandet.
Snygg detalj, och ett givet plus i kanten för ambitino och proffsighet!

Skivan i sig då, vad har hänt sen senast?
En del, faktiskt, och låt oss börja med att konstatera följande:
Headsic besitter fortfarande en god känsla för ljudbilden (ska man vara gnällig tycker jag att man kunde ännu mer klös i gitarrljudet, men det är ändå bra för en demo, helt klart), man har en snygg leverans och förmågan att skriva låtar är grundbulten.

Sen senast har nämligen två saker stuckit iväg än mer:
Låtkvalitén och de instrumentala insatserna.
Samtliga tre spår - "Below Ground", "Trials", "Know This" - håller mycket hög klass. De är varierade både i sig själva och mellan varandra, och det är befriande att få en snabb låt som "Know This" på slutet, likväl som relativt långa och ambitiösa "Trials" är ett naturligt titelspår.
Inledande "Below Ground" är nog bäst ändå, och bjuder bland annat på ett akustiskt parti i mitten med lite rensång, vilket ger behövlig dynamik till hela paketet.
Låtarna har dessutom fått lite mer egen karaktär, tycker jag, och drar stundtals mer åt metalcore i verserna. Har man lyssnat en del på August Burns Red, månne?
Oavsett så funkar det bra, för bandet står fast vid sina mer thrashiga influesner i refrängerna.
Bra så, låtmaterialet tar sig så säkert på ett imponerande sätt.

Dessutom har både sång (blev det sånglektioner som jag lite plumpt föreslog?), trumspel och framförallt gitarrspelet tagit ännu ett snäpp fram.
Snyggt levererat och med framförallt en bra känsla avseende timing, tycker jag.
Headsic är på väg att tåta ihop en riktigt bra debutskiva om man fortsätter på den inslagna vägen.
Kul!

Vill du läsa mer så kollar du förstås Legerats recension av första demon, eller bandets MySpace.
För det är såhär - Headsic kommer att vara ett band som du vill ha koll på.
Till bandet själva har jag egentligen samma uppmaning som senast, fortsätt spela live, skriva låtar, våga utmana varandra och jobba på. Skillnaden nu mot förr är att ni kommit längre på resan, och att det ser än ljusare ut. Ska vi säga... 2 demos till innan den "riktiga" debuten slår ner som en bomb?

2 kommentarer:

  1. www.facebook.com/headsic

    SvaraRadera
  2. "Ska vi säga... 2 demos till innan den 'riktiga' debuten slår ner som en bomb?"
    Det ser vi fram emot!

    SvaraRadera