Metalbloggens samarbetspartner:

torsdag 6 oktober 2011

Demorecension: Watchworks

Göteborg, home of the brave, land of the rough. Göteborgssoundets hemvist, och vad det verkar en grogrund för hård musik som spridit sig över hela världen.
Kanske är Watchworks nästa export från 031-området?
Klart är i alla fall att bandet besitter alla verktyg som behövs, och trots att man bara varit igång ganska precis ett år så har man tagit sig en bra bit på vägen.
Trummisen Dale Whitaker och gitarristen Mattias Gunnarsson startade bandet, och delar en förkärlek för tung musik med komplexa och lite invecklade takter. Under årets gång har basisten Peter Jacobsson och sångaren Roy Ekelund kompletterat och fullbordat bandet, och till slut står vi här med den första demon i händerna.
5 spår totalt, och med en musikalisk inriktning som minner undertecknad snarare om amerikanske förebilder än om grannarna i Göteborg - något som är passande.
Personligen tänker jag mer än en gång på Lamb Of God under minda lyssningar, och det är dessutom i de svängiga och lite grooviga partierna som jag tycker att bandet kommer mest till sin rätt.Naturligtvis är det dessutom ett plus att man inleder demon med en låt benämnd "Highland Park". Då ligger man liksom rätt bra till hos undertecknad... Låten i sig är dessutom bra, och bjuder efter ca 2,5 minut på ett skönt avbrott och utbrott i ett bra svängigt parti. Bäst av alla låtar är dock "American Dream" som får mig att nicka av glädje.

Där har bandet hittat sin guldåder.

De svagaste spåren är avslutande "Wounds" och finurligt döpta "Yes, You Can't" som inte riktigt faller undertecknad på läppen, och kanske är det resultatet av att bandet trots allt bara varit i farten under ett års tid?

Med lite mer spelningar under bältet, fler timmar i replokalen (även om jag verkligen får känslan av att man inte är arbetsskygga eller fuskar med arbetet) och mer låtar att välja på så kommer slutresultatet att bli riktigt bra för Watchworks.

Ska vi säga... två demos till, med en ständigt stigande formkurva - och sen en riktigt bra debutplatta?

Någonstans där är vi nog, skulle jag tro. Även om detta är riktigt bra för att vara första demon!


Bandet avslutar sitt utskick med texten "Watchworks är redo att erövra världen - men är världen redo för dem?"

Svaret är förstås JA.

Världen är alltid redo för lovande band!


Sugen på att lyssna nu?

2 kommentarer:

  1. Jag föll förälskadsi ljudet av Watchworks den först gången jag hörde dem!

    SvaraRadera
  2. Onekligen har de nåt på gång, bojsen.
    Välkommen, Pryjmaty!

    SvaraRadera