Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 28 oktober 2011

Veckans Tips: Melechesh "The Epigenesis"

Det var Kim som först började prata om Melechesh så att jag registrerade det. Ett black metalband med härkomst från Jerusalem...?
Recensionen på Werock var positiv, och någonstans väcktes intresse nog för att jag skulle lägga bandets femte platta "The Epigenesis" på listan att kolla upp - men det tycktes aldrig komma tid eller ork för det.
Så blev det dags för Hårdrockskväll 2011, och hux flux spelade Stones låten "Ghouls Of Nineveh" (som Bästa Detalj", tror jag, med just faktumet att gänget kommer från Jerusalem som detaljen...), och JÄVLAR!
Sällan har jag suttit så förhäxad av musik i ett rum fullt med folk!
På insidan av skivan står det "This is Sonic Magick", och det var precis vad det var. Köpte skivan via nätet veckan efter, och sedan dess har den varit en ständig följeslagare samtidigt som jag förbannar mig själv för att jag inte kollade in det tidigare.
Nu ska du få chansen att undvika mitt misstag.
Detta är nämligen musik med en unik ton.
I denna svängiga och melodiska - ja, rent av lättlyssnade, utan att vara tillrättalagd - black metal finns nämligen spår av bandmedlemmarnas ursprung.
Det orientaliska ligger där likt, mer eller mindre närvarande. Ungefär som rester av rökelse i ett rum, lurande med en doft i bakgrunden.
Bandet är numera bosatta bland annat i Amsterdam (frontmannen Ashmedi, som även gjort ett storartat jobb med produktionen på denna platta) och Frankrike (Moloch), men fortfarande har man ett tema som bygger på summerisk och mesopotamsik mytologi, och det serverar oss låtar som tidigare nämnda "Ghouls Of Nineveh" (plattans bästa spår, förhäxande bra!), "Grand Gathas Of Baal Sin", "Mystics Of The Pillar", "The Magickan And The Drones", "Negative Theology" och avslutande episka kolossen "The Epigenesis".

Skivan är lång.
Det är mycket musik att absorbera, men eftersom det aldrig för en enda stund är tråkigt eller svagt så går det lätt. Skivan kom 2010, och hade jag haft vett nog att upptäcka den i tid så hade den garanterat knipit en plats på årets topplista.
Jämn och hög kvalitet med unikt sound. Det räcker långt som Veckans Tips.
Kolla själv.
Melechesh "The Epigenesis" på Spotify!

2 kommentarer:

  1. Men MELECHESCH finns ju med på WeRocks topplista som du länkar till - fast lite längre ner ;) Endast slagen av ENSLAVED och KEEP OF KALESSIN på min del av listan. Och kommer det till speltid, så här ett år senare, får även ENSLAVEDs utmärkta "Axioma Ethica Odini" se sig slagen av "The Epigenesis".

    SvaraRadera
  2. Jojo, du hade ju den goda smaken att ha med den på din lista...
    ....men jag missade den.
    Bättre sent än aldrig? :-)

    SvaraRadera