Metalbloggens samarbetspartner:

måndag 19 april 2010

Recension: Meshuggah "Alive"


Meshuggah, Umeåsönerna som erövrat en hel värld med sin komplexa och extremt svårspelade metall, har faktiskt inte släppt någon riktig livegiv förrut. När de nu kommer med "Alive" - som finns på DVD och CD - så gör de både rätt och fel på samma gång.
Rätt därför att det här är precis så snyggt och grymt tajt som man bara kan tänka och förvänta sig.
Fel, därför att man valt att hoppa över hela skivan "Destroy Erase Improve", och framförallt sitt magnum opus-nummer "Future Breed Machine".
Skivan som sådan är en sammansättning av flera spelningar, fångade från Tokyo 2008 samt Toronto och Montreal 2009, men inte i samma ordning som den DVD som finns (av någon outgrundlig anledning...). Det ger förstås fläckfria versioner av samtliga låtar, men för egen del innebär det också att jag inte får den där känslan av "livespelning" som jag älskar; den där som kommer av att få en hel konsert i ett svep - med mellansnack, intensiv start & någon av de större hitsen som avslutning. Visst avslutas plattan med eminenta "Bleed", men ändå.
Det var ju det där med låtmaterialet.
Visst får vi massor av bra låtar - "Perpetual Black Second", "Electric Red", nämnda "Bleed" är bara några exempel, men ändå känner jag mig snuvad på konfekten.
Varför har man inte med "Suffer In Truth"?
"Future Breed Machine"?
Inte ett spår från den skivan som är överlägset mest populär bland fansen - och som dessutom ofta spelas på bandets konserter?
Märkligt, och rätt korkat. Man får faktiskt känslan av att det är viktigare att vara udda och sticka ut än att faktiskt göra en produkt som fansen och publiken verkligen kan ta till sig... Det kan ju inte ha med rättigheter att göra heller, eftersom Nuclear Blast står bakom både den aktuella skivan & den här livegiven.
Nå, med det sagt - Meshuggah är ju bra som fan, förstås. Tajta (fast det behöver man ju inte säga...), bra låtskrivare och unika i sitt uttryck. Ljudbilden är dessutom riktigt bra, så gillar du bandet - eller liveskivor i gemen för den delen - så är detta ett givet köp!
Bästa Spår: Jag gillar versionen av "Pravus"!
Betygsmässigt så hamnar detta på en 3:a i min bok, men ärligt talat - då har jag snott (minst) en poäng för det konstiga beslutet avseende låtval.
Meshuggah "Alive" - 3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar