Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 30 september 2011

Sammanfattning av sommaren

Det är den sista september idag.
Imorgon går vi in i oktober, och det är bara ett kvartal kvar av året.
Läge då att summera sommaren, såhär på fredagseftermiddagen.

Och, den började nästan såhär.
Jag hade verkligen tänkt mig att hinna med att prova och skärskåda alla fyra flaskorna, men så har inte blivit fallet. Alleanza Nero di Wongraven och Unione Nero di Wongraven har avverkats, de andra två återstår. Lite trist eftersom jag faktiskt fick flaskan med Sweden Rock Wine, så den har jag ju lovat att skriva om.

Festivaler blev det också. Bloggen körde ju en serie med "under lupp", där till slut Getaway Rock hamnade högst i högen av bedömningar. (Och trots det verkar många anse att den bästa festivalen inte ens var en festival, utan Big 4's besök i Göteborg) Kanske är ändå den största skrällen att det knappt delades ut en enda maxpoängare av de receneserade akterna? Själv var jag väl inte riktigt representabel i samband med mitt enda festivalbesök - Sonisphere. Men Mastodon var bra!


Som sommarläsning har det dessutom rullats en serie om skön läsning (3 böcker, kan man verkligen kalla det en serie?) och skivor som undertecknkad förknippar med sommaren. Däremot blev det inget av min tänkta följetång där målet var att börja på en spontan grupp eller skiva, och sedan länka det vidare på något sätt till nästa dag - och sen se hur långt man kan komma. Det blev konstigt, och jag orkade inte.


Ett knippe recensioner har det ju blivit också, men förutom In Flames och Black Country Communion så känns det inte som om sommaren var direkt superhet avseende nya skivor. Det kom en del, med exempelvis gjorde ju inte Queensryche någon glad...


På det hela taget har väl sommaren varit rätt bra, alltså, och jag kan konstatera att det varit ganska bra drag på bloggen. Juni innebär riktigt bra besökssiffror med över 4000 besökare i veckan (det drog nog en hel del från Sweden Rock, misstänker jag), men även i övrigt har det rullat på.


Inläggen stannade på 58 stycken i juni, 41 i juli och 44 stycken i augusti, de flesta av dem ganska långa - även om jag ibland fuskade och klippte in en gästkrönika från Anders Fridén, In Flames. Med tanke på att jag hade sagt till mig själv att ta det lugnt så är det till och med riktigt mycket... I vevan har faktiskt bloggen hunnit med att fylla två år också, ett faktum jag missat helt. Så kan det gå.


Och nu är vi alltså snart inne i slutspurten. Det är dags att börja utforma råmaterial till årsbästalistan, Werock fyller snart 5 år, och konserterna duggar tätt.


Det kan ju få en att skratta, trots att sommaren nu obönhörligen är slut. Fredag är det också. Kanske läge att provsmaka ännu ett rock'n'roll-vin, rent av...!

Veckans Tips: Vektor "Black Future"


Ibland kommer de förbi.
De där skivorna som är helt egna, och som verkar bortse från vad resten av världen tycker och tänker.
Inte sällan får man dem rekommenderade, och denna gång är det Stones som delat med sig att sin svarta pärla "Black Future" med jänkarna Vektor.
Man kan lätt låta sig luras av det inledande titelspåret. Det kan vid första anblicken låta ganska normalt. Bra, snygg thrash som i sig innehåller snygga krokar.
Det hela spårar dock ur snabbt, och slutresultatet är en riktig seriekrock där bandet bladar black metal, thrash och progressiva takter till något som är helt eget.
Och jäkligt bra.
Låtar som "Hunger For Violence", "Destroying The Cosmos", underbara "Asteroid" (lyssna på refrängen med det helt galna rulande rrrrr:et i ordet asteroid...!) dominerar helt enkelt lyssnaren och skruvar fast dig i ett järngrepp.
Långa låtarna "Dark Nebula" och "Accelerating Universe" avslutar skivan, men innan dess finns så galet mycket godis att det är bara att hugga in. "Oblivion" och "Deoxyribonucleic Acid" (jo, den låter ungefär som namnet...) till exempel.

Stones berättade att han blev helt förhäxad av denna platta när den kom, och bara ville lyssna på den ett tag.
Jag förstår honom.
Den här skivan är precis som sitt omslag så jäkla fulsnygg att det blir förtrollande.
Öppna Spotify genast och bli förhäxad du med!

torsdag 29 september 2011

Det, mina vänner, var en utmaning!

Åh herregud.
Det låter minst sagt jävligt illa det här samarbetet Metallica och Lou Reed klämt ur sig. I alla fall om man går på första låten som släppts.







Det är precis som Metallbibilotekarien skrev så uselt att det är med tvekan man publicerar videon istället för bara en länk, men jag gör det ändå.
I samband med lanserade nämligen Jonte en furstlig utmaning.
kan undertecknad hitta ett sämre släpp i år så bjussar han på öl - och jag gillar öl.
Det där måste synas.
Trots att det verkligen är en grannlaga uppgift, för det här är verkligen inte bra.
Min spontana tanke går till Queensryches senaste hissmusik, men i övrigt är det blankt.
I've got nothing.
Jag är helt enkelt mållös över vad "The View" är. Hur tänkte de alls, Metallica? Eller för den delen Lou Reed?

Nå. nu blir det till att lyssna på skräp. The game is on, Jonte!

Demorecension: Waredge "No Uniform"

Arbogas Waredge är nästa band till rakning i Metalbloggens serie där demoplattor skärskådas. Det här gänget satsar hårt, och förutom den vanliga MySpace-sidan så finns given också på Spotify, iTunes och Soundcloud. Gott om möjligheter för dig som läsare att hänga med i svängarna när vi kollar in deras giv "no Uniform", alltså.

Bandet i sig består av Johannes Carlsson och Mikael Thunborg som dubbla gitarrister, Ruben Hultman på sång samt en rytmsektion med Albin grill på trumpallen och Martin Larsson som trakterar basen.

Gänget har lirat ihop sen april 2007, och startades mest som en kul grej och en chans att prova på att spela musik i grupp. Trummisen Albin Grill vverkar vara bandets starke man, och det har - precis som för så många andra stretande band i vårt avlånga land - tagit fram till nu att hitta en sättning där alla har samma ambitionsnivå och musikala kunskap.

Så, hur låter Waredge då?
Svaret är att det är ganska snäll och lite naiv hårdrock.
Det hörs att killarna är rätt unga, och det har lagts mycken tid på att få allt att snyggt.
Totalt fem spår avverkas, och visst finns dte goda intentioner spridda över dem (riffet som driver "Emptyhanded Brother" är till exempel redigt skönt och levereras med precis rätt känsla och "Back In A Second är rätt fin powerballad) - men det är också tydligt att detta är första försöket, så att säga.
Låtmaterialet är inte unikt (något som ju egentligen inte alls är ett krav - ingen har exempelvis anklagat Airbourne för att låta unika...), men det saknas lite nerv i det.
Stundtals kan det faktiskt kännas som om bandet lagt lite mer fokus på att få till fem låtar istället för tre skitbra låtar - men det är ju så det går till.
Gnugga, gnugga, gnugga!
Instrumentalt gör bandet en bra insats, jag gillar främst gitarrspelet. Sånginsatsen är bitvis svajig och tycks passa bättre i vissa spår än andra. Om det är ett enda råd jag skulle vilja ge bandet så är det att jobba hårdare med låtmaterialet och hur det passar bandets sättning till nästa giv (för visst blir det väl en till?).
Det funkar till exempel inte så bra i inledande "Icebreaker" - det finns tretton band på varje dussin som gör det där, och det är ett exempel på där jag inte tycker att Rubens sång passar - medan det är väl matchat i exempelvis verserna på "No Uniform".

Nå, Waredge lär vi få höra mer av.
Det finns råtalang och ambition, och nu gäller det att ta på arbetskläderna. Spela massor, skriva låtar, rata låtar, utmana varandra, baka ihop alla era referenser till just ert egna sound som ni kan veckla ut än mer. Och ska ni sno, sno på ett bra sätt. Som inledningen till titelspåret ni lånat av en viss Steve Harris och gjort till ert eget. Bra!

onsdag 28 september 2011

Bäst Just Nu: Superunknown

Mastodon, Opeth och Machine Head får ursäkta.

Bäst Just Nu är - efter att jag hört den för första gången på länge i söndags - Soundgardens mästerverk "Superunknown".

Snacka om att det stämde för boysen i samband med den här given!

I övrigt meningslöst inlägg, men jag var helt enkelt tvungen att skämmas lite offentligt för att jag hade glömt bort hur otroligt bra den här skivan var.
Bäst Just Nu!

Tankar om Årets Kategorier - Hårdrockskväll 2012

Snart två veckor har nu förflutit sen omröstningen av Årets Kategorier blev klar, och jag lovade lite tankar om dem. Det har tagit lite tid bara, då jag verkligen tycker att årets val blev skumma. Förra året var det enklare, på nåt sätt, och då hade jag som tema att bara välja låtar från 2010 (mina val det året hittar du här).
Nå, sen den där lördagen så har jag lyssnat en hel del på alternativ, funderat och nu börjat smälta vad som hände.
För min del går det till så att jag under hösten sätter upp alternativ på varje kategori som jag sen väljer ifrån, och nu har väl rålistan börjat skapas.
Nå, såhär går tankarna!


1) Akt Jag Missat Live. Känns som en rolig kategori, och för egen del finns det prick hur mycket som helst att välja på. Jag kommer nog att sätta ner fötterna rätt sent avseende denna, och vad jag väljer för typ av genre styrs nog lite av hur resten av min mix blir.


2) Bang Your Head - Luftgitarr/Allsång. Trist kategori, jag trodde först att killen som valde att lägga alla sina 10 poäng på denna skämtade med oss. Har faktiskt inte den blekaste var den kommer att ta vägen!


3) Sämsta Produktion. Ganska kul sak. Kombinationen av att hitta en låt som är riktigt bra men har förkastlig produktion känns utmanande, och det är väl ingen vågad gissning att tro att det kommer spelas Yngwie Malmsteen och Metallica på den här kategorin, måhända? Själv har jag ju redan spelat "Crystal Ball" på Hårdrockskväll 2010, så den är ju liksom utesluten.


4) Bästa Ballad. Pers spontana kommentar "Jävla dansbandsafton" känns ju vansinnigt kul, och lite trist tyckte jag först det var. Tungviktare som "Slient Lucidity" med Queensryche och "Easy" med Faith No More dök spontant upp i mitt huvud, för att sen ramla vidare i exempelvis "One" med Metallica eller "Cemetary Gates" med Pantera. Sen tänkte jag utanför boxen, och nu tror jag att jag har svaret på denna kategori. Givetvis säger jag inte vilken det är, men som exempel på hur jag tänkt kan man väl säga att "Rebirth" med Gorgoroth får betraktas som en ballad med det bandets mått mätt...


5) Bästa Låttitel. Här hade jag spontant en låt. En som jag velat ha med på Hårdrockskvällarna ett tag, men inte fått ett bra läge och därmed sorterat bort förrut. Bra titel, underfundig, rockig och passande till musiken. Sen får vi se om den klarar sig hela vägen till Dagen D!


6) Musik För Ett Mörkt Rum. Frikort, nästan, för här kan man väl spela lite vad som helst. Kanske ska man göra en parodi på det hela, och spela en låt vars titel anspelar på kategorin? Hur som helst, den där kommer att lösa sig med tiden, och den känns som att det blir ett sent beslut.


7) Honour The Dead. Återigen var Pers kommentar rolig "Diomaraton!". Men så tror jag inte det blir. Det finns mycket döingar inom hårdrocken... Hur som helst, det blir en bra kategori, och jag gissar att vi kommer att få höra Pantera, Alice In Chains, Metallica, Motörhead, Gary Moore, Slipknot, Dio, Black Sabbath, AC/DC...bland annat! Här kan man dessutom ha samma snubbe som man hyllar, men välja att göra det på så många olika sätt, så risken för att det ska krocka känns otroligt liten när man tänker efter ett tag!


8) Bäst Just Nu. Som vanligt, sista kategorin. Och, som vanligt, ett sent beslut - förstås!


För övrigt blir vi alltså 13 stycken, så man får tänka på lite förhållningsregler. Inte bara 10-minuterslåtar. Jag vill heller inte ta något jag redan spelat tidigare år, och dessutom är det ju kul om man lyckas hitta en mix av lite hederligt och beprövat samt ess som inte så många har hört.


Bara drygt tre månader kvar nu. Dags att fila på listan - så tips mottages!

tisdag 27 september 2011

Ouch, vilken dag!

Ojoj, vilken dag det här blev!?
minsta kille E har haft feber hela natten och dagen, så det har varit lite stökiga 24 timmar. Samtidigt har jag arbetat med stora projekt och upphandlingar, så telefonen och jobbmejlen har plingat och påkallat uppmärksamhet hela tiden.
Tur att postlådan laddades med ovanstående plattor då.
Mastodon "The Hunter" och Machine Head "Unto The Locust".
Spontant säger jag att detta är två grymma skivor, men då har jag fusklyssnat lite med ett öra bara. Ska verkligen bli spännande att sätta sig in i dem på riktigt.

Just nu gäller dock lite fokus på annat.
Den här lille killen.


Det är förstås tufft att ha feber när man är så liten, så då får man hålla pappa i handen när man somnar. Trots att man är en rocker i vardande...

Recension: Ghost Brigade "Until Fear No Longer Defines Us"




Finska Ghost Brigade dök upp på min radar med sin förra platta, deras andra giv "Isolation Songs". Den köpte jag enbart på det faktumet att den såg snygg ut, bandet var från Finland och de låg på skivbolaget Season Of Mist.


Såhär i efterhand har det inte funnits någon som helst anledning att ångra det beslutet, då den plattan till slut lyckades knipa en placering på 2009 års topplista för undertecknads del, och jag dessutom letat mig tillbaka till bandets debut "Guided By Fire" och haft den som Veckans Tips.


För alla som orkat lyssna har jag också hävdat att detta, detta kommer att bli nästa stora export, musikmässigt, från vårt östra grannland.

Nu, med tredje plattan "Until Fear No Longer Defines Us" färsk på diskarna är det väl dags att se om det stämmer.

Klarar bandet att ta det där steget mot hårdrockens elitserie som jag hävdat?



Svaret är... nja.

Den här skivan är, helt klart, en bra byggsten i den långsiktiga karriären, och jag är övertygad om att skivan i sig kommer att fördubbla bandets skara fans - men det är inte heller den omedelbara genombrottsskiva som jag var nästan bergsäker på att det skulle vara.


Fortfarande ligger vemodet och mörkret skönt närvarande i både musik och lyrik, och det är givetvis en fantastisk blandning av både ren sång och skriksång.


Skivan håller genomgående mycket hög kvalitet, och jag håller den än så länge på par med föregångaren "Isolation Songs".

Det kommer dock knappast att räcka till en placering på årsbästalistan 2011, då konkurrensen har blivit fullständigt mördande under de två år som passerat.

Dessutom saknas det en riktig omedelbar dunderhit som kan logga mängder av speltid i radio, något som faktiskt känns lite som ett måste för att ta nästa steg.


Fast, det kanske är bättre att skynda långsamt, och på det sätt som Ghost Brigade tålmodigt letar sig fram med bit för bit, skiva för skiva kan mycket väl visa sig vara den hållbara vägen.


Jag kommer nämligen fortsätta framhåla att detta, det är Finlands nästa stora musikexport.



Så - hur låter det då?

Det låter, till en början, akustiskt. Inledande "In The Woods" får mig att trycka på nästa, till skillnad från Werockkollegan Martin som uppskattar greppet att börja så så får det mig att gäspa lite.


Tur att det blir bättre sen.

"Clawmaster" bjuder på rivig growl och elaka riff, "Chamber" är patenterad Ghost Brigade. Sen lyfter det riktigt mycket i mittpartiet av skivan. Knippet med "Traces Of LIberty", "Divine Acts Of Lunacy", "Grain" och "Breakwater" är mycket imponerande. Även långa avslutande "Soulcarvers" tillhör skivans toppar, och detta gör att betyget 4 känns lätt och naturligt att dela ut!



Känner du dig lite för glättig såhär på den tidiga höstkanten så är det helt klart läge att öppna Spotify och åtgärda det med lite högkvalitativt finskt vemod.



Bästa Spår: "Divine Acts Of Lunacy"



Ghost Brigade "Until Fear No Longer Defines Us" - 4

måndag 26 september 2011

Bilder från gårdagens tatuering

Igår var det äntligen dags, efter att förra sittningen strulat till sig på grund av sjukdom. Bilden ovan är Jonny in action på min arm - men låt oss kolla lite på spektaklet...
...som började med att jag begav mig hit.


King Carlos studio vid S:t Eriksplan i Stockholm. Trevligt ställe, och jag börjar känna mig lite hemma där. Väl på plats hade Jonny preppat lite, och vi sparkade igång den gamla klassikern Soundgarden "Superunknown" för att komma i rätt stämning. Det var länge sen jag lyssnade på den plattan (brukar av någon anledning mest bli "Badmotorfinger" när jag är sugen på Soundgarden), och jag hade nästan glömt hur bra den skivan är. Den smiskar faktiskt stjärt, må jag säga, så den får spelas på kontoret idag!


Väl på plats hade min gode vän preppat lite. Ritat. Det ska ju bli en sleeve i japanese style, hela vänster arm, och det kommer att vara vattentema.

Grunden är två karpar, en mindre som ses framifrån som hamnar på underarmen - och en fet karp som pryder hela överarmen. Dessutom två stora lotusblommor, mycket vågor och vatten och en känsla av fart i hela "målningen".

Som extra krydda satte vi en fågel längst upp, på väg att dyka ner i vattnet och möta den stora hoppande karpen.

Här har du bilden på papper av den lilla karpen, samt hur den såg ut när den tryckts på...




...och här har grunden till den stora karpen också satts med tryck. Notera att jag inte orkar dra in magen, men att det klarar sig bra när man har svart linne och lite suddig bild.


Totalt ritade vi i 3,5 timme, dör efter de stora trycken var det dags för detaljer.

Många detaljer.

Jonny handritade alla vågor, blad, vindvirvlar.

Det blev rent ut sagt en jävla röra, och hur han skulle reda ut det där fattade jag fasen inte.

Tur han är rutinerad...

Kebabrulle till lunch - sen var det dags.

Tro't eller ej, det gick enbart en enda sån där liten ynka kopp med svart färg till hela sleeven. Alla konturer. Helt sjukt egentligen, med tanke på hur pass kladdigt det blir. Vid det här laget hade för övrigt musiken bytts till en salig röra av Allen/Lande, Rival Sons, Black Sabbath och The Devil's Blood.




Redo?

Nu kör vi! Knappa fyra timmar mer eller mindre non stop, blev tiden. Enkelt kan man konstatera att det är bra mycket trevligare att göra konturerna än kommande skuggning och färg, men det är ju ändå inte superskönt att köra över armbågen eller på insidan överarmen, in mot armhålan till....


Inga riktigt bra "in action" bilder heller, men det var en mycket trevlig stund. Längtar verkligen till dess att nästa steg tas!

Ja, just ja.

Hur blev det då, undrar kanske du?

Bra, så här långt. Jäkligt mycket fart i bilden, och jag gillar att den stora karpen är lite galen och hoppar ur vattnet nästa upp och ner. Dock, eftersom det är en japansk historia så går det ju nästan inte att se hur det ska bli än. Det finns stödlinjer för skuggningen som inte kommer att synas, och hela djupet i bilden är som bortblåst.

Det betyder att detta är den enda bilden ni får. Än så länge.

Fortsättning följer ju, och då kommer mer bilder.

Vill du ser mer tatueringar får du glida in på Jonnys hemsida istället, där kommer nog snart fler bilder på detta "work in progress" upp!

Veckans Citat: Mikael Åkerfeldt, Opeth

Ganska mycket Opeth nu på den här siten.
Lev med det.
Veckans Citat hämtas från frontmannen själv, och det tas från intervjun som gavs på Bandit Radio häromveckan. Diskussionen hamnade på den berömda skivsamling Åkerfeldt har hemma, och det var nog ett av de intressantare inslagen jag hört på länge.
Berättelser om att hans hustru ju inte delar intresset men ändå anser att samlingen är så snygg att den ska stå i vardagsrummet varvas med frågeställningen om hur man ska sortera en samling.
Det är från den senaste delen som citatet hämtas, och det är fantastiskt kul.
I just detta fall har jag tagit det från minnet, så jag är inte helt 100% säker på att det är ordagrannt, Ifall du nu undrade...

"Jag har problem med Deep Purple eftersom de är 60-, 70-, 80- och 90-tal, och jag vägrar ställa "Bananas"... eller vad den nu heter... bredvid "Fireball". Det är inte snyggt!"

Mikael Åkerfeldt, Opeth

För övrigt är bilden ovan tagen från bandets jubileumsspelning på Circus. Mer bilder av den vara finns på Facebook, och du kan läsa om spelningen här!

söndag 25 september 2011

Live: Ozzy Osbourne "Live At Budokan"



Kolla in bilden.

Omslagets enkelhet som ändå signalerar att detta, mina vänner, det är en liveplatta ni måste ha.

Så enkelt, så genialt.

Ozzy Osbourne, den galne charmören, har förstås vansinnigt många liveutgåvor under bältet, både som soloartist (ja, han har ju redan medverkat i den rollen i den här serien, både med "Just Say Ozzy" och "Tribute") samt med legendariska Black Sabbath (se till exempel artikeln om deras "Reunion").

Behöver man verkligen ännu en skiva med karl'n?


Förstås.

Detta är nämligen något som berikar din relation med Mörkrets Furste. Givetvis får du de riktiga klassikerna på plattan. Du kommer inte att missa "Crazy Train", "Bark At The Moon" eller "Paranoid".

Du kommer inte att behöva längta efter karakteristiska ballader som "Mama, I'm Coming Home" eller "Raod To Newhere".

De finns där.

Men - du kommer dessutom att få stifta bekantskap med en viss Zakk Wylde i högform, du kommer få klassiker som "No More Tears" och "I Don't Want To Change The World" med ett riktigt bra liveljud.

Du får också en knippe spår som inte tillhör vanligheterna, så som "Junkie" och underskattade "Get's Me Through".

Ja, och så får du ju det där fantastiska omslaget också.

Det blir man glad av.

Eller hur?

lördag 24 september 2011

Rockmässan!

Om prick en vecka är det dags - då slår Rockmässan 2011 upp portarna i Malmö.
Ett digert program som bland annat innehåller följande punkter finns att ta del av:


Vinylförsäljare,kläder, tatuerare, merch, smycken mm


Artister som signerar och säljer skivor, foton och deltar i Q&A:

Sebastian Bach

Gilby Clarke

Jorn Lande

Silver Mountain

Crazy Lixx

Nasty Idols


Anders Tengner säljer och signerar sin bok Access all areas / Håller föredrag


Flemming Rasmussen, den danska demonproducenten kommer att vara med på Q&A


Melker och Mattias är gäster i radioprogrammets "Nu blir det hårdrock"monter (Radio BSK 106,8) De säljer och signerar sin bok Mer Hårdrock


Kiss - The Exhibition (Skandinaviens största Kiss museum)


Man kommer att kunna fota sig med flera olika roliga saker/personer:

Kiss-trumset

Kiss band (Dressed to thrill),

Hårdrocksmodellen Sissi Magnusson

Anders Tengner kommer att hålla Q&A med flera artister


Kristian Whålin hänger ut en del tavlor och har även en del litografier till försäljning


Kiss Army Sweden (Kiss fanclub) är på plats


Sweden Rock Magazine är på plats, säljer nummer av SRM och delar ut SwedenRock Shop katalogen


Danska hårdrockstidningen Metalized kommer vara på plats



...och mer tillkommer hela tiden.

Eftersom jag gillar att det görs sådana här iniitativ tycker jag att det ska premieras. Själv tar jag mig inte ner, men finns du i närheten har du ju nästa helgnöje räddat. Dessutom, slå en flukt på det här:




Kan bli minst sagt kul, eller hur?

Nå, jag har haft lite kontakt med en av mässans starke män Pontus Nilsson, och såhär säger han om spektaklet!


Rockmässan. Briljant idé, måste jag säga. Kan du berätta lite om bakgrunden till hela härligheten?

Jag gillar själv att gå på mässor och jag gillar musik, framförallt hårdrock då. Jag och en kollega på jobbet (Mattias Larsson) har samma intresse för detta och vi började spåna på hur vi skulle gjort om vi körde en sån här mässa. Mest på skoj brainstormade vi en massa ideér på jobbet som sen blev till verklighet. Inspiriation hämtade jag från mässor i USA, England och lite från den svenska SciFi Mässan.


Är det första året ni (du!) kör konceptet - och blir det fler år?>>

Ja, det är det. Går det bra, dvs att det går runt och kanske lite till kommer vi att satsa på en ny mässa redan i april/maj 2012.


Det är ju ett riktigt spretigt och bra program avseende artister och utställare som kommer att finnas på plats, men det kommer inte att vara livespelningar på plats om jag förstår det rätt? Gissningsvis är detta något många frågar om, hur har tankarna gått avseende den aspekten?

Anledningen till detta är att jag vi ville göra en "meet and greet" mässa. Vanligtvis på en festival eller konsert tittar man på banden och har man tur får man kanske träffa dem efteråt och få något signerat. Här gör vi detta i en mer strukturerad form. Nu får du möjligheten att gå fram och skaka hand med Sebastian, säga ett par meningar, köpa hans nya skiva och kanske få signerat ett par gamla Skid Row plattor.

Dessutom erbjuder vi möjligheten att ta en riktigt snygg bild av proffsfotograf med artisten/artisterna.

Du får den levererad samma dag med så du kan få den signerad om du vill. Tanken har hela tiden funnits där att köra någon clinic ellerunpluggedframträdande men av olika anledningar blev det inget dennamässan.


Vi satsar istället på lite Q&A (questions & answers) medgästerna, föredrag och en bra blandad kompott av utställare. Vi har enhel del vinylutställare och vi kommer att ha 3 olika böcker som säljsoch signeras.

Anders Tengner - Access All Areas, Mattias & Melker -Mer Hårdrock och slutligen Ika Johannesson & Jon Jefferson Klingberg -Blod Eld Död


Sen har vi Kiss-utställningen och den är helt fantastisk.

Vi harförsökt att blanda så mycket som möjligt. Det vi inte har gjort dennagången är att få in någon artist från den hårdare genren men detkommer förmodligen på nästa mässa


Vilken bokning har varit svårast att få till? Det är ju ändå ett par tunga namn ni skyltar med, så något har ni ju haft att locka med!

Sebastian Bach helt klart. Det var väldigt många mail och frågor innan vi slutligen fick till en deal med hans management. Gilby Clarke blev jag tillfrågad om av hans svenska bokare och eftersom han befann sig i Sverige vid tillfället av mässan var detta ett givet val.


Är det bra tryck på biljetterna - slutsålt, till och med, eller finns det platser kvar?

Där är en del som förköpt biljetter men de flesta betalar inträdet på plats. Det verkar komma mycket folk i alla fall. Folk tar sig långväga ifrån för att träffa framförallt Sebastian. Vi har folk som kommer från Holland, Island och högt upp i Sverige för att nämna några ställen.


Vad ser du själv mest fram emot med den kommande helgen (och du får INTE> säga att sova efter att den är över!)

Nej, det ska jag inte säga..=) Att det äntligen blir av efter ett halvårs planerande. Det ska bli kul att träffa artisterna. Vi har lite trevligheter inplanerade för en del av dem efter mässan stänger. Det kommer att bli en jobbig så klart men framförallt rolig helg.


Tja, du hör ju. Sådan entusiasm ska gynnas. Du hittar allt på mässans hemsida som finns här.

Det återstår väl bara att säga Lycka, Horns Up!

fredag 23 september 2011

Förhandstitt på nästa Veckas Tips

Det är fredag eftermiddag, och Winterfylleth är precis aktuella som denna veckas tips.
Kanske känns det konstigt att det bjuds på en förhandskoll på nästa veckas tips - men jag kan inte riktigt hålla mig, helt enkelt.
Såhär ser skivan ut.
Det är en gåva från Stones, och jag kan utlova en jävulsk mix av progressiv döds-black-thrash. Typ. Fullständigt eget, givetvis, och en sån där skiva som jag gissar att man antingen älskar eller hatar.
Vektor heter bandet.

Medan du väntar på det - det är ju ändå en hel vecka kvar - så glider du med fördel in på Metalbloggens Facebooksida. Där har det under veckan laddats upp ett fläskigt antal konsertbilder att ta del av!

Veckans Tips: Winterfylleth "The Mercian Sphere"



Veckans Tips är denna gång inget annat än en lite okönd pärla black metal med drag åt naturromantik. Det är en skiva för dig som gillar band som Wolves In The Throne Room och kanske Agalloch, där låtarna ges tid att breda ut sig över tid och känslor om så krävs - men det finns en skillnad.

Brittiska Winterfylleth har en god känsla för melodi och ett stundtals distinkt låtskrivande som gör plattan "The Mercian Sphere" till en sån där skiva som växer för varje lyssning.

Det är också en koloss till platta, och för egen del har det verkligen varit som jag noterade i recensionen för Werock - att försöka sätta i mig ett berg av oxfilé med en enda gång.

Gott, men inte helt enkelt att smälta.


Låtarna har rätt larviga titlar, och visst är det lätt gjort att man rynkar på näsan åt alster som "Awakens He, Bereft Of Kinsmen (The Wayfarer Pt II)" eller "The Honour Of Good Men On The Path To Eternal Glory", men bortse en stund från detta och låna det istället dina öron.

Öppna Spotify och starta busbra spåret "A Valley Thick With Oaks" så fattar du.

Det där gnager sig in i hjärnan efter ett tag, och jag kan starkt rekommendera Winterfylleth (ja, eller Vinterfylla som Stones kallar dem...) i hörlurar!

torsdag 22 september 2011

3 Röster om In Flames

Håller du inte riktigt med Rebellängeln om det där med vilka som är de starka och svaga punkterna på In Flames senaste studiogiv "Sounds Of A Playground Fading"?
Anser du att det behövs mer än en recensent för att belysa alla aspekter av en skiva, och kanske att det utdelade betyget var alldeles för högt eller lågt?
Perfekt.
Då passar nog detta dig.
Det är dags för panelen i 3 Röster att säga sitt om alstret!

Tom S: Anders vänder in och ut på sig själv och har på "Sounds Of A Playground Fading" hittat det perfekta uttrycket för sin sångstil. Jag håller inte med övriga om att det är så mycket rensång utan att varje låt har det vokala uttryck den kräver. Daniel Svensson får briljera på trumpallen och visar på ett fantastiskt lir som jag saknat sedan "Colony". Trots att Jesper Strömblad är borta, märks inget av detta i musiken. Tvärtom, jag tycker att Björn har lyckats riktigt bra att på egen hand sköta den sysslan och visar på det inte minst i "Fear Is The Weakness", en låt där melodierna verkligen är en tidsresa till mitten av 90-talet.

Som helhet är den tionde studioplattan en fräsch upplevelse och visar på ett band som inte stagnerat de sista tio åren utan bara blickat framåt. De indignerade har sedan länge slutat bry sig om bandet och In Flames har likväl slutat bry sig om bakåtsträvarna. Jag tycker plattan är ett styrkebesked från göteborgarna och de visar att allt är lugn i lägret, trots ett viktigt avhopp i den problemfyllde gitarristen.

Enda anmärkning jag är på avslutande "Liberation" som inte gör något alls för mig, varken sedd till helheten på skivan eller som enskilt spår. Det är en låt som platsar mest i Eurovision-sammanhang och jag hade lätt kunna ta bort den från albumet."

Betyg: Stark 4/5

JonteRoyal: På Darkest Times lyckas bandet väva in hela essensen av vad In Flames är och har varit på ett sätt som ger mig gåshud. Men låt er inte luras - sen tas svängarna ut åt alla möjliga håll och det med äran i behåll. All For Me är benhård, Fear Is The Weakness bjuder på härlig melankoli, The Puzzle är en thrashstänkare från helvetet och underbara Ropes är det närmaste In Flames någonsin kommit klassisk hårdrock. Gemensamt är att alla spår håller fullkomlig världsklass. Det enda som faller utanför mallen är avslutande Liberation, som visar sig tappa en del i andrahandsvärde. A New Dawn - komplett med stråkar - borde snarare fått avsluta kalaset. "Sounds Of A Playground Fading" kom vid exakt rätt tidpunkt för att hjälpa mig genom en rejält tuff sommar och få mig ut på en bättre sida. Ett bättre betyg vet jag knappast om en skiva kan få?
Betyg: (urstark) 4/5

Kim: Som stort IN FLAMES-fan är det alltid otroligt spännande att se hur bandet utvecklas från album till album. I 2008 års ”A Sense of Purpose” vågade de utvidga sin musikaliska repertoar och resultatet blev bra. Nu går de ett steg längre och resultatet är fantastiskt!
Jag älskar vartenda spår, vartenda varv och ja, varenda ton på denna platta! Senaste månaden har albumet bara gått varv efter varv efter varv; på jobbet, hemma, i bilen, på promenaden, vid datorn…
Det enda jag inte förstår i helheten är varför man placerat den iofs underbara låten Liberation efter den fantastiska och helt naturligt avslutande låten New Dawn.

En fyra med STORT plus (9/10).
Betyg: 4/5

Okej - starka 4:or rakt över linjen där.
Snittet hamnar följdaktligen på 4:a med mersmak, ett mycket bra omdöme sett till konkurrensen.
Det ska bli väldigt intressant att se hur dessa skribenter placerar plattan när det är dags att summera det urstarka skivåret 2011...!

Heritage - och tid.

Jodå, den landade i brevlådan igår.
Opeths "Heritage".
Såhär efter första två, tre lyssningarna så måste jag att jag bara delvis är med.
Den här skivan kommer för undertecknads del att kräva rätt mycket tid innan jag kan säga bu eller bä.
Det gör mig inget alls att det inte finns growl på skivan, men jag har ändå funnit mig själv sitta och vänta på att det ska braka lös. Jag saknar initialt att bandet helt enkelt spelar brutalare musik. Gitarrer ska distas, typ.
Det känns också naturligt att det första "riktiga" spåret samt den första låten som läckte ut är "The Devil's Orchard", den känns som en helt naturlig fortsättning på "Watershed" och är följdaktligen den låt jag hitills haft lättast att ta till mig.
Den har ju också flest spelningar eftersom den varit tillgänglig ett tag.
Och det är väl så.
Tiden får gå. Jag har nämligen ändrat mig om skivor många gånger förrut, och det handlar ju om Opeth - ett band som normalt kräver bra många lyssningar för att man ska fatta grejen när man hör nytt material med bandet.

Jag agerar dessutom lite av "sugar daddy" avseende ny musik till lite gubbar här på jobbet. Den här skivan kommer att spridas till dem så får vi se vilka man kan locka in i ett tungt Opethberoende...

Jag är dock glad att jag får den tiden. Hade varit jobbigare att tvingats sätta ord i en recension när man har en deadline. Som Martin hade med den här, till exempel!

onsdag 21 september 2011

Poetiskt larm. Musik För Själen. Vargar i tronrummet!

Idag släpps ju Opeths nya "Heritage", och även om den läckt ut redan, samt ramlat in hos andra så har jag inte lagt vantarna på den än. Hoppas att den ligger i brevlådan hemma och väntar.
Som tröst har jag haft lite andra lekkamrater, och inte vilka som helst.
Wolves In The Throne Room och deras nya platta "Celestial Lineage" får mig att skriva rubriker som är lika långa som Fredrik brukar ha.
Detta är nämligen musik som känns snarast som poesi i ljudform.
Långa låtar som tillåts veckla ut sig i sin egen takt, växling mellan fantastiskt känslosamma lugna perioder och utbrott. Helt säregen black metal som den senaste tiden vuxit hos mig.
Det är nog som Tom S säger - detta är musik för själen.

Även om det faktiskt kräver en hel del av dig som lyssnare.
Det är liksom motsatsen till hissmusik, kan man säga.
Extra plus för namnet också. Wolves In The Throne Room, det hör man ju att det är eget och tufft. Höstens soundtrack, kanske?
Mycket möjligt!

Galen - galnare - konserthösten 2011

Den här hösten är verkligen helt vansinnig när det gäller livespelningar.
Helt vansinnig!
Jag roade mig med at plocka ett enkelt axplock av annonser ur senaste Sweden Rock Magazine och Close-Up Magazine bara för at visa hur galet det är.
Och då är detta bara en tekopp ur den flod av bra spelningar som finns!

November börjar med en fullständigt galen helg. Bor du i Stockholm kan du onsdagen se Hardcore Superstar, torsdagen Machine Head och Bring Me The Horizon, fredagen Watain och söndagen Gorgoroth.
Eh?
Jag ber om Burträsk?
Överlever man en sån sak, rent intrycksmässigt?


Eller vad sägs om detta dubbelpaket?



Close-Up Made Us Do It laddar på med Entombed och The Haunted. Sämre double-bill kan man ju leverera. Milt uttryckt...





Snyggaste postern? Kanske. Saxon kommer hit, och det vet man ju att det kommer vara en bra spelning. Biff och boysen levererar live, så är det bara. Dessutom på Münchenbryggeriet!




Förutom dessa så finns hur många spelningar som helst att välja på, från de stora akterna till de små. Mindre känt kanske är att Wolves In The Throne Room kommer hit till Stockholm. Den 11/11, på Fylkingen.


Det är bara att ta för sig av den helt groteskt överladdade konsertbuffé som hösten 2011 bjuder!

Losers

Har precis avslutat ett pass i gymmet här på jobbet.
Det är ett av de första sedan omstart, och jag känner mig ungefär lika vältränad som killen på bilden här, Svampbob Fyrkant.´
Idag, mot slutet av passet, ramlade det in två snubbar som av deras tröjor att döma antingen jobbade hos Polisen eller grannföretaget. Sannolikheten är att de jobbar på grannföretaget, men vill vara tuffa och därför flaggar med Polisen (logiken i det kan ju diskuteras, men häng med ett tag till..).
Jaha, tänker jag, nu blir det väl hårdkörning.
Sen säger de knappt hej, men annekterar typ hela stället. Visst, jag hade bara nedvarvning på cykel kvar och var på väg dit ändå, men det var jävligt störigt.
Och sen börjar det.
"Var det hårt pass i måndags?"
"Jävligt hårt".
"Vi kör väl växelvis för att trumma på lite?"
"Givet".
Uppvärmningen såg proffsig ut. Med skivstång.
Nu blir det definitivt hårdkörning, tänker jag.

Och sen mesar de ur så fullständigt jävla makabert att jag tappade allt fotfäste.
You talk the talk och you walk the walk - då kan man inte följa upp det med samma vikter - och i vissa övningar något lägre - än den otränade Rebelängeln. (jodå, jag cyklade länge och som en besatt för att se att jag verkligen inte såg fel, och "de måste väl luras, nästa övning blir det nog på riktigt")
Losers.

Idag var det random skiva som låg i spelaren, men detta tarvar någon form av störighet tillbaka.
Sjukdom på hustrun hemma, vilket alltid kan innebära en logistisk utmaning med småbarn - men om jag hittar tiden ska jag spela in en skiva som förstör relationer, typ.
Och spela den på skallspräckarvolym.
Hoppas de dyker upp igen och undrar om de kan sänka volymen.
"Nej. Jag var här före".

Här nånstans kanske är en början?

tisdag 20 september 2011

Johan Hegg - Sveriges Bästa dödsmetallröst?

Du har väl inte missat enkäten som rullar på Werock just nu, den om vem som besitter Sveriges bästa dödspipa?
Bland alternativen finns tungviktare som LG Petrov (Entombed), Mikael Stane (Dark Tranquillity) och Mikael Åkerfeldt (). För egen del hade jog Åkerfeldt som högst på listan förr, men just nu vete fanken. Om jag ska gå på absolut dagsform så säger jag nog Johan Hegg, Amon Amarth - och så har jag också röstat!
Jag gillar den gubbens grova och mörka growl, samtidigt som man faktiskt hör vad han sjunger!´
Glöm inte att lägga din röst.

Och, på tal om röst... hittade denna i Sweden Rock Magazine.


Liknar den här rätt mycket va?
Jag har ju inga som helst hämningar vad gäller att stjäla material eller kopiera bra upplägg - men denna gång är jag faktiskt oskyldig. Det är slumpens skördar, helt enkelt.

Noterbart är ju kanske att Sweden Rock inte ens har med Mastodon som ett alternativ...

Demorecension: Majestic Dimension

Sådärja!
Serien med demorecensioner som rullar på Metalbloggen har gjort ett gäng nedslag, och detta, mina vänner, är det bästa som kommit i vår väg så här långt.
Majestic Dimension bjuder på hårdrock med inslag av progressiva toner, och jag gissar att bandet har lyssnat inte så lite på exempelvis projektet med Russel Allen och Jorn Lande på sång, dvs Allen/Lande. Sången som (om jag nu förstår det rätt) är signerad gästsångaren Rick Altzi (och, i sista spåret Jake E) är visserligen inte riktigt on a par med de nämnda giganterna, men det är ändå imponerande bra för att vara på demostadiet - och det gäller helt klart även de musikaliska insatserna.
Gitarrerna hanteras av Robin Högdahl och Magnus Mild, medan basen trakteras av Björn Olmarker- vilket också utgör hela bandets normala sättning. Rätt ovanligt, och här ligger väl antagligen bandets omedelbara utmaning.
Det behövs ju liksom både trummor och sång om det ska bli något av det hela...


Nåväl, det om detta.


Själva demon består av 5 spår, där inledande "Prelude" är precis vad det verkar som - ett instrumentalt intro (när ska vi förresten få se ett outro som döps till postlude, eller att ett liknande intro får heta foreplay?). Därefter får man låtarna "Sea Of Betrayal", "End Of Forever", "Alone" och "Last Journey", samtliga med bra driv i sig, och ekon av nämnda Allen/Lande såväl som en svag ton av... Dream Theater? Bäst tycker jag att "Sea Of Betrayal" är, men alla fyra spåren har en helt egen identitet och fyller sin berättigade plats. Dessutom är sättet pianoinledningen övergår till ett riktigt riff i avslutande "Last Journey" riktigt snyggt!


Produktionen är bra, och ovanligt snygg för att vara en demo. För egen del hade jag vid första lyssningen inte tillgång till omslag eller liknande, och jag hade av någon anledning väntat mig någon form av metalcore när jag tryckte play. Det slutade förstås med en glad överraskning!


Majestic Dimension har alltså klämt ur sig en riktigt bra första demo, och som jag ser det ligger vägen öppen för kommande skivsläpp. Nu handlar det om att göra fler låtar, ytterligare en eller två demos för att hitta ett starkt material samyt, förstås, att hitta en permanent och fullständig sättning som kan ut och spela live! (bandet säger förresten att de inte hittat någon sångare som möter deras krav på kvalité, så besitter du en grym pipa och letar ett band kan du väl kontakta dem?)


Ja... just ja. MySpace så att du kan lyssna själv var det ju. Den finns här!

måndag 19 september 2011

I Backspegeln: In Flames

Måndag, och i Stoclholm ser det ut som om undergången närmar sig om man kollar utomhus.
En helt perfekt dag alltså för att ge en tillbakablick på ett av de stora släppen detta åre, In Flames "Sounds Of A Playground Fading".
Serien I Backspegeln gör ju just det, tar upp en recension med lite tid på nacken och ser hur skivan har mognat... eller ruttnat. Just denna platta kammade hem en relativt svag 4:a när den recenserades, och med lite tid på sig kan man säga att jag nog står kvar på betyget 4:a, men att den stärkts. Det finns ett knipe riktigt starka låtar på plattan (titelspåret, "Deliver Us", "Fear Is The Weakness", "Darker Times, exempelvis), och även om jag inte alls tycker att det är bandets finaste stund så är det bra.
Lite trist emellanåt ("All For Me", "The Puzzle är rätt banala) och jag är i skrivande stund tveksam till om jag kommer ha med den här skivan på toplistan när året summeras.

Däremot är jag ganska sugen på att göra en Tvekamp mellan "Sounds Of A Playground Fading" och The Haunteds brott med sina bojor, "Unseen". Kan det vara nåt, tycker ni?

Annars kan jag glänta på förlåten lite, och avslöja att du får fler åsikter om just In Flames senaste giv under veckan. På den här siten. 3 Röster om "Sounds OF A Playground Fading" ligger laddad...

NP: Year Of The Goat

Idag har jag flängt lite, bilmässigt.
Bra det. I steroen rular nämligen Year Of The Goat "Lucem Ferre".
Riktigt bra ockult rock som tar upp kampen mot exempelvis Ghost och The Devil's Blood.
EP'n innehåller fyra spår, varav tre med löjligt hög kvalitet (det sista är det instrumentala titelspåret) , och det är väl bara att vänta på en riktig platta...

Kolla upp!

Veckans Citat: Euronymous, Mayhem

Snart kan man köpa boken "Blod Eld Död".
Jag längtar verkligen efter att få sätta tänderna i den boken.
Som Veckans Citat tänkte jag då ta ett med anknytning till detta.
Mayhems Euronymous har sagt mycket, och blandningen av allt är verkligen högt och lågt.
Den här gången är det en efterhandskonstruktion om bandkamraten Deads självmord som förmodligen har mer än bara lite osanning i sig...

"Dead var en mycket ond man. Han hatade allt som levde.
Det enda som fick honom att inte skjuta skallen av sig tidigare var black metal/death metal-livsstilen, med onda band som dyrkade döden.
Dead levde bara för det och när alla dom gamla onda banden dog och lifemetal-banden i mysbyxor och basketskor tog över, så hade han helt enkelt inget att leva för."

Eyuronymous, Mayhem

söndag 18 september 2011

Recension Red Hot Chili Peppers, Opeth...

Det är mitt i månaden, och det innebär som vanligt att Werock levererar ett knippe nya recensioner - och denna gång är det verkligen inte vlka som helst!
Själv spräcker jag den rekommenderade barriären för antal tecken - känns det i alla fall som - med mitt återseende med funkrockarna Red Hot Chili Peppers. Kortversionen lyder att om du inte gillar bandet så ändrar inte "I'm With You" på det, men för oss andra är det en redigt bra platta!
Den långa versionen finns här!

Opeth, de kanske du har hört talas om?
Bra. Martin dissekerar nya plattan "Heritage" med en lika lång utläggning, och det är verkligen med skräckblandad förtjusning jag ser släppet den 21/9 an. Kommer jag att komma in i det, eller går det mig förbi?
Recensionen finns hur som helst här.



Mindre känt kanske Slidin' Slim är. "One Man Riot" bjuder på slidegitarr, handklapp, träskig blues och grymt roliga texter.
Det kanske inte är det vanliga köret på Werock, men funkar för min del att bryta av med. Du hittar recensionen här.
Dessutom, som om det inte räckte, så finns kollegornas alster om Einherjer (bra betyg!) och We Came As Romans (något svagare betyg) att läsa!
Söndagsläsning, FTW!

Hårdrockskväll 2012 - Årets Kategorier

Så var det klart.
Trevlig kväll, som bland annat innefattade ett kort besök hemma hos Stones.
Årets kategorier blev som följer...

1) Akt jag missat live
2) Luftgitarr
3) Sämsta Produktion
4) Bästa ballad
5) Bästa låttitel
6) Musik för ett mörkt rum
7) Honour the Dead
8) Bäst Just Nu

Omröstningen detta skedde på Kelly's, ett kul grepp.
Nästa gång ska jag dock INTE köra bil och avvika tidigt. Det är liksom inte förenligt med den barens image...


Tankar om de olika kategorierna följer till veckan. Spontant känns de lite skumma, men det kanske ändrar sig lite med en stunds smältning.

Till dess: MOSH!

Remasters: AC/DC "Highway To Hell"


Varannan söndag får du en genomgång av en klassisk skiva som återutgetts i ny, remastrad version.
Att ett band som AC/DC då dyker upp är förstås ingen överraskning, även om det tidigare kanske varit relativt oväntade skivor som avhandlats.
Denna gång är det dock så långt från överraskning man kan komma, och att ”Highway To Hell” nu får sin stund i ramljuset beror på två saker.
Dels vill jag hitta en bra anledning för att länka till krönikan om mina barns musikaliska uppfostran – döpt just till Highway to Hell – och dels så är detta förstås en skiva som bör finnas i alla hem.
Här trängs bandets klassikerna ”Walk All Over You”, ”Shot Down In Flames” och ”If You Blood (You’ve Got It)” med titelspåret.
Här finns doldislåtarna ”Girl’s Got Rythm”, ”Touch To Much” och ”Night Prowler” som är betydligt bättre än du minns och tror.
Här finns ett av hårdrockens tuffaste omslag, samt ett hungrigt band som inte vet att frontmannen Bon Scott kommer att gå en för tidig död till mötes.

Det som kan sägas saknas är väl extramaterial, då den enda eftergiften bandet gör i den riktningen (som vanligt i deras remastrade serie, får sägas) är en utökad booklet samt tillgång till lite extra lull-lull på nätet.
Jag vet inte hur det är med er, men jag har i alla fall inte ens kollat vad det extra lull-lullet är.
Det behövs ju som tur var inte.
Detta rockar ju ändå. Hårt. Hela vägen till helvetet!