Metalbloggens samarbetspartner:

söndag 31 januari 2010

Reaktioner från Machine Head på Arenan

Bloggen efterlyste ju reaktioner och feedback från gårdagens spelning med bl a Machine Head & Hatebreed. Det har inte direkt haglat in sådana, men Per har i alla fall klätt upplevelsen i ungefärligen dessa ord:

  • Spontanbetyg 5+. Grymt!
  • Makabert högt ljud (vilket förstås är härligt). Rent av "Bolt Thrower på Close Up Festivalen som hölls på Münchenbryggeriet"-högt!

Det låter alltså som om man missade nåt.

Dessutom kan jag ju berätta att det faktiskt var i samband med nämnda Bolt THrower-spelning som undertecknad & Per träffades. Man kan kanske inte säga att ljuv musik uppstod, men det är ett fint soundtrack att starta en ny vänskap till, britternas mullriga dödsmetal... :)

Nåväl, var du på spelningen igår? I så fall är vi andra glada om du delar med dig!

Remasters: Queensryche "Operation: Mindcrime"


Förra gången kikade bloggen på en konceptskiva som Remastrats, King Diamonds skräckhistoria "Abigail". Nu är det dags för världens genom tiderna bästa konceptskiva - ja, kanske världens genom tiderna bästa skiva över huvud taget - "Operation : Mindcrime" från 1988!
Seattlebandet Queensryches mästerverk har en historia om Nicky och Sister Mary som duperas av den onde Doctor X är en klassiker som de flesta med intresse för hård musik har hört, och det är en av de där skivorna som dyker upp påtagligt ofta om man frågar människor vilka skivor som är "de 5 bästa skivorna genom tiderna".
Anledningen är egentligen enkel - det finns inga svaga moment på hela skivan. Bandet är bra, sången är enorm, låtarna är urstarka rakt igenom. Här finns helt enkelt inget att klaga på - och nu kan du få allt remastrat med extramaterial!
Ljudet som bjuds är klart och bra, även om det fortfarande hörs att detta skapats på 80-talet. Bonusmaterialet är 2 livetagningar från London, "The Mission" 1990 samt "My Empty Room" 1994. Helt okej tagningar, men inte anledningen till att du ska lägga 50 spänn på den här remastrade återutgåvan. Du ska göra det enbart för originalskivan.
"Revolution Calling", "Speak", "Spreading The Disease", "Suite Sister Mary", "The Needle Lies", "Breaking the Silence", "I Don't Believe In Love" och ""Eyes Of A Stranger".
Man behöver inte säga så mycket mer - det här är nog världens genom tiderna bästa platta!

lördag 30 januari 2010

Machine Head på Arenan...

...ikväll. Med Bleeding Through, All Shall Perish samt Hatebreed som förband.
Jag ska inte gå, trots att det är en lördagsspelning, och trots att Machine Head med senaste given "The Blackening" fått ur sig ett av detta milleniums bästa album.

Däremot vet jag att några av bloggens läsare ska dit - feedback önskas!
Vi andra får njuta av Flynn och pojkarna via video istället.
Som här, t ex. "Imperium"!


Kan man reklamera sig själv?

Frågan är helt klart berättigad.
Alltså, allvarligt talat - just nu är hela jag full med småskavanker, känns det som.

Efter en helt vanlig dusch så har jag fan fler krämer & salvor än ett random damlag i handboll, typ. MIssförstå mig rätt, tjejer är mjuka, mysiga & luktar gott (i alla fall min tjej!), men inte faaaaaan vill jag gå igenom en sån procedur varenda gång jag sprungit genom en dusch. Jag kommer ju snart att måsta kliva upp innan jag gått och lagt mig för att hinna till jobbet.
Det är Bepanthen för att tatueringen inte ska torka ut.
Det är fotsalva för att hälarna har spruckit.
Det är Voltaren för att ett knä inte funkar.
Det är deo, raklödder och allt möjligt för att man inte ska lukta surgubbe.
Dags för reklamation.
Kan man få en ny kropp, kanske?

Tröstar mig med AC/DC just nu (antagligen till grannarnas stora glädje, klocken är ju snart halv åtta en lördagsmorgon). Eminenta klassikern "High Voltage", och de har nog rätt.
Det är en lång väg till toppen om man vill rocka...

fredag 29 januari 2010

Veckans bästa dag!

Ja, fredag alltså.
Denna fredag ska ägnas till att hjälpa svägerskan att flytta.
Och igår var jag ute med lillgrabben M och hjälpte folk att skotta. Och knuffa fram & gräva loss bilar. Och gamla tanter att slå ihjäl snövallar.
Jag borde fan få nån form av pris. Hjälpsamhetspris.
Det är faktiskt inte utan att man kanske förtjänar en liten stänkare ikväll...

Helgerna har inneburit tragiska bortgångar i whiskyfamiljen, så det börjar vara dags att fylla på. Min "sugar daddy" när det gäller just whisky - Killer - tipsar bland annat om Glenfarclas. Läge att kolla, om inte att på Close Up båten.
Till dess tror jag de redan inneboende i hyllan får göra tjänst, hehe..

Tack också till Mirick som står för helgens soundtrack, Martriden. Bra skit, det där!

Veckans Tips: Glenn Hughes "Soul Mover"


Glenn Hughes är ingen duvunge, och knappast okänd för oss med intresse för rock och hårdrock. Med förflutet i akter som Deep Purple och Black Sabbath så kan man inte säga att karl'n saknar rutin, och lägger man till alla soloskivor som släppts så är det tydligt att detta är en av hårdrockens riktiga rinkrävar.
På "Soul Mover" från 2005 serveras precis som vanligt en bluesbaserad, svängig hårdrock som drar mer mot "rock" än "hård". Rösten sitter där den ska, och låtmaterialet är riktigt bra hela plattan igenom - från inledande titelspåret och den ständigt "She Moves Ghostly" till det som undertecknad tycker är Hughes riktigt starka domäner - halvballader som växer ut till ganska episka. På den här plattan är dessa representerade av "Let It Go" och "Don't Let Me Bleed".
Glenn bjuder på en skön resa för oss som gillar bra rock/hårdrock, inspirerad karakteristisk sång, och vet du med dig att du gillar den typen av musik mästersångaren står för så ska du inte tveka - lägg vantarna på Veckans Tips redan idag. Behöver du mer information så kollar du istället in hans MySpace eller den officiella hemsidan - och låt dig inte luras av bilderna...

torsdag 28 januari 2010

Besöksstatisik & Bloggfakta

Den här bloggen är rätt oansenlig, i det hela.
Privatdriven, för att det är kul.
Men det hindrar ju inte att det kan vara kul att kolla lite på hur oansenlig.
Dags för lite besöksstatistik igen!


  • Varje vecka är det ca 200-250 unika besökare som kikar in. Totalt har siten drygt 15 500 sidvisningar sen starten
  • Toppnotering är ca 70 st unika besökare på en dag. Fast några av er kollar mer än en gång, så bloggen har haft över 100 besök på en dag.
  • Detta är inlägg nummer 445, sen augusti.
  • Varje dag ramlar ca 20-40 besök in via sökning på Google. Vanligaste sökorden just nu är "metalyze", "Opeth cirkus", "Behemoth klubben", "Septekh" samt "årets bästa metalskivor". Sedan starten skall "Igneous Human", "fulaste omslag" samt "Los Sin Nombre" läggas till som populära.
  • Mest lästa sida är recensionen av W.A.S.P's nya skiva "Babylon". Den har visats ca 150 ggr.
  • Denna site är konstant listad på några bloggportaler. Den håller ca plats 10-20 avseende musik på Toppblogg, ca plats 40-48 på Blogtoplist, runt plats 60-90 på Blogtoppens musiklista. Det betyder egentligen inget annat än att de olika portalerna är olika stora, förstås... Du hittar den info'n i högerkanten, förresten, via de färgglada "plupparna". Om du nu bryr dig..

För övrigt kan det vara värt att notera att idag har länklistan med andra bloggar utökats till typ det dubbla. Demonias blogg är väl en av de största bloggarna om hårdrock, Vår Vrede skall... är en av de roligare. Övriga är läsvärda bloggar på sitt eget sätt, allihop.

Dessutom: det har snöat i Stockholm i natt. Det är för jävla kul att se stans innevånare försöka handskas med det vita. Det är nog fan bara i den här stan man sopar hela bilen utom taket. Sen klagar garanterat samme snubbe på snöröken som kommer från taket på bilen framför. Ja.. jisses...

Sist, men inte minst. Thomas, som har vunnit boken i bloggens tävling - du har till månadsskiftet på dig att lämna din e-postadress. Annars går den vidare till andra deltagande... :)

onsdag 27 januari 2010

Onsdagsmix

Detta inlägg blir en liten röra av tankar och saker.
Det är ju onsdag, så "Mest i Spelaren" är uppdaterad. In med ny DVD (enbart möjligt eftersom lille M håller på att skolas in och ger pappa oceaner av tid mitt på dagen) i form av Whitesnake.
Dessutom en av världens absolut bästa konceptplattor, "The Crimson Idol" av W.A.S.P (hur var det nu, Crimson Anna, har du snott ditt nick från den plattan?).

Totalt sett en ganska salig mix.

Dessutom lite andra lyssningsprojekt som jag tills vidare håller lite hemliga.
Projekt för bloggen, samt för Werock. Fortsättning följer...

I ett nedslag i livet konstaterar jag också att det snart är slut på min låååånga pappaledighet.
På måndag börjar allvaret, och för min del har det inneburit en del rent praktiska saker.
För er som inte känner mig IRL så är jag en snubbe (eller, ja, gubbe numera...fan vad fort tiden går...) som svamlar i telefon & bär kostym på dagarna. Över alla tatueringar.
Och, denna utstyrsel har jag inte direkt haft under pappaledigheten - så i måndags var det dags att shoppa lönen. Ja, det var ju ändå den 25:e, varför vila på hanen?
Direkt kan jag konstatera att jag nog INTE skulle kunna jobba i klädbutik.
Inte för själva jobbet, det verkar rätt okej.
Men fy j**ulen vilken usel musik som spelas!!!
Den enda butiken som faktiskt kom undan i mina öron var oväntat nog MQ. De bjöd på bland annat Hellacopters och Foo Fighters, bland all annan smörja.

Så där handlade jag.
Kostym samt skjortor.
Dämn, det är nära nu...

tisdag 26 januari 2010

Metal Town. Att åka eller inte?

Tidigare har Metal Town i Göteborg varit gjutet.
Så icke i år.
Jag är väldans tveksam, och velar som fasen. Och inte blev det direkt enklare av dagens bokningar direkt. Eller att jag faktiskt fick tag i plåtar till AC/DC.
Anledningarna är flera, och egentligen borde jag väl visa lite handlingskraft och försöka rota reda på i alla fall en del av svaren. Man borde ju kunna fråga arrangören, t ex.

I ett desperat försök att hitta rätt ska jag ge mig på att lista för- och nackdelarna.
Here goes...

För:

  • Det är en helt grym kul resa med bra sällskap
  • Det kommer fler bokningar innan det är dags...
  • Rätt bra med skoj & metal för pengarna

Mot:

  • Uselt arrangerat. Varför tog de bort de där grå pissoarerna som gjorde att alla slapp stå i kö i 100 år för att besöka huset. Eller stå i kö för att köpa öl. Eller mat. Förra året kändes det faaaan som om jag stod i kö för öl, sen gick med den nya ölen direkt till toakön...
  • Flyttat datum. Betydligt svårare att smita från sjået innan Midsommar för min del.
  • Artisterna. Det är bara dagens bokningar In Flames och Dark Tranquillity som jag egentligen vill se. Betala pengar för Rammstein, Raubtier, Finntroll? Nä...

Svårt helt enkelt. Men det börjar väl vara dags att bestämma sig snart, om man nu ska komma undan hyggligt billigt med tåg & hotell.

Metal Town.

Att åka eller inte åka, det är frågan...

In Flames & Dark Tranquillity till Metal Town

Tunga namn till årets version av Metal Town.
In Flames höll ju nästan på att välta hela Frihamnen senast, och Dark Tranquillity tror jag kommer bli nästa stora grej. Dessutom Raubtier för er som gillar den typen av musik.

Metal Town 2010 blev just bättre...

Dags för AC/DC-biljetter..

..klockan 10.00 idag är det biljettsläpp.
Dagen efter löning.
Det lär säga svoooosch, så är det slutsålt.
Jag vete fanken om jag ens ska försöka få tag i plåtar.

I o f s vill jag gå, men snart är bägaren full, liksom, och jag vet inte om jag får plats med både Metal Town och AC/DC. Ekonomiskt såväl som tidsmässigt.
Lurigt.
Och ingen tid att vinka på, speciellt när det gäller AC/DC. Då måste man nog hänga på låset.

Att köpa eller inte köpa?
Det är frågan!

måndag 25 januari 2010

Neverstore i Nyhetsmorgon

Idag var det lättpoppunk-bandet Neverstore som gästade TV4's Nyhetsmorgon.

Gänget spelade 2 låtar, "Shallow Beautiful People" samt "Age of Hysteria"
Rätt okej lättsmält musik anser jag, men det är egenligen inte anledningen till inlägget.

Nä, det är istället att Neverstore faktiskt fick tatueringsspons en gång i tiden av ingen mindre än... Jolly Jonny!

Ja, alltså samma snubbe som gaddar undertecknad.

Så, bara därför kommer fler tatueringsbilder. Nä Stones, jag ids inte lägga ut alla gaddningar (ids är ett gammal norrländskt hedersord som betyder ungefär "orkar"), men väl lite mer av det som finns på samma underarm som den senaste bläckfläcken.

Fortsatt mobilkamera och ap-ludna armar, så ta bilderna för vad de är... :)


Takida - bra eller anus?

Som kanske är bekant var jag på svensexa för ett par helger sen (bröllopet gick förresten av stapeln i helgen, grattis Niclas!).
En av diskussionerna som kom upp under kvällen var Takida. Jag sågade bandet med fotknölarna, men... nu vet jag inte. Jag har funderat en del.
Jag menar - hur började jag själv lyssna på hårdare musik?
Inte gick jag från The Pinks till Slayer direkt.
Det var en ganska lång process egentligen, via Europe, Iron Maiden och så vidare.
Extrem metal kräver ju en hel del tillvänjning.

Och kanske är Takida inkörsporten?
Jag vet fasen inte, men det är väl ändå bättre att kidsen lyssnar på Takida än E.M.D? Trots att det faktiskt övergår mitt förstånd hur just Takida kan sälja ut Hovet.

Värt att tänka på alltså.
Takida. Bra eller anus?

söndag 24 januari 2010

Live: Testament "Live In London"


Testament är ett av de där banden som alltid haft rätt bra med cred bland både fans & kritiker, men ändå aldrig slagit igenom till att bli superstjärnor a la Metallica. De har en lång discografi bakom sig, och en av de hårdaste frontmännen i metalvärlden - Chuck Billy. Denna gång ger bloggen er ett riktigt skönt Livetips via grymma plattan "Live In London", Testament i högform!
Från första start får vi en taggad version av "The Preacher", och sen kommer riffmackorna på rad. Fokus ligger på relativt tidigt material, vilket innebär att bandet serverar grymma versioner av klassiker som "Souls of Black", "Into The Pit", "Practice What You Preach", "The Legion" "Over the Wall", "Raging Waters" och förstås "Disciples of the Watch".
Ljudet är genomgående bra, och personligen gillar jag främst hur Billys stämma verkligen känns i kroppen om den här plattan spelas på hög volym - det ger en närvarokänsla som är fenomenal, och utan att ens ha kollat på den DVD som finns av denna spelning så kan man se hela klabbet framför sig om man blundar i soffan. Det är bra livematerial!
Vill du förtjusas av bra låtar med klös, bra sång och sköna riff? Kolla in den här plattan, det är faktiskt en av de där livealbumen du behöver ha. Testament, "Live In London".

lördag 23 januari 2010

Size matters!

Efter lite tips om att bloggen stundtals är svårläst, och önskemål om ändring av font eller storlek så görs genast en ändring.
Jag är inte så förtjust i att ändra font, men väl gå upp ett snäpp i storlek på texten.
Nu kör vi "normal"-storlek ett tag, så får vi se om det blir lättare att läsa.

Tack för feedback, och hoppas ni fortsätter med det!

Dagens projekt..

...Var ett besök hos Jolly Jonny.




Fortsättning på höger underarm, denna gång en skalle i profil, samma färgmönster (ungefär).

Alltid lika trevligt att spendera dryga två timmar och snacka lite skit med Jonny medan han låter nålen jobba!

Bilderna är tagna ur kass vinkel med mobiltelefon, så ta dem för vad de är.


Däremot får ni gärna notera storleken på texten.
Bättre eller sämre än förr?
Läge för bloggen att köra en konsekvent ändring?

Stone Temple Pilots närmar sig release..

Stone Temple Pilots är ett sånt där band som jag gillade som fanken ett tag.
Speciellt dunderskivan "Core", kanske en av de bästa debutalbumen någonsin.
Scott Weiland har dessutom en röst som tilltalar mig, även om han verkar rätt svår att jobba med.

Nu ser det i alla fall ut som om det närmar sig release, då mixningen av kommande plattan startar på måndag. Vill du läsa mer så kolla in den ganska fylliga intervjun på Spin!

För övrigt får det mig också att fundera lite.
Blir det något tredje kapitel med Velvet Revolver? Och vem står i så fall bakom micken?
Det går säkert att Googla fram, men jag provar såhär istället.
Nån av er som vet?

fredag 22 januari 2010

Veckans Tips: Torture Division "Withe Endless Wrath We Bring Upon Thee Our Infernal Torture"


Driven, klassisk döds - kan det vara nåt?
Om svaret på den frågan är ja så ska du kolla in detta projekt, Torture Division. Befolkat av metalkändisarna Lord Kenta Philipsson, Tobben Gustafsson & Jörgen Sandström har detta lokomotiv kört en helt egen väg. 3-låtars demospelningar har gjorts tillgängliga via nätet allt eftersom de blivit klara, och de 3 första enheterna "With Endless Wrath", "We Bring Upon Thee" och "Our Infernal Torture" bildar alltså denna Veckas Tips - nu utgiven som en platta för dig som vill ha plastbiten ifråga!
Musiken som serveras är rakt igenom pang-på-rödbetan-döds.
Inte speciellt mycket krusiduller och direkt från hjärtat.
Det märks också, på ett gynnsamt sätt.
Det svänger, det röjer, det rensar skönt . speciellt förtjust är Rebellängeln i öppningsspåret "Ejaculation of the Wicked" samt knogmackan "Double Barrel Remedy, men det är bra musik rakt igenom..
Gillar du detta så kan det vara värt att kolla in även julspecialen "Suffer The Shitmass" som Metalbloggen skrivit om tidigare. Du hittar också all musik för nedladdning på bandets hemsida - om du gör så, have the courtecy to donate some cash. Eller köp lite merch, det bjuds bland annat snygga mössor som torde passa i Svedala Rike just nu...
Torture Division. Ett bra band - kolla upp!

torsdag 21 januari 2010

Switch Opens tar hem årets P3 Guld!

Mustasch tog till min förtret Årets Grammis.
Sveriges Radio ger däremot sitt pris P3 Guld till Switch Opens (alltså, gamla Fingerspitzengefühl).

I ärlighetens namn har jag faktiskt ingen aning om det är rätt eller fel, har inte lyssnat in mig alls på killarna. Kanske läge att göra det nu dock, och kolla varför de kniper priset.
Oavsett är det ju rätt fantastiskt.
Från ett av de tuffare bandnamnen i världen till ett av de konstigare - och hux flux når man mediala framgångar!
Kolla in bandet på deras MySpace!

Tankar om Keep of Kalessin i Norska melodifestivalen

Jag hoppas att ni inte missat att Keep of Kalessin deltagit - med framgång - i norska melodifestivalen? Kims blogg hade ett bra inlägg om detta, och jag skrev då en kommentar som i stort sett gick ut på att det är trevligt med framgång för detta fantastiska band.
Men vet ni vad?
Jag är inte så säker på det längre. Alltså - de förtjänar framgång, men den sista veckan har dykt upp lite egoistiska tankar hos undertecknad. Jag är inte längre så säker på att jag vill att de ska slå igenom via Melodifestivalen!
Häng med nu.
Jag gillar bandet. Som fan, t o m. Jag menar - de har låtar representerade på min "Mest spelade i iTunes", och de har haft en skiva med som Veckans Tips. Det råder inga tvivel om att jag är ett fan av bandet.
Men vad händer om de slår via melodifestivalen?
Tänk er att jag hade haft samma förhållande till Lordi innan de vann.

Inte fanken hade jag blivit glad över att varenda unge & några till gillade samma band som jag, och som jag tyckte var tuffa och hårda?
Jag är helt enkelt lite rädd för att även norrmännen ska bli lite av ett skämt för gemene man!

Förhoppningsvis är risken liten, men det är ändå en otäck gnagande känsla som växt på mig den senaste veckan.
Vad tror ni?

Ja, just det. Har du inte hört/sett låten än?
Den kommer här. "Dragontower" med Keep of Kalessin. I Melodifestiveln!



onsdag 20 januari 2010

AC/DC till Stockholm!

Boka in torsdag den 3:e juni i kalendern - då står AC/DC på Stockholm Stadions scen!
Biljetterna släpps den 26:e januari och kostar 630-770 spänn stycket.

Mer info hittar du här!

Död i Spellistan...

Ja, inte vilken död som helst, utan låten "Död" med norska Khold.
Grym låt, och du har väl inte missat videon till denna pärla här i högermarginalen?
Som grädde på moset får du också texten här.
På norska. Häng med nu:

Ingen hungrer slik som döden,
Ingen krever mer.
Lurer alle inn i nöden,
Ser på redselen og ler.

Angsten river, livet vender,
Döden griper inn.
Famler med de kalde hender
Som en sinnsyk blind.

Likblek, tom, gjensatt kald,
Livet er blitt til tid.
Döden vil og döden skal
Ta og ikke gi.

Ingen hungrer slik som döden,
Hul, umettelig.
Feber, örske, vinterglöden
Döden, uutslettelig.

Norska är gulligt, till och med när det handlar om så allvarliga saker! :)

tisdag 19 januari 2010

Aggressive Chill på Nyhetsmorgon

Som vanligt stod Nyhetsmorgon på ett tag i morse.
Denna dag medverkar Aggressive Chill, svensk ganska snäll rock/hårdrock. Förband till Europe på senaste turnén, och aktuella med nytt album.
För min del var det nog lite för snällt, men gillar du dem så hittar du klippen via länkarna nedan!

"A Moment In Hands"
"Done By A Fool"
Intervju!

Roligast av allt är dte som inte hörs på intervjun, men som märktes i direktsändning - när allt är slut och de fasar ut till reklam så fortsätter förstås programledarna att prata med killarna i bandet - och tackar dem för att de kunde ställa upp på så kort varsel. Jag undrar vem som EGENTLIGEN skulle varit med i morgonens Nyhetsmorgon?

Hårda bud

Jävulen, vad jobbigt.
Har just haft en riktigt tung lämning på dagis av ett stycke liten trött kille - och väldigt lite personal pga vab & annat. Dessutom gick de ut med alla barnen, och jag vet inte...det känns inte som nån hit att gå ut med en massa 1-2-åringar i snön med lite personal. Jämmer och elände överallt. Och mitt i det ska man lämna sitt barn och gå.
Tufft.
Riktigt tufft, och jag blir ganska arg.
På att det inte finns personal. På att de går ut ändå. Och inte minst på att jag inte säger något utan bara.. fogar mig.
Vilken jävla mes man är ibland. För att sen bli arg efteråt.

Nu får grannarna sota för det.

I hela radhuslängan ekar "Nightmares Made Flesh" med Bloodbath!

DVD-tips


Du missar väl inte den nya artikelserien på Werock.se, där du får tips om riktigt bra hårdrocksDVD? Första given är undertecknad eder Rebellängel, och givetvis startar vi med legendaren - Ronnie James Dio!

"Holy Diver Live" är inget annat än ren och skär magi från hela bandet, och letar du efter en bra DVD som håller för många spelningar så har du den här...


måndag 18 januari 2010

Recension: Gorgoroth "Quantos Possunt Ad Satanitatem Trahunt"

Gorgoroth är ett av de mest inflytelserika banden inom norsk black metal - ett band vars namn de senaste åren varit föremål för inre stridigheter. Grundaren och gitarristen Infernus lyckades till slut på rättsliga vägar behålla rättigheterna till namnet, trots att tidigare kollegorna King Ov Hell och Gaahl ansåg sig ha den rätten pga sitt bidrag till skapandet den sista tiden.
När så nya sångaren Pest vrålar "Rebirth of Gorgoroth" ungefär 3 minuter in i låten "Rebirth" så känns revanchen efter hela ryggraden - för det är en gruvlig revanch vi pratar om.
Detta är nämligen en av de bättre black metal-plattor som utkommit de senaste åren!

Där förra given "Ad Majorem Sathanas Gloriam" hade mer piskande och i mina öron känns snäppet elakare så svarar "Quantos Possunt..." med ett brutalt sväng, fantastiska riff samt en ljudbild som är både klar, distinkt och ändå passande och lagom skitig. Låtarna är helt enkelt bättre på denna giv, och frågan vem som egentligen står för att vara den kreativa kraften hos norrmännen känns faktiskt besvarad!
Personligen uppskattade jag verkligen "Ad Majorem.." (ja, vafasen den blev ju t o m Veckans Tips!), men på ett helt annat sätt. Den känns mer vansinnig och lite farlig - det här vilar istället på kvalitet rakt igenom.

Låtarna "Prayer", "Rebirth", "Building A Man", och "New Breed" är helt genialiska, och ska man ha något enda litet negativt att säga så är det kanske den totala längden på skivan. Den klockar in på strax under 35 minuter, och personligen hade jag gärna fått mer av detta. Å andra sidan, hellre kort men utan utfyllnad, så jag kan inte säga att de gjort fel heller.

Kort sagt - detta är skitbra. Du hittar bandets MySpace här, och jag vill också rekommendera min Werock-kollega Shadows recension av plattan som du hittar här.

Bästa Spår: Efter viss tveksamhet så säger jag "Rebirth". Inte tveksamt för att den är dålig, utan för att även de andra är bra!

Gorgoroth "Quantos Possunt ad Satanitatem Trahunt" - 5

Upp å jobbe!

Idag är ännu en sån där dag, då det blir läskigt verkligt att jag snart ska tillbaka och jobba.
Gästspelar på kontoret hela dagen, och det ger mig förstås även lite lyssningstid till och från.
Ska recensera Crematory och Winters Verge för Werock's del, så det är väl bästa att starta inlyssningen...

I eftermiddag ligger även recensionen på Gorgoroths senaste fantastiska alster laddad.
Jo, jag vet att den kom 2009, och att den inte är så ny, men vaddå?
Jag säger: 1) Ja, jag är rätt trög ibland..... 2) Det är min blogg, jag gör som jag vill! :)

söndag 17 januari 2010

Mustasch tar årets Grammis..

Det har varit Grammisgala i fredags - och Hårdrockspriset gick till Mustasch.
Om jag inte minns fel är det väl andra året?
Och för vad fan då, kan man fråga?
I sammanhanget mycket svaga "Mustasch" från i höstas?
Trist, fegt, defensivt om du frågar mig.

Roligare då att Per Wiksten får dela priset som Årets Kompositör med Amanda Jenssen.
Wiksten har som kanske är bekant ett förflutet i The Wannadies, ett band som var riktigt bra och egentligen förtjänade ett bättre öde, trots relativt stora framgångar.
Ja, och så är han ju hängiven Skellefteå AIK-supporter också, alltid ett plus.
Så pass hängiven att medverkandet vid hyllningsskivna till hockeylaget faktiskt fick herr Anrell att gå i spinn betydligt mer över musiken än spelet en gång i tiden...

Remasters: King Diamond "Abigail"


Kim Bendix Pedersen, eller King Diamond som han är mer känd som, har en mycket säregen röst. Hans sätt att sjunga blandar kastratsång som nästan minner om opera stundtals med "vanlig" sång, och min egen personliga uppfattning är att det är sällan som en hel skiva håller måttet hela vägen med den danske galningen. Så är inte fallet i smått legendariska "Abigail" från 1987.
Där håller i stort sett alla låtar mycket hög klass, och även texterna - historien i denna konceptskiva - klarar att leverera rysningar. Musikerna är heller inte vilka som helst, med sig på plattan har herr Diamond inga andra än Andy LaRoque och Michael Denner på gitarr, Timi Hansen på bass och Mikkey Dee på trummor (som du förresten kan läsa en rätt skön anekdot om här).
Den remastrade versionen är dessutom packad till max med extramaterial - den levereras med bonus DVD som dels innehåller en förskräckligt illa filmad konsert från Göteborg 1987, men även videos för låtarna "The Family Ghost", "Welcome Home" samt "Sleepless Nights" - med andra ord lite godis från andra skivor också. Dessutom får du bonusspår på CD'n, dels de ganska meningslösa men nästan obligatoriska mixerna/demosarna av en del låtar, men även låten "Shrine" som faktiskt är rätt bra.
Dock - det är för historien om Abigail La Fey du ska ha den här skivan. Om hur hon kommer till världen dödfödd, och återvänder som ett spöka för sin gruvliga hämnd. Ackompanjerat av låtsnickeri i toppklass ("A Mansion In Darkness", "The Family Ghost", "The 7th Day of July 1777", "Black Horsemen"...) så är detta en av de mer prisvärda och nödvändiga återutgåvor som finns i skivhyllan, och absolut en värdig representant för King Diamond i vilken skivhylla som helst!

lördag 16 januari 2010

Entombed sista akt till CloseUp-båten!

Äntligen!
Sista akten till Close Up-båten blir en bra akt, inget Sonic-Jävla-Syndicate eller nåt skumt tyskt Caliban - det blir genomtuffa Entombed!
Härligt.
Och jag vet vilken låt jag hoppas de börjar med.

"CHIEF REBEL ANGEL"!

Årets Svenska Debutant 2009

Du har väl inte missat den omröstningen på Werock?
Det intressanta tycker jag att det faktsikt har släppts en hel del bra svensk nybörjarmusik i år.

Har du följt den här bloggen så vet du att Tribulation verkligen gått hem hos mig med sin "old school döds". Du vet säkert också att Los Sin Nombre föll mig i smaken, så pass att det mynnade i en intervju. Igneous Human har bloggen också kört en ganska framgångsrik tävling med, och för den som undrar hur plattan låter kan jag säga att det är ett ganska eget sound - men ändå growlsång med sväng a la' göteborgsdöds som ligger i botten. Typ.

Du kan också rösta på The Generals och Dead By April, och vad kan man säga om dem då? The Generals spelar musik som väl snarast kan beskrivas som "Death'n'roll", med ett sound som minner riktigt mycket om forna Entombed. Plattan är faktiskt riktigt bra dessutom, även om jag personligen tycker att den kanske är lite för ojämn. Riktigt spännande att se vad ett andra alster kan bjuda på dock!
Dead By April-plattan har jag inte hört. Tror att de spelas på radio mest av ovanstående, och rent spontant känns det väl som om de fått ett ganska sort genombrott i år. Nu betyder ju det inte samma sak som att de är bra - om det kan jag inte uttala mig!

Det intressantaste av allt kanske ändå är den spännande trenden.
Alltså - att återväxten inom svensk hård musik är så imponerande, och att så många bra akter kommer fram.
Tittar man här så ser man dessutom att det finns goda möjligheter att det fortsätter även kommande år!
Walking With Strangers. Är det Årets Svenska Debutant 2010. Redan nu?

fredag 15 januari 2010

Los Sin Nombre live i Stockholm...

...det blir verklighet den 1/2 - på Stampen!

Möjlighet finns också att vinna fribiljetter på Facebook - 15 st står på spel, och du skickar mejl till info@lossinnombre.se för att få veta mer.
Inga ursäkter kvar alltså.

Ska du dit?

Veckans Tips: Krux "Krux"


Bloggens serie med Veckans Tips återvänder från helgvilan, och det med en riktig fläsksmäll. Doom metal av yppersta klass, med Sveriges spjutspets inom hårdrocken - kan det vara nå't?

Krux första självbetitlade platta (det finns en skiva till, fantasifullt döpt till "II") är inget annat än en knytnäve i ansiktet, signerat Leif Edling, Mats Levén, Jörgen Sandström och Peter Stjärnvind - kryddat med gäster som Fredrik Åkesson, Nicko Elgstrand och Carl Westholm. Edling - till vardags i Candlemass - har som vanligt en febless för att försöka skriva det ultimata riffet, och när rubbet ackompanjeras och framförs av så pass ärrade och kunniga veteraner så blir resultatet en perfekt avvägd doom-macka som herr Levéns röstkonster får att lyfta det där sista som behövs.

Från inledande "Black Room" till sista delen av episkt långa "Lunochod" så serveras bra låtar med en säregen kombination av tyngd och sväng som ger Krux ett alldeles eget sound. Röster har t o m hörts som önskar att låtskrivaren Edling la mer krut på Krux till förmån för Candlemass, vilket torde säga en hel del om kvalitén!

Mer om Krux hittar du på hemsidan eller MySpace, men egentligen borde du inte behöva kolla mer.
Spring och köp den här plattan. Den kan ibland vara svår att få tag i, så det är lika bra att starta på en gång!

Dio på bättringsvägen?

Som ni säkert vet lider Ronnie James Dio av magcancer.
Behandlingen fortgår, nu är det dags för tredje omgången chemoterapi.
Otäcka saker, det där.

Ändå verkar den 67-årige legendaren inte direkt vila på hanen.
Enligt den här sammanställningen så planeras intervjuer för kommande DVD-släpp, och samma artikel uppger också att han inte tappat något hår än?
Jag vet inte om det jag.
Sist jag såg honom live så tyckte jag nog att det fanns en glugg eller två...

Oavsett, vi håller tummar och tår för att tillfrisknandet går fort, och att vi får se honom fronta Heaven & Hell på Sonisphere i Stockholm i augusti. Vill du skicka en hälsning så gör du det på getwellronnie@black-sabbath.com!

torsdag 14 januari 2010

Efterlysning!

Thomas från Stockholm, med bidraget Los Sin Nombre - du har vunnit tävlingen!
Boken "The 100 Best and Absolute Greatest Heavy Metal Albums In the World, Ever" av Jaclyn Bond är din. Skicka din postadress så kommer den på stört!

För övrigt återvänder serien Veckans Tips imorgon. Känns bra, tillbaka till "verkstaden", liksom.
Är du ny på den här bloggen och undrar över vilka skivor som tipsats så hittar du dem här så länge.

Januarirecensionerna - snabbversionen

Sen en tid tillbaka ligger som ni säkert vet januarirecensionerna ute på Werock.se
Orkar du inte läsa dem så får du istället snabbversionerna här:

Los Sin Nombre "Blind Leading Blind"
Bra debut, riktigt bra debut! Musikstilen i stig är inte unik, men har du ett gott öga till akter som At The Gates, In Flames och liknande så är detta något som kommer falla dig i smaken. Jag gav skivan 8/10, men enligt de röster som lagts så räcker inte det, vilket borde säga en hel del!

Freak Kitchen "Land Of The Freaks"
Nä, det där var inte alls min kopp the. Progressiv metall som försöker för mycket hela tiden. Det finns ett fåtal bra spår på plattan, men för det mesta orkar jag inte med det. Texterna är hela tiden på gränsen mellan geniala och lökiga, och tyvärr kan det ske i samma låt!

W.E.T "S/t"
Det här föll mig på läppen rejält - men det beror nog också på att jag gillar typen av musik. Jag inser att det kanske är i mjukaste laget för många av bloggens läsare, men låt oss konstatera att OM du gillar den här typen av musik så är detta ett helt självskrivet köp. Det är guldkornet du silar genom all skit för att hitta!

Alla bilder och betydligt fylligare texter finns förstås via de länkar som du hiitar i texten ovan!

onsdag 13 januari 2010

The 69 Eyes på Nyhetsmorgon

Missade du finska "goth-rockarna" The 69 Eyes på Nyhetsmorgon imorse?
Lugn.

Klippen hittar du förstås på Metalbloggen...
De spelade "Never Say Die" samt "Dead And Gone". Intervju blev det också, för den som vill veta mer.
Personligen tycker jag de känns lite som Finlands svar på Backyard Babies.
tuffare visuellt än musikaliskt, alltså, och på det hela taget ganska slätstrukna...

Tycker du inte det så har du istället chansen att se dem live i Stockholm ikväll. Debaser Medis är platsen!

Videon till WASP "Babylons Burning"...

...går inte att bädda in, på begäran av den mycket flexibla Blackie, kan man tänka sig.
Det kanske är ett under att den finns på YouTube alls.

Fast den är rätt bra, och helt klart är låten bland de vassare på nya plattan. En riktig pärla, faktiskt!
Du hittar videon här, och Metalbloggens ganska ilskna recension av senaste given här.

Uppdatering av spellistan!

Vardagen är som sagt tillbaka med besked - och det betyder att det absolut är dags att uppdatera vad som spelats mest i det Rebellängelska huset. Länge sen sist är det också, så det blir en total rensning. Ut med det gamla, in med det nya!

Listan den senaste veckan lyder som följer...

1) Gorgoroth "Quantos Possunt ad Satanitatem Trahunt". Grym platta. GRYM platta!
2) Igneous Human "Pyroclastic Storms".
3) Krux. Det bandet borde nå större kretsar!
4) Propagandhi "Supporting Caste". Lättpunk med bett & tunga texter.
5) Khoma "The Second Wave". Fantastisk skiva som liksom aldrig blir sämre...

tisdag 12 januari 2010

Primordial släpper DVD

Per tipsar om ett av de säkrare köpen under första kvartalet i år - Primordials kommande DVD "All Empires Fall".
Given hit, och räcker det inte med mitt ord kan du kolla in teasern nedan!

Nattlyssning!


Förbättrade mina möjligheter till bra nattlyssning under veckoslutet.

Inköp av nya lurar för mer bekvämlighet och större rymd i musiken, Creative Aurvana Live fyndade på rea. I vanliga fall kör jag uteslutande in-earlurar till min iPod (nej, inte de vita standardlurarna som följer med, de med samma ljudåtergivning som en kondom man trätt över en tom toarulle, typ), men de är verkligen inte bekväma att ligga på.
Alltså - detta blir bättre!
Nattlyssning är för övrigt något jag finner mer och mer nöje i. Resterande del av familjen sover, huset är mörkt - musiken får en extra dimension över sig, skulle jag vilja påstå. Förra året var det Kongh, Katatonia och Ghost Brigade som verkligen höll mig sällskap i mörkret. Undrar vad kommande år bjuder på?
Bäst just nu är i alla fall Gorgoroth, och jag kan inte påstå att den blir direkt sämre av att spelas under nattetid...

måndag 11 januari 2010

Million dollar question

I helgen medverkade jag som bekant på svensexa till en vän.
Ett av momenten som ingick var tequilaprovning på El Diablo.
Trevligt, men det bestående minnet är ändå den fråga som dök upp under tiden.
En riktig "million dollar question".

Om du var tvungen att välja bort antingen musik eller alkohol ur ditt liv, vilket skulle du behålla?

Själv svarar jag nog att musiken är kvar, men inte helt utan tvekan (jaja, kalla mig alkis om ni vill, men tänk att aldrig få njuta en riktigt god whisky, eller en iskall på sommaren...). Ett liv utan musik är dock inte tänkbart.

Million dollar question. Musik eller alkohol. Vad väljer du bort?

Vardag!

Så kanske man kan kalla det i alla fall.
Får min lilla familjs del så börjar det nu.
Inskolning på dagis. M har blivit stor, och det är inte utan att det känns konstigt.
Jag misstänker att processen kommer bli svårare för pappa och mamma än för honom, så jag får väl peppa mig med lite bra musik. Livsglad sådan.
Plockar nog fram Millencollins "Kingwood" ur hyllan. Den brukar sätta ett leende på mina läppar...

söndag 10 januari 2010

Försäljningslistan 2009

Kollade runt lite på en del siter jag kikar in hos då och då - och hittade en lite kul sak.
Sound Pollutions försäljningslista för 2009.
För min del är det i stort sett bara överraskningar!

Att Cult of Luna skulle toppa hade jag aldrig gissat, inte på 100 försök.
Att Funeral Mist skulle kamma hem andraplaceringen är också oväntat - och det fortsätter i samma stil.
Först på plats 7 hittar vi ett "stort" namn som släppt nytt i år, Mastodon.

För egen del kan jag också konstatera att den ebb i skivfloden som förra inlägget handlade om kommer att innebära att denna blogg kikar på lite äldre skivor. Du får bland annat en snabbgenomgång av de svenska debutalbum som är röstningsbara på Werock.se, och dessutom markerar måndagen en form av återgång till vardagen - serierna med Veckans Tips, Remasters och Live! kommer att återupptas.

Januari - ebb i skivfloden...

Minns ni september? Vansinnig mängd skivor som släpptes.
Januari verkar vara lite motsatsen, då det är något av ebb i floden av nya skivor.
Det är väl inget nytt med det, så har det ju varit ett tag. Antagligen är det ingen bra månad att släppa skivor, försäljningsmässigt, då alla slantar brann under julhandeln.
Däremot har jag själv erfarenhet av att skivor som släpps i början av året har en tendens att fastna till kommande årsbästalistor och liknande. Bullet For My Valentine's förra släpp är ett sånt exempel, jag gillar den plattan riktigt mycket men tror i ärlighetens namn inte att den hade fastnat så pass mycket om den kommit samtidigt med en massa annan bra musik. Lamb of God från förra året är ett annat exempel.

Årets exempel?
Det återstår att se, men man kan ju tänka sig Throwdown. Om nu nya släppet "Deathless" hinner ut i Europa i januari!

Ingen anledning att vila på hanen...


...det som är bra ska köpas in. Testar Record Heaven denna gång - leverans i veckan, måntro?

lördag 9 januari 2010

Intervju med Los Sin Nombre


Det här med att genomföra intervjuer är ju inget man är van vid direkt.

Den intervju som nu ligger uppe på Werock.se var min första, och jag får vara glad över att Jack Karlsson, bassist i Linköpings nya stolthet Los Sin Nombre var ett "snällt" intervjuoffer... :)

Dock, eftersom detta är första försöket så mottager jag tacksamt feedback från er läsare. Hit me!


För övrigt har jag även recenserat plattan "Blind Leading Blind", ett mycket imponerande debutalster.

Gillar du akter som Soilwork, In Flames eller At The Gates så tycker jag att du ska kolla in bandet så fort du har chansen!



Svensexa...

Idag. Ja, inte min egen förstås, utan gamla vännen Niclas.
Och naturligtvis inbegriper det ett besök på rockbaren Kelly's.

Det känns fint att även en sådan begivenhet kan inbegripa lite musik av bra kaliber! :)

fredag 8 januari 2010

Resterande kategorier...

Som avslutning vad gäller årets Hårdrockskväll städar vi väl av de sista kategorierna!

Bästa/Elakaste riff var en bra kategori, som generellt bjöd på härligt gung - inklusive en av världens absolut bästa låtar according to me: Opeths "The Drapery Falls". Mumma!
Även Träningsmusik höll av kanske naturliga själ också en ganska hög riff-nivå, och totalt sett hade vi vid den här tiden på kvällen hört Pantera en hel del. Och det är ju aldrig fel! :)

Roligast under Bästa Solo var nog att R2 tog med en låt som han hade förra gången - utan att minnas att han hade den förra gången! Helloweens "Eagle Fly Free" i liveversion är härmed varnad, en gång till så blir den bannlyst. Bra låt eller ej!

Bästa Cover visade dessutom en hel del kul problem. Några av deltagarna köper helt enkelt inte skivor längre, och vi fick se allt från utprintade versioner till en vinyl av Obituary "Cause of Death" som Per släpat med sig. Svår kategori ändå, och jag tror det kommer att dröja ett tag innan vårt lilla samfund kör en liknande kategori igen...

Totalt sett var det förstås en helt grym kväll, och nu börjar väntan på nästa år.
Noterbart från i år är väl ändå att vi inte hörde ett smack från bland andra In Flames, Ozzy, Black Sabbath, Dio, AC/DC, Entombed... ändring på det till nästa år?

Khold!

Hårdrockskvällen 2010 startade ju som bekant med kategorin Bästa Text, och förutom alla sköna anekdoter och förklaringar om varför så fick vi ett härligt spann på musiken. Katatonia, Hammerfall, Alice In Chains, Slayer och bandet som nog imponerade mest på undertecknad under hela kvällen: Khold!
För mig var det en helt ny erfarenhet, men när låten "Död" brakade loss så föll jag pladask.
Vilket sväng! Vilken känsla! Precis så vill jag att min black metal ska låta!

Jag kommer absolut att kolla upp detta gäng, och tackar för uppvisningen.

Nästa kategori var "Låt som blir bättre Live", och där är jag personligen riktigt nöjd med mitt val av Sepultura. Extra mycket då en av mina andra alternativ var Satyricons "Repined Bastard Nation" - och den dök upp från en av de andra deltagarna! Även den här kategorin spretade rätt rejält, till allas stora glädje.

Kategori nummer 3 var en som fick utstå ganska mycket spott och spe: Bästa Cover. Ganska vanlig kommentar var .."en riktig skitkategori, men jag lyckades hitta en rätt bra låt til slut..." Till slut kom vi nästan ner till en viktig diskussion - vilken av följande Michael Jackson-covers är bäst: Chris Cornells "Billie Jean" eller Alien Ant Farms "Smooth Criminal"?

Årets bästa skivor - according to Werock!


Som så många andra siter och tidningar som handlar om musik så har givetvis Werock en egen sammanställning över de bästa skivorna 2009.

Uppspaltade per skribent, med en kort motivering om varför så är detta en smärre guldgruva för dig som jagar ny spännande musik - och jag kan avslöja att ovanstående alster toppar inte mindre än 3 av skribentlistorna!


torsdag 7 januari 2010

Blir det någon Soundgarden-återförening?

Som jag skrev i mina önskningar inför 2010 så skulle det vara mumma om Chris Cornell återvände till Soundgarden-ljudet, och David Snusgrop, a.k.a Metal Bastard upplyste oss då om att en återförening faktiskt var på g.
Nu verkar det tyvärr inte helt självklart längre, och det där är verkligen en återförning jag inte riktigt vågar tro på förrän jag ser det... Fortsättning lär följa!

Dessutom måstejag få skrytal ite, och berätta att jag nu vet vad världens bästa ljud är. Det är när min son gapskrattar direkt från hjärtat. När det - som idag - dessutom sker därför att han headbangar till Gorgoroth i bilbarnstolen så värmer det ju ett rockhjärta extra mycket! Det är ju förövrigt en tokbra platta de presterat, norrmännen...

Grand Magus i studion!

Härligt, 2010 startar med nyheten om att ett av mina favoritband Grand Magus går in i studion!
De två senaste plattorna "Wolf's Return" och "Iron Will" har bjudit på starka låtar rakt igenom, och jag tror detta band kommer slå igenom än större med den kommande given "Hammer of the North" som ska släppas under sen vår/tidig sommar. Törs vi hoppas på att få se bandet på lite festivalspelningar också?
Metal Town, kanske, som hitills har en usel uppställning?

Bäst Just Nu!

Bäst att börja med den där kategorin som kom på slutet, den som vi nog är ett par stycken som behöver påminnelse om hur det egentligen var...
Man kan inte säga att det råder tvivel om vilken grupp som är hetast i vänkretsen - hela 3 av 8 bidrag kom från Amorphis - dock utan att krocka med samma låt! Dessutom fick vi bland annat Paradise Lost "Faith Divides Us - Death Unites Us", Slipknots "Snuff", och Katatonia samt Wolfmother (om nu även mitt minne stämmer...) på den här kategorin. Bra. Bra som fan!

Personligen tycker jag nog att detta är den roligaste kategorin, och i efterhand var det extra kul att höra hur många som försökt anpassa sitt val så att det inte skulle kroka med någon annas val - med resultatet att vi totalt sett missade en massa bra musik! Ingen vågade ta med nåt från nya Alice In Chains eller Pearl Jam, till exempel, men visst fanns det fler "givna" låtar som inte spelades?
Min egen reflektion blir - nästa år ger jag f-n i om det finns risk för krockar, och tar det jag verkligen vill höra. Jag är också lite sur på mig själv, jag tycker egentligen att Mastodons "The Last Baron" är Bäst Just Nu, men valde bort den för att hålla ner totaltiden på skiven. Idiotiskt.
Lovar bot och bättring nästa år!

Sonic Syndicate till CloseUp-båten...

Så var det klart med ersättare till Dark TranquillityClose Up-båten
Det blev mina personliga antifavoriter Sonic Syndicate. Gud förbannat, vad trist.
Blir till att hänga i baren på den spelningen...

onsdag 6 januari 2010

Första intryck från Hårdrockskvällen 2010

Väntan på nästa års Hårdrockkväll är redan igång (nu är det bara drygt 360 dagar kvar!), och intrycken från årets spektakel början smältas. Tillsammans med de få kvarvarande hjärncellerna så ska mina fingrar försöka beskriva dessa intryck i korthet...

Alltså - det tog verkligen inte lång tid för volymen att höjas från hyfsat beskedlig till skallspräckarnivå. Tur att det är ett år kvar till nästa gång, så att man kan göra bot och bättring till sina grannar.
Jag tror också att flera medverkande personer fick en ny favoritöl. DAB, årets tvåa för egen del slank ner i hisklig fart både här och där! Även de roligaste chipsen i världen var på besök, denna gång ackompanjerade av en grym sås som satte lite fart på pizzan. Bra Mange, ett fint initiativ, jag förstår att du blev lite trött efter denna betungande uppgift, och du är förlåten! :)

Kategorierna i sig verkar ha varit inbjudande för "muskelmetall", då Slipknot och Pantera var flitigt förekommande under kvällen, men i övrigt ska jag sortera lite bland de kvarlämnade skivorna och återkomma mer till vad som spelades i kommande inlägg. Förhoppningsvis kan jag få fram lite bilder också!

Tack alla som var med, och tack T & M som var snälla nog att fly fältet och låta vuxna karlar bete sig som barn.
Alltid härligt att låta stereon jobba lite i så trevligt sällskap!

Hårdrockskväll 2010 - min val!

För det första - detta är ett automatgenererat meddelande, schemalagt. Jag är heeeeelt säker på att vara trasig dagen efter Hårdrockskvällen, så detta är författat i förväg! Hur som helst - här har du mina val för årets höjdarkväll:

1) Bästa Text: Alice In Chains "Junkhead". Inte deras bästa låt, men JÄVLAR vilken tung text. Den gör hela låten, tycker jag!

2) Låt som blir bättre live: Sepultura "Territory", plockad från plattan "Under A Pale Grey Sky". En lite oväntad sak, tror jag det ska visa sig. Grymt coolt trumljud dock, och de ständiga "Fuck shit up"-vrålen gör det till en skitskön livedänga!

3) Bästa Cover: Chris Cornell "Billie Jean". Mera oväntat, men... dels är låten i denna tappning rätt annorlunda och bra, och dels sjunger karl'n så inihelskotta bäst att det förtjänar speltid!

4) Bästa/Elakaste Riff: Behemoth "Ov Fire And The Void". Grymt riff, elakt riff, skitbra låt. Du har väl inte missat videon här i högerkanten?

5) Bästa Träningsmusik: Dark Tranquillity "Terminus (Where Death Is Most Alive)". Springer och tränar alltid bäst till dödsmetall, om detta nu kan kallas det. Gillar också just inledningen av sången "..this is a ghost town...", det ger mig alltid en extra skjuts! Ja, och så kan valet reta Per också... ;-)

6) Bästa Gitarrsolo: Yngwie Malmsteen "Crystal Ball". Givet val. Lyssna på känslan i inledningen... shit pommesfrites..

7) Snyggast Omslag: Primordial "Gallows Hymn" från "To The Nameless Dead". Nä, det kanske inte är snyggast egentligen, men jag hade visst inte Sabbath Bloody Sabbath på vinyl som jag trodde, och då valde jag ett omslag som framförallt är passande. Det ser ut som det låter, det till och med luktar som det låter!

8) Bäst Just Nu: Amorphis "Silver Bride". ingen överraskning här inte, men vaddå? är det bra så är det!

Det var alles, allt klockade in på just under 39 minuter. Rätt kort skiva, faktiskt.... uppdatering om kvällen följer när (ja, eller kanske om?) jag blir hel igen...

tisdag 5 januari 2010

Full pott - betyg 5!

Det tog ett tag innan den här bloggen delade ut sin första fullpoängare, men då blev i stort sett två plattor samtidigt.
Dessutom har jag tagit mig friheten att uppgradera ett betyg som tidigare var en 4:a, det på Amorphis.

Är du riktigt uppmärksam så ser du också att det saknas recensioner för 2 av Topp-3 skivorna i denna bloggens Årsbästalista. Mastodon & Tribulation har inte recenserats då de kom rätt långt innan bloggen fanns, men... ja... man kan ju rätt enkelt konstatera att båda plattorna förtjänar 5:or de med.
Om du nu undrade!

Amorphis "Skyforger"
The Devil's Blood "The Time Of No Time Evermore"
Paradise Lost "Faith Devides Us - Death Unites Us"
Dark Tranquillity "Where Death is Most Alive"

Full pott - de här skivorna MÅSTE du ha i din hylla!

Årets bästa dag?

Ja, kanske.
För trots att detta "bara" är 3:e året i rad som vi kör konceptet Hårdrockskväll så har det snabbt växt ut till en av de där riktiga höjdpunkterna. Kategorierna i år är dessutom riktigt kluriga, eller vad sägs om:

1) Bästa Text
2) Låt som blir bättre live
3) Bästa Cover
4) Bäst/Elakast riff
5) Bästa Träningsmusik
6) Bästa Gitarrsolo
7) Snyggast omslag
8) Bäst Just Nu

I sedvanlig ordning vill man ju dessutom överraska lite, så det innebär att trots att Slayer's "Reign In Blood" och Dio's "Holy Diver" antagligen har de bästa riffen egentligen så kommer jag inte att välja någon av dem. Inte heller kommer jag att välja "The Last Baron" med Mastodon som Bäst Just Nu, trots att så är fallet.
Istället blir det mer överraskande val.

Alla svar får du på den här bloggen imorgon. Just nu har jag en skiva att fixa - jag är nämligen inte helt klar än...

Tills vidare får du läsa lite gammalt. Här hittar du alla kategorier samt mina låtval för 2008 samt 2009, och denna länk innehåller mer information om själva konceptet Hårdrockskväll. Grymt kul - låt det börja!

måndag 4 januari 2010

Betyg 4

Nu drar det ihop sig!
Betyg 4 innebär att en skiva är uppe och snuddar vid maxpoängen, och vissa ggr är det verkligen bara struntsaker som håller en full pott borta. Här finns också ett gäng skivor som växt vansinnigt sen recensionen, och det är i en sådan här betygskategori som det går att plocka med sig en hel hoper plattor till kommande "Veckans Tips".

Candlemass "Death Magic Doom"
Hardcore Superstar "Beg For It"
Necrophobic "Death To All"
Ghost Brigade "Isolation Songs"
Pearl Jam "Backspacer"
Immortal "All Shall Fall"
Baroness "Blue Record"
Katatonia "Night Is The New Day"

En imponerande samling plattor...

Hifi & Musik


Tidningen Hifi & Musik handlar om precis vad den heter.

Jag köper den då och då, dels för att få mig det senaste inom Hifi-världen till livs, dels för att läsa lite recensioner och tester. Senaste numret var ett stort temanummer fullt med "Årets bästa...", däribland bok.

När jag bläddrade så kom jag till en artikel som såg ut såhär.
Inget konstigt med det, mer än att jag förstås kände igen den bok som diskuterades - med tanke på att den bland annat tävlats ut nyligen på den här bloggen. Mer reagerade jag när jag läste texten.
Det står så, mot slutet av artikeln. "Till sist hamnade jag på hårdrocksbloggen http://metalyze.blogspot.com och såg att det råder delade meningar om vilka svenska heavy metal-band och skivor som är bäst. Tydligen en bok som kan diskuteras."
Vafasen? Denna lilla oansenliga blogg, var det där han hamnade när han började leta på nätet?
Det tycker jag var riktigt kul - och välkomnar alla eventuella nya läsare med anknytning till tidningen.
Vill du läsa listan med de svenska album som jag för egen del radade upp så finns den här, och är du mer intresserad av vilket hifi-system som används så hittar du den beskrivningen här!