Metalbloggens samarbetspartner:

torsdag 6 december 2012

Recension: God Seed "I Begin"

God Seed släppte tidigare i år en liveplatta, tagen från Wackenspelningen. Den bestod enbart av material från Gorgoroth-perioden, och nu kommer egentligen debuten. 
Bandet har uppstått i askan av rättstvisten om namnet Gorgoroth, och har under ganska uppmärksammande former varit en sån där "på/av"-historia med huvudmännen Gaahl (sång) och King Ov Hell (bas) i spetsen.
Stundtals nedlagt, stundtals aktuellt.
Hux flux kom dock beskedet - "I Begin" heter debuten, och det man uttalat är att man vill fortsätta det God Seed sägs stå för - människans rätt till total frihet och möjlighet att lösgöra sig från begränsande normer och regler. Bandet består av just King Ov Hell samt Gaahl, i sällskap med Geir Bratland, Lust Kilman, Sir och Kenneth Kapstad, och skivan i sig består av ungefär till hälften en naturlig fortsättning på Gorgoroths skiva "Ad Majorem Sathanas Gloriam". "Awake", "From The Running Blood", "The Wound" och halva "The From The Past" känns precis så.
Halva "This From The Past"?
Ja, ungefär. 
Resterande del är nämligen en aning annorlunda, och man bjuds på en uppblandning av den traditionella black metal-fåran. Folkmelodi, episkt anslagen musik som mest är en föraning av efterföljande "Alt Liv".
Den låten börjar nämligen som om det vore Krux som spelar, närapå. En doomig, släpig känsla med dominerande keyboard byts sedan ut mot en mässande Gaahl som mot ett elakt basspår förkunnar sin åsikt. Låten växer sedan till plattans starkaste och mest säregna spår, och jag önskar verkligen att detta var något vi fick mer av.
Det är nästan en särart inom extremmusiken, vill jag påstå, och kanske egentligen vad bandet strävade efter.
"Hinstu Dagar" lutar åt samma håll men saknar den där magin, "Aldrande Tre" är mer röjig och avslutande "Bloodlust" är ren dynga, där man i stort sett får höra en upphetsad kvinna andas i några minuter.
På det hela en fantastiskt ojämn skiva, alltså, och förutom den uppenbara behållningen att Gaahl är tillbaka inom den mer extrema musiken så är det kanske ändå det faktum att detta kan utgöra det första kapitlet inom God Seed. Jag hoppas verkligen att de fortsätter utforska rännan som "Alt Liv" kommer ifrån, och att vi får följa med på den färden. Det vore långt mer intressant än ytterligare ett band som spelar traditionell norsk black metal.

Betyget då?
Inte helt enkelt, faktiskt.
Det är en ojämn skiva (jag är seriöst upprörd över det meningslösa och svaga slutet!), med både toppar och dalar, och lite känner jag mig som en fegis när jag till slut landar på en trea. Bra, inte i närheten av en årsbästalista - men heller inte svagt eller dåligt.
Bästa spår är givet som "Alt Liv".

Vill man läsa mer om huvudpersonerna så kanske en Tvekamp om just Gorgoroth kan vara en bra fortsättning på dagen. Den finns här!

God Seed "I Begin" - 3

2 kommentarer:

  1. Nu har farbror tappat bort hörapparaterna igen.

    En solklar fyra.

    SvaraRadera
  2. Mja. Jag har iofs ofta fel.
    Men inte den här gången!

    SvaraRadera