Metalbloggens samarbetspartner:

söndag 29 april 2012

Live!: Wolves In The Throne Room "Live At Roadburn"

"We are Wolves In The Throne Room, thank you for having us......can we turn down the lights more?"
Så pass enkelt är hela snacket som bandet bjuder på i denna liveupptagning från Roadburn-festivalen 2008. Förpackningen innehåller både en DVD och en CD från den timmeslånga spelningen, och som vanligt i dessa fall så är det ljudupptagningen som vi fokuserar på i Live!-inlägget...
..MEN: För att sätta rätt bild i huvudet på alla som lyssnar på skivan ska det ändå sägas att scenen är klaustrofobiskt liten och badar i blått ljus.
Till vänster står Nathan Weaver, inträngd i mitten längst bak sitter Aaron Weaver bakom sitt trumset. Ute på vänster kanten lyckas sessionsgitarrister Rick Daheln hitta lite yta och i mitten försöker Will Lindsay inte bara spela bas utan även knycka lite på sitt rakade huvud - det ska nog föreställa att han headbangar. Det går sådär. Platsen finns inte, håret finns inte. Ändå är detta genialt och magiskt från början till slut!
4 spår hinner man med att avverka, och eftersom spelningen görs 2008 så är materialet hämtat från skivorna innan dess. Det finns ingen booklet som man kan läsa mer i, men låtarna "Vastness & Sorrow", "Face In A Nighttime Mirror Pt 1", "Cleansing" och "I Will Lay Down My Bones Among The Rocks And Roots" är alla långa och mixar bandets säregna lugna och nästan eteriska partier med ett smiskande black metal-röj. Det tar till exempel nästan 3,5 minut av den inledande "Vastness & Sorrow" innan det brakar lös på riktigt - men då är det med en intensitet som gör att man som lyssnare nästan ryggar tillbaka.
Bäst är nog ändå "Cleansing".
Känslan man får av att ligga på rygg, med den musiken i lurar. Nära inpå. Gärna i mörkret.
Det är riktigt häftigt!

Som vanlig kan man önska att en liveskiva innehåller mer material. Personligen vill jag hoppas att bandet nu avslutar sin karriär (om det nu blir så, det har man i alla fall aviserat) med en ny liveutgåva där material från senaste "Celestial Lineage" finns med, men skulle det nu inte bli så...ja.. då får man klara sig med det som finns.
Och det är bra.
Wolves In The Throne Room "Live At Roadburn" är nämligen en liveskiva som du bör ha i din hylla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar