Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 20 april 2012

Veckans Tips: Nasum "Shift"Örebro är mer lurigt när det gäller musik. Staden har medverkat massor i Veckans Tips, och ändå har jag i stort sett ingen relation till den. Millencollin, Blowback och Coldworker har alla fått sin vecka i glansen, och de sistnämnda är intim sammankopplade med denna Veckans Tips.

Nasum.

Kungarna av grindcore, superstjärnor to be - ända fram till den där där tragiska julen när flodvågorna sköljde in över bland annat Thailand. En av de omkomna var bandets frontman, gitarristen och sångaren Mieszko Talaczyk, och därmed var sagan om Nasum all.

Projektet dog, och även om man ju gör en tillfällig revival till sommaren så är det inte tal om att återuppta Nasums flagga - snarare om att hylla och hedra Mieszko.Trummisen Anders Jakobsson startade upp Coldworker, och därmed fortsätter den brutala musiken strömma från Örebro, även när Nasum åter läggs att vila efter sommaren.

Plattan "Shift" är en skiva som jag gärna minns dem för. Den är grindcore i världsklass, och alla som följer denna blogg vet att grindcore inte spelas speciellt ofta hos Rebellängeln. För att det ska gå hem krävs att det är något extra.

Och det är verkligen denna platta.

Visst finns här det vansinniga underbara renset ("Twinkle Twinkle Little Scar", "Fear Is Your Weapon", "The Smallest Man" är bevis så goda som något annat på just det), men här blandas ursinnet upp med både melodi, tyngd och ett vansinnigt sväng. Lyssna på "Wrath" eller "Closer To The End" exempelvis.

Stunder som de styckena bjuder på gör att hela skivan blir mer dynamisk och komplex, mer njutbar att lyssna på i längden.

Dessutom finns ännu ett trumfkort i bandets rockärm: spelskickligheten.

Det är uteslutande världsklass på insatserna, och det gör lyssningen till en ren njutning!


Skivan på Spotify - här.

Njutning av Nasum i sitt esse - samma plats!

4 kommentarer:

 1. älskar den här skivan och ja gillar din vecka tips hörna :)
  har snott din ide till min rockblogg som ja bloggar på rocksverige.se:)

  SvaraRadera
 2. Freddy - Härligt. Både att du gillar skivan och att du gillar serien. Då har du ju jävligt mycket godis att "sno" (inga problem med det alls, faktiskt, beg borrow or steal allt du orkar!) i arkivet (finns i högerkanten en bit ner).

  SvaraRadera
 3. japp ja vänder mej hit om ja vill ha nåt nytt att lyssna på <3<3

  SvaraRadera
 4. ojoj vart lite fel där haha

  SvaraRadera