Metalbloggens samarbetspartner:

torsdag 15 juli 2010

Recension: Danzig "Deth Red Sabaoth"


Elake Elvis, Glenn Danzig är förstås lite av legend.
Förutom ett förflutet i kultgruppen Misfits så står han bakom en av de starkare albumsviterna som gjorts med sina första 4 soloplattor, innan han började sväva iväg på skummare vägar och till slut klassas i stort sett som ett skämt.
Nu, med "Deth Red Sabaoth" så bryter han tystnaden igen, och det har i förväg pratats om en återgång till samma sound och kreativitet som under de första soloplattorna. Då blir man förstås nyfiken...
"Deth Red Sabaoth" är också en väsentligt bättre platta än de senaste spektaklen som Danzig presterat, men det är förstås ingen höjdpunkt som exempelvis "II - Lucifuge". Konstigt är det förstås inte heller, att toppa en sådan platta är inget som gjörs speciellt enkelt.
På denna skiva har Glenn själv spelat alla instrumen utom trummor (utom på en låt, "Black Candy" då han faktiskt också intar trumpallen...), och han har producerat hela klabbet också.
Tyvärr.
För, så här är det: "Deth Red Sabaoth" innehåller en hel del riktigt bra låtar, det är helt klart råmaterial för en riktigt bra Danzigplatta - men det är bara en demo. Ljudet är alltför ruffigt och dåligt för att man ska komma undan med det idag, och jag är helt övertygad om att dynamiken hade mått bra av att få Glenn utmanad kreativt och musikaliskt av andra bandmedlemmar.
Trots allt så är en gitarrist bäst på att spela gitarr, en basist på att spela bas!
"Deth Red Sabaoth" känns annars delad i två delar. Den första är mer experimentell och öppnar med ett passande nummer i "Hammer Of The Gods" och svängiga "The Revengeful", men känns initialt som den svagare halvan. Andra halvan innehåller höjdpunkter som titelspåret, "Night Star Hel" och plattans bästa spår - avslutande "Left Hand Rise Above". Det är antagligen också den andra halvan som fått igång pratet om återgång till gamla tiders Danzig, då det är som mest likt i sound och låtstruktur här.
Synd bara det där med ljudet och att han envisats med att göra precis allt själv...
Bästa Spår: "Left hand Rise Above". Klassisk Danzig!
Betyget blir en 3:a, men åååhhhhh - tänk vad bra det hade kunnat bli!?
Danzig "Deth Red Sabaoth" - 3

2 kommentarer:

  1. Har han ritat omslaget själv också?

    SvaraRadera
  2. Hm... berättigad fråga.
    Nej, det har han faktiskt inte. Det är tydligen en snubbe som heter Joe Chiddo...

    SvaraRadera