Metalbloggens samarbetspartner:

lördag 10 juli 2010

Recension: Netherbird "Monument Black Colossal"


Svenska Netherbird verkar göra en riktigt fet satsning på att slå igenom. Omslag av Necrolord och en viss Adrian Erlandsson på trumpallen (även om han visst efter inspelningen av skivan hoppat av bandet, vad jag förstår) ger ju eko inom metallvärlden, speciellt om man spelar black/death metal med episka och symfoniska inslag.
Skivan börjar med stämningsfulla "Looming Majesty" som egentligen bara är ett intro komplett med åska, regn, stråkar och piano innan skivans bästa spår brakar loss; "White Noice Sky In Overdrive" är en sån där låt där allt bara stämmer och som kan få håret på mina armar att resa sig av lycka! Härligt driv, stundtals melodisk svängig black metal, stundtals ett At The Gates-minnande tvåtaktsdriv som inte går av för hackor, fantastisk sång av Nephente.
Om hela plattan varit såhär så hade betyget blivit full pott, förstås!
Nu är så inte fallet, tyvärr.
Redan efterföljande "A Shadow In The Garden Of Darkness" visar på Netherbirds svaghet - man vill helt enkelt vräka på med för mycket av det goda! Refrängen är grymt bra, men resterande del av låten förlorar sig i intro, vers, kyrkklockor, körer och allehanda effekter.
Less is more, ibland!
Givetvis finns en hel del grymma låtar och delar av låtar ändå. Ostigt döpta "Strindbergian Fire" är riktigt bra hela vägen, liksom "The Weight Of Vapor" (trots att det här dyker upp det obligatoriska skönsångandet av kvinnlig gästvokalist..). Trumspelet är förstås tajtare än en nunnas ringmuskel, och sången är varierad och bra samtidigt som alla medlemmar gör vad de ska.
Det är ju bara det där med själva detaljeran som ibland kan bli lite för mycket, eller dra ner känslan istället för att höja den. Fast, å andra sidan, det är inte många band som går i land med en sån sak, i alla fall inte i min bok!
Nå, Netherbird har gjort en bra platta, och du har dessutom chans att ladda ner deras förra giv "The Ghost Collector" gratis via bandets hemsida! Betyget hamnar på en 3:a, men den ska ses som stark.
Bästa Spår: "White Noice Sky In Overdrive"
Netherbird "Monument Black Colossal" - 3

1 kommentar:

  1. Lite mycket efffektsökeri, där håller jag med dig, men samtidigt en hel del riktigt bra låtar. Trots lite olika resonemanger landar vi på ungefär samma slutbedömning, 7 av 10 är mitt betyg på WeRock

    SvaraRadera