Metalbloggens samarbetspartner:

onsdag 29 december 2010

Årets Bästa, del 1(2)

Det är dags nu. Snart räknar vi timmar som är kvar på hårdrocksåret 2010, och givetvis ska det sammanfattas. Det sker på den här bloggen i två maffiga kavalkader, idag och imorgon.
Varsegod, här kommer alla Årets...

-----------------------------------------------------------------------------------------------
..Bästa Konsertrend:


Detta år har alltså bjudit på inte en, utan två specialdesignade jubileumskonserter från svenska världsledande band. Opeth har fyllt 20, och Candlemass har fyllt 25 år, och jag har fått äran att bevista båda de fenomenala spelningarna. TACK!
Att båda banden dessutom gör det tydligt att detta bara är en milstolpe och ingen ändhållplats gör det hela så mycket bättre, och jag hävdar att dessa två spelningar har varit årets bästa - oavsett vad jag kommer att skriva längre fram.
Tack, Opeth.
Tack, Candlemass.
Vi gör det väl igen va?
--------------------------------------------------------------------------------------
..Största överraskning:
Att den gamle Glenn Danzig, Elake Elvis själv, skulle ha förmågan att komma tillbaka till gammalt gott slag och klämma ur sig en så jäkla bra platta hade jag adlrig någonsin kunnat gissa. Jag trodde han var too far gone med konstigheter, och att hans hjärnspöken fullständigt tagit hans förmåga att faktiskt skriva bra låtar. Ack, så fel jag hade. Tur det.
Synd bara att produktionen är så jäkla svag, för dte här hade absolut varit en skiva föär årstopplistan annars. Lyssna bara "The Revengeful", "Hammer Of The Gods" eller avslutande "Left Hand Rise Above" - det är Danzig i högform!
-----------------------------------------------------------
...Bästa Vin:
...vet jag faktiskt inget om. Definitivt coolast är hur som helst Motörheads vin, det råder det ingen tvekan om. Jag har en flaska, men den är inte öppnad så smaken kan jag inte säga något om. Än. Extra rolig detalj i sammanhanget är att Lemmy själv, enligt tidningen Allt Om Whisky, helst ville ha ett rosévin. Det känns ju... hårdrock?
------------------------------------------------------------------------------------------
Största Besvikelse:
En besvikelse hör ju förstås ihop med förväntningen. Och mina förväntningar var verkligen skyhöga på Witcherys giv "Witchkrieg", speciellt efter det fantastiska omslaget. Bandet består ju dessutom av idel superproffs.
Totalt sett tycker jag tyvärr inte alls att detta blev bra, och det hänger främst ihop med sångaren Legion. Jag har inget emot hans sång i ex Marduk, men för mig blev det här bara pannkaka. Jag tycker inte att det passar i den mer thrashiga musik som Witchery lirar, och när dessutom själva låtarna inte är så grymt starka på "Witchkrieg" så blev resultatet för min del en dena stor suck.

Den här skivan har inte spelats alls sen den kom, i stort sett.
------------------------------------------------------------------
...Roligaste:

Rent privat har det verkligen varit ett händelserikt år. Giftermålet tar förstås priset, men även för Rebellängeln har det hänt mycket roliga musikmässiga andra saker. Allra högst måse jag nog placera alla intervjuer med artister för Werocks räkning, och kronan i den juvelen är för egen del snacket med Zakk Wylde. Säg vad ni vill, jag tycker det var skitkul, och kommer leva länge på det!


Förutom Zakk så har det varit grymt mycket andra roliga snack. Rob Cavestany från Death Angel var nog trevligast, och mest ödmjuk är nog Martin "Axe" Axenroth i Opeth!
-----------------------------------------------------------
..Bästa Comeback:
..kommer från två grupper på bokstaven A. Både Accepts "Blood Of The Nations" och Armored Saints "La Raza" har verkligen gått hem hos mig, och jag har efter en hel del funderingar kommit fram till att det minsann är sången som är grejen. Både John Bush och Mark Tornillo gör riktigt bra insatser, och dessa två plattor har spelats mycket under året. Låt oss hoppas att båda dessa comebackplattor markerar startskottet för en ny storhetstid!
-------------------------------------------------------------------------
...Bästa debut:

Norska Kvelertak har tagit hela Sverige med storm känns det som, och de måste väl anses vara årets debut (möjligtvis i konkurrens med den andra stora hypen i år, Ghost) - även om jag personligen lyssnat mer på en annan platta, och nog egentligen tycker att det är bättre.

The Wretched End har helt enkelt klämt ur sig en fenomal platta. Grymt bra, och har du missat den så är det bara att ågärda. Bums!
---------------------------------------------------------------------------------------------------
...Bästa Blogg:

3) The Great Nasuea

Hur Stones och Thetania som kör Tune Of The Day orkar fattar jag inte, men jag är glad över att de gör det. Ny låt varje dag i flera års tid, och inte bara bra variation - dessutom mängder av sköna backstagebilder och annat kul från bakom scenen. Att de dessutom delat med sig av så sjukt mycket roliga bilder till den här bloggen gör dem till Årets Blogg i mina ögon.

Tvåa är 666 Skulls. Inte mycket att säga om det, Slusk är ju genialiskt galen... och tredjeplatsen kniper Tom S på The Great Nasuea. Bra texter, en del inlägg så bra att jag egentligan borde lägga mitt egna plumpa skrivande!
---------------------------------------------------------------------
...Bästa Ickerock:


Jag gillar Kings Of Leons säregna sound. Förra given var fantastisk, men även årets "Som Around Sundown" är bra.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
...Snyggaste Omslag:


...kanske inte ens är en skiva från 2010, men Throwdowns "deathless" var i stort sett omöjlig att lägga fingrarna på under slutet av 2009, så den får räknas in. Och snygg är den så det förslår!
Kolla in liemannen som gömt sig i pupillen... läcker detalj, tycker jag!

Andraplatsen kan vi viga till svenska Witchery. Rasande snyggt konvolut, med den där nazizombieromantiska känslan. Synd att inte själva skivan var lika läcker, men ändå. Tumme upp för omslaget!
---------------------------------------------------------------------------------
...Chips:

Inga alls! I år har jag dominerats av jordnötsringar, konstigt nog.

Vete fanken hur det gick till, men det har blivit en grej i familjen, att varje vecka avslutas med soffmys på fredagarna, och då har just jordnötsringar varit grejen. Skulle jag tvingas välja ett chips så blir det dock naturligtvis samma vinnare som förra året. Black Rain Habanero!

--------------------------------------------------------
...Black Metal:
Är förstås Watain med "Lawless Darkness". Vinnare av de flesta aggregerade årsbästalistor runt om i branchen, och med en svärtad äkthet som går utöver det mesta. Övriga topplaceringar borde vara Keep Of Kalessin, Abigail Williams, Winterfylleth och Dimmu Borgir - om nu det kan räknas till black metal...
-----------------------------------------------
Så, det var alla grejer för idag. Imorgon kommer del två av Årets Bästa!

9 kommentarer:

 1. årets konserttrend måste väl ändå vara det trötta greppet att spela en hel platta från början till slut

  SvaraRadera
 2. Rosé är inte mindre metal än Shiraz. Fjollvin.

  SvaraRadera
 3. Witchkrieg är ju satan så grym, Langhe Rosso Alleanza Nero di Wongraven och Barolo Unione Nero di Wongraven är också TVÅ coola hårdrocks vin som kom i år.
  Blood Of The Nations är grym det håller jag med om,

  Kul med bloggarna där med (även om det var bara tre st) och chips kan det variera, men kolla gärna in "Rings Sourcream & Onion" i brist på annat.

  Tack för en bra lista och inlägg.

  SvaraRadera
 4. Man tackar för den utmärkelsen. Prestationsångesten kommer smygandes. I synnerhet när januari alltmer kommer i antågande och det kommer bli lite tomt efter alla listor man gjort. Några tips på vad man kan skriva om? Själv funderar jag på att ta bloggen till lite personligare nivåer efter en efterfrågan.

  Har även jag en liten svaghet för Kings Of Leon, däremot var denna skiva oväntat svag jämfört med deras två tidigare.

  SvaraRadera
 5. En tackar ödmjukt för omnänmandet.
  Hade jag gjort en lista på samma tema så hade rebellängelns blogg hamnat i topp två.
  Jag har sagt det innan men säger det igen.
  Kontinuiteten ditt i textflöde är oerhört imponerande.

  SvaraRadera
 6. Tom S -> Jag skulle mer än gärna se en personlig vinkling på din blogg, själv funderar jag på att djupdyka i historiska data avseende skivförsäljning samt kolla närmare på lite olika skivbolag. Samt köra ert veckans citat. Om jag orkar, mitt dagtidsjobb kommer antagligen suga musten ur mig under det kommande halvåret - och dessutom väntar familjen tillökning i april.
  Blir nog inte så mycket bloggande 2011.

  Slusk -> Tackar. Dessutom vill min iPhones stavningsprogram skriva om ditt namn till Smisk. Det tycker jag var kul! :-)

  Hur som, båda ni har förtjänat omnämnandet!

  Grimgoth -> Tackar för vintips, låter som en viss Satyr står bakom?

  Anonym -> Jo, kanske, men jag ville hylla Opeth och Candlemass! :-)

  Anders AA -> Vin överhuvudtaget är väl inte så metall, men just rose var väl inte det första jag tänkte på när jag hörde Lemmy!!!

  SvaraRadera
 7. Hoppsan och jättestort tack till utmärkelsen, det glädjer mig mycket.
  Grym lista och riktigt kul läsning, kan faktiskt hålla med om mycket som du utmärker.

  SvaraRadera
 8. Det blir nog en musikalisk resa i hur jag upptäckte hårdrocken. Har blivit inspirerad av er andra att göra något liknande och haft det i åtanke.

  SvaraRadera
 9. sv:
  Åhh, det stämmer bra det, glömde jag säga kanske?

  Blogga om detta själv:
  http://grimgoth.blogg.se/2010/november/en-smak-av-satyricon.html

  SvaraRadera