Metalbloggens samarbetspartner:

torsdag 21 oktober 2010

Recension: Volbeat "Beyond Hell/Above Heaven"


Danska Volbeat är på väg att göra raketkarriäer.
Hetare än en rödglödgad kamin i ett militärtält någonstans i Norrlands vinterklädda inland så har bandet tagit Sverige med storm, och numera säljs biljetter till spelningarna med en strykande åtgång. Det står ställt bortom allt tvivel att bandets säregna korsning av rockabilly, singer-songwriter och thrash fungerar väl, och att frontmannen Michael Poulsens strupe är guld värd.
Nya skivan "Beyond Hell/Above Heaven" är bandets fjärde fullängdare, och konceptet har inte ändrats nämnvärt sedan starten.
Layout, låtskrivningsteknik och produktion är snarlikt.
Och här ligger faktiskt lite av problemet med denna platta.
Fenomenet Volbeat håller på att segra ihjäl sig själv.
"Beyond Hell/Above Heaven" är en bra platta. Den innehåller grymma mackor för den som gillar sitt Volbeat lite hårdare ("The Mirror And The Ripper" och "Who They Are"), snälla rock'n'roll-nummer som gör sig fint på radio ("Heaven Nor Hell" och "Fallen" är fina exempel på det) samt allsångshits som blandar både rock och tuffare takter ("7 Shots" och "Evelyn" kanske är bästa exemplen).
Här finns också samarbeten med gästartister så som Mille Petrozza från Kreator och Barney Greenway från Napalm Death, likväl som en struntlåt där bandet hyllar sina fans.
Det är musik som gör mig glad och som jag sjunger med i nbär jag kör bil.
"A New Day" och "Magic Zone" går gärna på repeat hemma, och funkar kanon för hela familjen.
Det är t o m en skiva som jag tycker är bättre än föregångaren "Guitar Gangsters &Cadillac Blood"
Och lik förbannat så gör jag inte vågen.
Det känns helt enkelt inte lika fräsch längre, och jag inser att jag verkligen låter som en gammal stöt nu, men... liiiiite förnyelse hade väl inte varit fel vid platta fyra?
Varför inte sticka emellan med en coverplatta med bara Elvislåtar, eller en dubbelplatta där bandet tar ut svängarna som fasen med en stenhård platta och en totalkommersiell?
Visst. Det är kanske lite som att klaga på att man har för mycket tusenlappar i plånboken, och man kanske inte ska ändra ett vinnande koncept - men risken är att bandets framgångsvåg stannar av annars, tror jag.
Som om de skulle bry sig om vad jag tror! :)
Nå, du hittar mer om bandet här, och har du inte kollat in dem tidigare så är det en given sak att kika på. Du vill inte missa dem helt, så enkelt är det.
Bästa Spår: "7 Shots". Den blev väl första singel, vill jag minnas, och kombinerar allts som är bra med Volbeat - melodi, allsång, riff!
Betyget då? Svårt. Jag vill se något annorlunda, men gillar ändå det jag hör. Fegar faktiskt lite och lägger mig på mittenvärdet, men jag ser redan fram emot möjligheten att ta upp den här skivan med något år på nacken och utvärdera.
Volbeat "Beyond Hell/Above Heaven" - 3

2 kommentarer:

  1. Pallar verkligen inte sången...

    SvaraRadera
  2. "..segra ihjäl sig självt"....hahaha, bra recesion, träffsäkert. Men förtjänar väl kanske ett plust till?

    SvaraRadera