Metalbloggens samarbetspartner:

söndag 31 oktober 2010

Live!: Queensryche "Mindcrime At The Moore"


Att Seattles producerat några av rockhistoriens största band är ju ingen hemlighet, och i min bok innehas förstaplatsen av dessa av Queensryche - trots hård konkurrens.
Det progressiva bandets epos från glansdagarna spelas ofta av Rebellängeln, och jag hävdar att bandets "Operation: Mindcrime" är den bästa konceptplatta som någonsin har gjorts. Att uppföljaren som kom 20 år senare inte nådde dessa höjder var förstås inte att förvänta, men det är ändå en ganska hygglig platta med många dolda höjdpunkter som visar sig först när man släpper besvikelsen över att den inte är på samma nivå som föregångaren.
Med de förutsättningarna så är det här en liveskiva som var rätt given som fullträff hos undertecknad. Bandet spelar 2006 i sin hemstad, på Moore Theatre och framför under 3 kvällar båda skivorna i sin helhet - komplett med skådespelare, scenshow och hela paketet (det finns dokumenterat på DVD, en DVD vars första halva tar priset som den bästa jag någonsin sett.. men, det är en annan sak som inte avhandlas här).
Går det att misslyckas då?
Nä, speciellt inte som gubbarna faktiskt visar både spelglädje och koncentration.
Och låtmaterialet.
Herregud, låtmaterialet!
CD 1 innehåller hela "Operation: Mindcrime", och det är ju förstås ingen lek, här trängs hitsen med varandra så det är rent av larvigt. Bäst? Går knappt att säga, men jag är som alltid barnsligt förtjust i "Eyes Of A Stranger" som här ges i en galet bra version som sedan mynnar ut marstrummor från orkestern som i vanliga fall spelar på football-laget Seattle Seahawks hemmamatcher.
CD 2 innehåller - surprice surprice - uppföljaren "Opreation: Mindcrime 2", och är följdaktligen inte lika fantastiskt vass. Det saknas ändå inte höjdpunkter, både "The Hands" och "One Foot In Hell" är bättre här än på skiva. Och dessutom gästar Ronnie James Dio en bra version av "The Chase" innan den fina avslutningen med balladerna tar vid. Som extranummer får man också "Walk In The Shadows" och "Jet City Woman", och totalt sett är det här en dubbellive som du helt enkelt måste ha.
Du har liksom inget val, speciellt om du gillar Queensryche!

2 kommentarer:

  1. Den här hade jag glömt. Damn. Tack för påminnelsen.

    SvaraRadera