Metalbloggens samarbetspartner:

onsdag 11 januari 2012

Keep Of Kalessin - världens största band?

Under årets Hårdrockskväll spelade jag bland annat de norska gutterna Keep Of Kalessin. Epic Extreme Metal, som de kallar det, och det var ett fåtal i samfundet som hade bra koll på dem. Per, bland annat, och han kläckte tanken om att Keep Of Kalessin, egentligen, borde vara världens största band. Sett till instrumentell och låtskrivarkompetens.
R2 svarade blixtsnabbt... varför är de inte det då?
Mycket bra fråga. Mycket bra refelektioner, båda två.
Keep Of Kalessin är ju inte okända. De har medverkat i norska Melodifestivalen samt även utgjort pausunderhållning där. De har spelat över hela världen. Deras tre senaste skivor är riktigt jävla bra.

(de är även klickbara ovan för mer läsning, i alla fall när det gäller "Armada" och "Reptilian")Så - varför är inte Keep Of Kalessin störst i världen? Eller, kanske än mer relevant (för någonstans förstår jag att det krävs en hel del för att bli störst i världen, och det är ju ett ytterst fåtal band som kan lägga an på den titeln) - varför är de inte ett av de största och mest väletablerade extrembanden?

Man har nämligen alla ingredienser.

Gott hantverksskap, både vad gäller att spela och skriva låtar. Ett digert material. Rätt mycket "cred" trots sina flörtar med Melodifestivalen (ve och fasa! kommersiellt!). Vad jag förstår så levererar de live också (fast jag aldrig sett dem själv, tyvärr... enbart Obsidian C som livegitarrist i samband med en Satyriconspelning).

Alltså - det "borde" propellera dem till stjärnhimlen.

Men det har det inte gjort.


Personligen håller jag "Armada" högst av de tre ovan avbildade alstren, och det är väl också det av verken som har mest koppling till bandets rötter. Det är mest black metal på den skivan, även om det är unikt och inte alls likt den klassiska norska black metal man lätt tänker på.

Produktionen är ypperlig på alla tre skivorna, och utveklingen som bandet tagit är imponerande.

Senaste "Reptilian" innehåller både episka långa mästerverk och slående hits.

Jag tror istället det handlar om att bandet inte lagt Sverige för sina fötter, samt att man inte försöker vara "onda".

De är relativt erkända i Norge (svårt att bli annat efter att ha medverkat i TV så pass mycket), men verkar ha vänt Sverige ryggen avseende spelningar och satsningar.

Tyvärr.

Men jag förutspår att det kommer att förändras.

Nästa skiva och turné kommer sätta Keep Of Kalessin även på svennes läppar.

Inte mer än rätt heller.

Dessutom tror jag att bandets linje att inte låtsas vara det elakaste bandet på jorden kommer att vinna i längden. De spelar för att det är kul, och är verkar övertygade om att deras hållning är den rätta. Och sånt skiner ju igenom i längden. Sann övertygelse.


Men resonemanget är ju intressant, för det finns fler såna där akter. Som borde vara störst på jordklotet, typ. Entombed, någon?

6 kommentarer:

 1. Jag har fått för mig att det är många band från Norge som hamnar lite i skuggan av den traditionella Norska Black Metal:en.

  När man tänker på Norge och Metal så blir det gärna corpse paint som dyker upp på näthinnan. Vilket är synd, då dom har mycket mer att leverera.

  SvaraRadera
 2. Givetvis Bolt Thrower:)
  Ett Svenskt band som borde vara betydligt större är Switch Opens.

  SvaraRadera
 3. Håller med! Keep of Kalessin är jävligt bra och borde vara större! Betydligt bättre än andra större norska band som Mayhem och Gorgoroth tex...

  SvaraRadera
 4. Älskar "Reptilian".

  Jag brukar samla vänner för en Black Hour minst en gång per år. Vi sitter i ett kolsvart rum, stilla och tysta och bara lyssnar på black metal i en timme (60 minuter).
  I år, på vintersolståndet, satt vi utomhus vid en avsides sjö, långt från alla civilisation, och lyssnade på "Reptilian" från start till mål. Det var magiskt!

  SvaraRadera
 5. Alla -> ...precis. Om nu de flesta gillar dem, varför är de inte världs-störst?

  SvaraRadera
 6. ...för övrigt lät Darkest Hour-grejen rolig!

  SvaraRadera