Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 1 juni 2012

Veckans Tips: Rwake "Rest"

Arkansasbandet Rwake gör fulsnygg sludge.
Sån där som både skave på dina nerver ibland, likväl som nästan får tårarna att rinna för att det kan vara så vansinnigt vackert och träffa precis i solar plexus.
Femte plattan "Rest" kom 2011, och det var genom Tom S som jag upptäckte den, och detta är förstås en platta som lämpar sig alldeles ypperligt som ett Veckans Tips.
Omslaget visar faktiskt rätt bra vad som som serveras (visst är det snyggt?), och det är nakna trädgrenar mot en blek himmel, en himmel där solen kan ses bryta igenom.
Inledande "Souls Of The Sky" är enbart ett atmosfäriskt inledande mässande egentligen, men sen brakar det loss.
"It Was Beautiful But Now It's Sour" bjuder precis på det Rwake står för. Ett ganska långsamt, malande och snudd på irriterande riff blandas med ett kalasriff som får dig att sittjazza i soffan. Det är dessutom, precis som sig bör med bra sludge, låtar som sträcker sig över tiominutersstrecket och kräver ett par varv för att fästa på riktigt.
Efterföljande "An Invisible Thread" påminner den första minuten om Mastodon i sina meckaigare stunder, för att sedan veckla ut en egen identitet. "The Culling" inleder med samma olycksbådande filmsampling som Entombed använder i denna livetagning, den med "it is later than you think" talat över kyrkklockor. Sen får man dryga fem minuter gitarrplock som ör lika vackert som olycksbådande - ständigt med mer intensitet. Trummorna kommer in. Allt ökar, och sen kommer sången och hela det episka anslaget in de resterande 5-6 minuterna.
Bra som fan.
"Ti Progetto" är kort och talad science fiction (!) innan skivans kanske bästa låt "Was Only A Dream" (riffet, riffet!) avslutar plattan.

Bandet verkar vara ett riktigt kollektiv. De två gitarristerna står enbart benämnda som Graves och Kiffin, två vokalister heter CT och B, och det kompletteras av Reid på bas och Jeff på trummor... men alla verkar dessutom ha alternativa sysselsättningar. Jeff spelar exempelvis inte bara trummor, utan även akustisk gitarr och 12-strängad bas.
Ett instrumentellt kaotiskt kollektiv som levererar.
Kolla in själv, Spotify här!

10 kommentarer:

 1. Hur mycket jag än älskar bandet för denna skiva har jag ett problem. Det är att "Rest" är för kort för sitt bästa och att det är Rwakes enda riktigt bra skiva.

  SvaraRadera
 2. Tom S -> Underbar kommentar. Trycker "Gilla" direkt!

  SvaraRadera
 3. Hmm, detta måste lyssnas in på. Det snabba jag hann höra var godis i öronen. Får väl flytta ut Ufomammut för stunden.:-)

  SvaraRadera
 4. Och hur uttalar man Rwake??

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Arwejk? Errvake? Rejk? Mysteriet tätnar. Någon som vet svaret?

  SvaraRadera
 7. Jag röstar på Errvake. Det känns bäst tycker jag.

  SvaraRadera
 8. Tydligen är "R"-et stumt, så Wake.

  Här har ni en förklaring:
  http://www.youtube.com/watch?v=6zj5j5Lq9lQ

  SvaraRadera