Metalbloggens samarbetspartner:

söndag 10 juni 2012

Live!: Yngwie Malmsteen "Live!!"

Hm.
Hur avslutar man säsongen (och kanske hela sviten ,vem vet om serien återkommer efter sommaren?) av en följetång som heter Live!?
Jo, förstås med en skiva som själv har två (2) utropstecken efter sig.
"Yngwie Malmsteen Live!!"
Yngwie Malmsteen har förekommit tidigare en gång i denna serien, men detta är en rätt så annorlunda skiva, och dessutom finns ytterligare två anledningar till att lyfta fram just den här skivan, just nu:
1) Yngwie Malmsteen spelar på Getaway Rock Festival i sommar. Det tillhör verkligen inte vanligheterna att han spelar på svensk mark, och det får till och med inbitna Yngwieskeptiker som Per att erkänna att han nog ska kolla på spelningen... och..
2) På denna skiva har han en viss Mats Levén med sig för att hantera sången. Den mannen är ju för tillfället minst sagt brinnande aktuell i samband med sitt övertagande av micken i Candlemass.

Egentligen kan man ju förresten säga att det finns en tredje anledning också. Låtarna. Själva skivan, liksom. Nu är ju den lika bra när man än lyssnar på den dock, så ur just aktualitetssynpunkt är det väl inte ett helt giltigt underlag.
Nåväl.
Det här är alltså en dubbelplatta där Yngwie backas upp av Mats på sång, samt Jonas Östman på trummor, Mats Olausson på keyboard och Barry Dunaway på bas. Låtmaterialet sträcker sig från ursprungslåtar där Yngwie får glänsa ("Far Beyond The Sun", "Black Star"), till gamla låtar från en av de bästa svenska hårdrocksskivorna som någonsin gjorts, där Yngwie får glänsa ("Rising Force") och pärlor från övriga äldre klass-alster ("I'll See The Light Tonight", "Bedroom Eyes") och avslutas med pärlor från Yngwies numera mellangamla period ("7th Sign", "Facing The Animal").
Mats sjunger som vanligt bra, Yngwie är Yngwie (på ett bra sätt) och bandet fattar att deras roll är att backa på ett stabilt och snyggt sätt.
Ljudbilden är helt okej, känslan är lagom "rå" för att förmedla att detta inte är studiopolerad hårdrock, men ändå så pass bra att det funkar alldeles utmärkt (pålägg i efterhand...? kanske, men det känns inte riktigt som om Yngwie traglar igenom ett solo efteråt för att han inte tyckte att det blev bra nog live... det känns liksom inte förenligt med hans självuppfattning....).
Alltså - en skiva som är jävligt bra, helt enkelt.
Som på ett värdigt sätt avslutar Live!-serien innan sommaren.
Med dubbla utropstecken. Yngwie Malmsteen Live!!

1 kommentar: