Metalbloggens samarbetspartner:

lördag 14 september 2013

Nedsläpp - så slutar Elitserien 2013/2014


Okej, jag vet att det heter SHL numera, men det låter så skitnödigt och blaskigt att jag tänker säga Elitserien ett tag till. Det är inte det viktiga. Det viktiga är att NU BÖRJAR DET ÄNTLIGEN!

Nedsläpp idag, och mitt lag tar emot Frölunda hemma i jakten på att så småningom försvara guldet. 
Jag hoppas att det går, men är lite tveksam eftersom det alltid är den där sista lilla procenten hunger som avgör i slutet, och jag misstänker att ett jagande lag kan knipa det på en sån faktor.
Hur som helst, jag förstår att du undrar - här kommer facit. Så slutar Elitserien 2013/2014!

1) Luleå 
Tyvärr. Spelförstöringens högborg, storkukarnas macholand - men det fungerar väldigt bra i en serie. Tydlig spelidé, och även om jag sätter frågetecken för målvakterna så kommer norrbottningarnas försvar att hjälpa till att hålla försvaret. Spelar du på Aftonbladets Dream Tema ska du köpa Andreas Hjelm på backen. Han kommer spela pp och vara en nyckel i de mål som groko gör framåt.

2) Skellefteå AIK
De goda hamnar tvåa. Försvaret ser en aning försvagat ut, även om det finns många lovande unga killar, och det brukar ta ett tag innan sådant sitter. Stommen är ändå kvar, och laget som sådant är som en maskin. I Dream Team köper du Tim Heed på backen samt främst Petter Emanuelsson som kommer att ösa in mål i år - och dessutom kostar en spottstyver.

3) Färjestad
Smyger lite. Har ändrat lite av sin kompott, med mer nordamerikaner - men de stora spelarna kommer heta saker som Max Gjörts och Pontus Åberg, ungtuppar (det är dessa du då ska sikta in dig på i Dream Team) som slår igenom stort i år. Jag tycker Färjestad är rätt trista, och jag tror att de faller igenom lite i slutspelet - men i grundserien kommer de nätt ocj jämnt före...

4) Linköping.
...som har sitt andra år med Roger Melin. Det här gänget kommer bli helt livsfarliga i slutspel, främst för att Melin verkligen klarar att få det bästa ur gruppen vid sådana tillfällen. Det givna köpet i DT heter Christian Engstrand och står i mål. Han kommer få spela tills han kräks, laget kommer hamna i topp och han kommer att göra en mycket bra insats.

5) Frölunda
Det här är nog den mest spännande truppen av alla i årets Elitserie. Massor av spelare som kommer att blomma ut, och jag tror att spelare som John Klingberg och Alexander Wennberg tar ännu ett steg i år - och vad kan Evan McGrath göra på elitnivå? Bra coach som kommer lyfta det här laget i grundserien... men jag tror att de kommer ha soppatorsk i slutspelet, och försvinner i kvartsfinalen. Ett ungt lag är lite "nöjda" över att ha gjort en så bra grundsäsong och det straffar sig.

6) Växjö
Hybrislaget nummer ett har nu sin tredje säsong i Elitserien, och nu börjar man förstå vad som krävs. Man har en ganska spännande blandning av stora importnamn och svenska spelare som borde kunna lyfta. Jag gillar en kille som Sebastian Erixon på backen och David Åslin framåt. Även om jag faktiskt ogillar laget och föreningen som sådan en hel del, måste jag erkänna...

7) HV71
Kanske den starkaste och dyraste truppen av alla på papperet, och samtidigt den jag haft svårast att placera - men jag tror inte att man får ut dte i resultat. Anledningen är Ulf Dahlén, som inte är tillräckligt vass som coach. Dock - detta är det svåraste gänget att placera för mig. Sista året för William Karlsson i Elitserien, så njut!

8) Modo
Jag tycker att det här laget är jäkligt spännande, och kommer bli fantastiskt bra på något års sikt. Bra blandning av hungriga juniorer och tunga rutinerade namn, men det jag sett på försäsongen antyder att det är en bit kvar att gå innan man sätter spelidé och omsätter tanke till handling. Bra köp i i Dream Team är målvakterna Linus Ullmark och Anton Forsberg. Eller, ungdomarna generellt, en spelare som Robert Hägg är spännande!

9) Brynäs
Nä. Det finns spännande spelare i Brynäs, men det är ett kollektiv framförallt. Och det är ett kollektiv som jag tror kommer få det ganska jobbigt i år. Jag förutspår att man får slåss för att slippa Kvalserien, faktiskt, även om man har en spelare som Ryan Gunderson i laget.

10) Leksand
Tillbaka i Elitserien med ett lövtunt material - men man har en gruppkänsla och en skara fans som bär laget på ett imponerande sätt. Det kommer att bli en rysare i Dalarna i år, man ser framförallt väldigt svaga ut bakåt tycker jag, och det krävs nog att Alsenfeldt i målet gör sitt livs bästa säsong om det ska sluta lyckligt.

11) Örebro
Jag såg en träningsmatch med Örebro. De är inte dåliga, framförallt tycker jag att man har en del riktiga arbetshästar som vet vad som kommer att krävas (Tomas Skogs, Daniel Sondell, Wiklander, Löwdahl, Weinstock och Kåberg. Ändå är dte för trubbigt, och jag förutspår en mängd hedersamma förluster för detta gäng - och förlitar man sig på babyface Kristoffer Norgren i försvaret får man hjärt men vääääärldens långsammaste fötter. Det kommer att kosta...

12) AIK
De måste bara komma toksist med det där materialet, och det jag sett av dem på försäsongen är svag, svagt, svagt. Guldklimparna finns i spelare som Mattias Janmark Nylén och kommande Marcus Nilsson, hoppet ligger i den ständiga nederlagstippningen som verkar passa gnaget ganska bra.... men det hjälper inte i år.Jag tror det blir Kvalserien

Kvalserien kommer dessutom att befolkas av bland annat Djurgården, som sett heta ut på försäsongen. Jag tror att vi får minst ett nytt lag i Elitserien nästa år.

SM-guldet går till groko. Tyvärr, eftersom en spelidé där det är lika viktigt att båga hemåt på rätt sätt och hellre dumpa en puck i kortsidan än att riskera att få en kontring mot sig är bland det sämsta sättet att driva sporten framåt, men det kommer att fungera.
Och jag tror att man lärde sig en hel del av förra säsongens misslyckande i finalerna.

Om inte mitt lag vinner hoppas jag att Frölunda blir bra och bara tokkör.

Oavsett. Nu börjar det. Nedsläpp.
Vem tror du vinner?

6 kommentarer:

 1. Blir Leksand tia så får man se det som en bra säsong. Sämre än så vill man ju inte bli, det är helt klart.

  SvaraRadera
 2. Själv peppar jag inför säsongstarten med att ge samtliga lag nya inskrinnarlåtar. Jag har varit för dåligt insatt i Elitserien de senare åren för att ha någon koll på hur lagen presterar.

  http://www.afairjudgement.com/2013/09/14/elitserien-1314-nya-inskrinnarlatar/

  SvaraRadera
 3. Hoppas som vanligt på att Frölunda ska höja sin nivå och bli ett lag bland dom 4-5 bästa. Och i år ser det ju ut som om att det kan gå vägen.

  SvaraRadera
 4. Hahaha, jag fattar inte ens vilket språk du skriver på i den här posten Chief, "spelar du på Aftonbladets Dream Tema ska du köpa Andreas Hjelm på backen. Han kommer spela pp och vara en nyckel i de mål som groko gör framåt." Antar att groko är ett smeknamn men i övrigt fattar jag nada... (blir bara lite nyfiken också vem som ska göra målen bakåt?) ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kim -> Hehehe... nä, det blev fikonspråk.
   Det mesta är dock vedertaget fikonspråk. PP betyder Power Play, alltså spel med en man mer, och Dream Team i Aftonbladet är en form av "fantasy coach"-spel.
   Däremot finns lite andra svårare saker att vet.
   Groko är Skelleftebons öknamn på Luleåfansen, det kommer sig av att man anser Luleå vara en förening som är förblindad av sin egen vilja att vara macho. Där det är okej att sportchefen skriker rasistiska tillmälen från läktarpats, där man kan mordhota reportrar som har en annan åsikt än att den där läktarkulturen är macho.
   Storstaken före allt, är liksom andemeningen, och den villl man driva med.
   Att Hjelm ska kunna göra mål framåt är ännu en gliring, inte för att nåågon försöker göra mål i egen kasse, utan för att majoriteten av allt Luleåspel går ut på att INTE göra mål utan snarare se till att inte tappa något hemåt. Destruktivt så in i döden.

   Nej.
   Jag gillar verkligen inte det s.k "spel" som klubben spelar. Och jag gillar inte den kultur många av dess anhängare ger uttryck för.

   I övrigt är det kul att man kan skriva något som överraskar dig ibland också... :)

   Radera
 5. Som gammal Smålänning hejar jag givetvis på HV-71, dock utan att vara direkt intresserad. Skulle dom gå till final så lär jag väl kika då, men annars...Meeehhh, för det mesta rätt ointresserad av sport generellt och av någon anledning hockey i synnerhet. Känns som om hockeyn blivit aningen urvattnat på sistone. För mycket och för länge. Nu blir det hockey till Midsommar igen känns det som.

  Däremot har NFL dragit igån igen och det har jag av någon outgrundlig anledning en perversion för att följa så länge jag orkar hålla korpgluggarna öppna på söndagsnätterna... :-)

  SvaraRadera