Metalbloggens samarbetspartner:

tisdag 24 september 2013

Recension: Stone Magnum "From Time...To Eternity"

Amerikanska Stone Magnum är först ut av de band som Metallbloggen fått som ett startpaket i samband med etableringen av samarbetet med The Metal Detector Music Promotions och skivbolaget Abyss Records - och det första man kan konstatera när man lånar detta doomband sina öron är att de minsann lyssnat en hel del på Candlemass.
Det råder ingen som helst tvekan om att det är de svenska veteranerna som står som föregångare när man lyssnar på spår som "Lonely God", "The Gallows Of Ohrdruf" eller "By An Omen I Went" - och sämre föresatser och målsättningar kan man ju ha.
Stone Magnum har sitt säte i Michigan, och "From Time... To Eternity" är kvintettens debutalster. Som sådant är det också en väldigt trevlig bekantskap, speciellt med ett par varv under bältet då låtmaterialet vinner i längden snarare än med omedelbar charm (som sig bör med fin doom metal så är det givetvis på sikt man segrar, anslaget har ju mer gemensamt med marathonlopp än med sprint). Det ska dessutom bli extra kul att se hur detta utvecklar sig över tid, för man kan konstatera ett par saker i samband med just debuten:
  • Låtsnickeriet är fint. Speciellt gillar jag "Lonely God" och "By An Omen I Went", men det håller bra standard över hela linjen.
  • Nick Hernandez som står för sången, och han kan kanske inte riktigt mäta sig med de stora namnen inom genren. Han sjunger inte dåligt, men samtidigt är känslan att han inte är riktigt...färdig med sitt vokala uttryck. Jag tror det finns mer utveckling där.
  • Stone Magnum lyckas kanske inte fullt ut att axla Candlemass fallna (?) mantel som nästa kungar på doomtronen, men man startar sin resa på ett fint sätt.
Bandet består i övrigt av Brad Toth (trummor), Ben Elliot (bas), Jim Brooks och Dean Tavernier (gitarr), och herrarna gör ett ganska bra jobb med en ganska bra produktion. Ska man klaga på något så kan man kanske konstatera att tempot i skivan är väldigt lika genom hela resan. På önskelistan är alltså lite mer dynamik och variation till nästa giv.
Nå.
Med allt det sagt så förstår du att Stone Magnum är ett band som du ska kolla in om du har tycke och smak för de referenser och den musiktyp som beskrivs, och att vi alla får följa med på deras kommande resa mot än större uppgifter.

Du hittar hela plattan på bandets bandcamp, och det som är värt att hålla i åtanke är som sagt att den vinner över tid. Du får ge det några varv. 
Bästa spåret är "By An Omen I Went", det är klassisk och snygg doom, men överlag är skivan ganska jämn och saknar riktiga fallgropar, vilket avspeglar sig i betyget.
Det är av sorten att jag skulle vilja ha en annan gradering, då det balanserar mellan "3 - bra, värt tiden och pengarna" och "4 -  Mycket bra, du behöver detta".
Med tiden har skivan vuxit sig starkare och starkare, och även om jag nu väljer att landa på en stark trea i mitt omdöme så är det som debut imponerande - och kanske kommer jag i efterhand att vilja revidera detta uppåt.
Mersmak på betygstrean, alltså!

Stone Magnum "From Time... To Eternity" - 3
 

1 kommentar:

  1. Ganska trevligt. Måste nog lyssna ett par gånger till i alla fall. Tycker att sångaren påminner lite om den oslipade Paul Di'anno en gång i tiden...

    SvaraRadera