Metalbloggens samarbetspartner:

torsdag 26 december 2013

Årets Bästa - Del 1. Bortom musiken

Såhär i mellandagarna blir det precis som vanligt en summering av året som gått.
2013.
I väntan på nyårsafton, årsbästalistan och annat så kommer i två sjok en sammanfattning av allt det som varit bra, dåligt, överraskande och i övrigt iögonenfallande. Och vi börjar med det som inte har med musiken att göra, det som kan sägas vara bortom detta.
Vill du jämföra så får du kolla förra årets sammanfattningar som också gjordes i två delar, med samma uppdelning. För att vara extra frän har jag vänt på det dock, så du ska jämföra med del två från förra året för att få reda på vad som var bäst men ej inom musik.
Redo?
Då kör vi!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bästa Öl: Red Seal Ale & Sigtuna East River Lager

Red Seal Ale. Igen. Samma som förra året. Den är så jäkla svårslagen, tycker jag - men den har en uppenbar nackdel.
Den finns inte i det ordinarie sortimentet på mitt lokala Systembolag.
Och därför delas priset med en öl som finns/fanns (vete fan var den tagit vägen, de flyttade runt lite i höstas och efter det verkar den ha försvunnit - tragiskt nog) att köpa och som jag gillar skarpt.
Sigtunas East River Lager, en enkel lager med känsla av Brooklyn och... smuts. På ett bra sätt. Två stycken öl som varit bra och frekventa, vilket jag tycker är viktigt för en sån här utmärkelse. Att dricka en öl en gång som är bra är ju en sak, men för att knipa "årets bästa" så krävs att det är en mycket bra öl till ett överkomligt pris och som dominerat köpen de gånger jag köper öl.
Dessa båda fyller kriterierna!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Bästa Snacks: OLW Potatischips
Vi går väl från dryck till tilltugg?
Detta år är det vanlig, plain, simple och stabil sort som varit bäst, tycker jag. OLW's vanliga lättsaltade potatischips.
Inga krusiduller, inget trams.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Roligaste: SM-guld i ishockey till Skellefteå AIK
Jag tror inte ni fattar hur stort det här är för mig.
Det räknas som en av de fyra-fem stora händelserna i livet, tillsammans med barnens födelse, giftermålet. Klart större än köpet av radhuset, utmärkelser till Årets Säljare och annat bjäfs.
Jag har följt laget sen jag var så liten att min biologiska far fortfarande fanns med i bilden (dvs när jag var en sisådär fem-sex år). Antalet timmar jag har spenderat med att lyssna på Sportradion och fört bok över ställningen i alla matcher när jag var liten, alla jävla skithålor till arenor jag besökt under de mörka åren, alla timmar jag har legat vaken och funderat på kedjeformationer, backpar och lagets sammansättning... det summeras liksom ihop till denna slutliga njutning.
Revanch.
Lyckliga rättmätiga seger.
Och det gjorde att jag fick korka upp den här, till slut.
Smakade rent av skit, men vaddå?
Jag hade fått den av syrran för en sisådär 8-10 år sen, och då lovade jag att den skulle öppnas när SM-guldet var bärgat.
Vet inte om jag trodde det på riktigt själv, men den har i alla fall stått i skåpet sen dess.
I värme och sol.
Så den smakade ju fan vinäger.
Och aldrig har väl vinäger smakat så gott.....!
-----------------------------------------------------------------------------------------------
 Årets Bästa TV-serie: The Walking Dead Säsong 3
Bara att erkänna - jag är helt fast i The Walking Dead-serien. Jag tycker att den är det bästa som går just nu, kombinationen av action, skräck och karaktärernas utveckling gör en mix som är svårslagen.
Som runners-up skulle jag väl vilja säga Sons Of Anarchy som fortfarande lockar, samt definitivt Strikeback som kombinerar action med... action.
För övrigt rätt less på det där med vampyrer just nu, så True Blood faller bort helt för mig, och jag tycker väl iofs att andra säsongen av Homeland var bättre än det första, men..njaej. Den är för seg.
Tredje säsongen av Game Of Thrones har också inneburit att jag lessnat lite på den. Den serien riskerar att flyta ut i en aldrig avslutande gegga, där man startar så många underhistorier att man aldrig kommer framåt (ja, jag vet att det är så i böckerna med, men där finns det vad jag förstår en plan i alla fall, och man kan i den tredje säsongen tydligt se att tv-serien och böckerna börjar glida isär i sina handlingar).
Tacka vet jag folk som äter av andra. Det är grejen det!
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Årets Bästa Bok: Kepler "Sandmannen"

...av de böcker jag läst och som INTE har haft hårdrock eller musik som tema (de kommer förstås i en egen kategori, men då i samband med att musiken för året 2013 står i fokus) så är detta den bästa. Keplers serie om Joona Linna har aldrig varit mer vansinnig i sin fullständiga abnormitet och osannolikhet, men samtidigt aldrig mer spännande och tvingande att läsa. Såhär skriver man en sidvändare, även om storyn i sig innehåller en hel del rediga hopp från det riktiga livet.
Det spelar liksom ingen roll.
Man sugs in, och jag antar att det kommer en film vad det lider. Något annat är väl otänkbart...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Årets Godaste Pizza: Bolognese från Pizzeria Palermo, Tyresö
 ...nä.
Det blir INTE Pizzeria Hörnet som tar hem spelet i år, fast deras Mille Fiori med lite Tabasco på är vansinnigt god.
Istället har jag och hustrun försjunkit fullständigt i slapperi, och de gånger det vankas pizza har jag alltså inte ens orkat åka iväg för att hämta - utan istället beställt hem via Onlinepizza (bra grej, prova). Och då regerar Pizzeria Palermo här i Tyresö.
Jävlart fantastiska saker. Speciellt den med köttfärs på, Palermo.
Mmmmmmmm....
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Årets Bästa Whisky: Ben Nevis 12 YO
...precis som är fallet när det gäller öl så är det en sak att dricka en fantastisk whisky en gång (jag tänker nu exempelvis på att få dricka en 40 år gammal Dalmore Astrum á 350 kr per centiliter), och en helt annan att faktiskt välja årets bästa.
För att knipa en sådan nominering tarvar det att whiskyn är bra, att den är tillgänglig och att det är just den flaskan jag ofta plockat ned från hyllan de gånger jag varit sugen på att förgylla livet en aning.
Specialtappningen av Ben Nevis 12:a fyller samtliga dessa kriterier, och jag måste säga att det verkligen varit en mycket överraskande whisky.

Smidig men utan att tappa karaktär, smakrik med "vänliga" inslag som kola, toffee och liknande utan att vara fri från rök.
Kort sagt, ett lyckat köp och en whisky som fungerar alldeles oavsett vad man är ute efter.
Årets Bästa, med dessa kriterier, rent av!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Årets Bästa Film: En Oväntad Vänskap

Nä, jag har egentligen ingen aning om den här filmen kom i år eller förra året, men när jag ville ha med en sådan här kategori så försökte jag minnas vad som egentligen varit bra av de filmer jag sett i år.
Typ...blankt.
Antingen har jag inte sett speciellt mycket film (så är det nog), eller så har inget bra släppts. Närmast i minnet var den "This Is 40", men det är mer en underhållande grej för stunden och ingen film man bär med sig efter att det slutat. I alla fall inte speciellt länge.
Men så kom jag på att den här filmen, den har jag sett i år och den var ju rent av fantastisk.
Historien om hur den färgade värstingen blir vän med den handikappade rika vite mannen trotsar all logik (och det är väl som vanligt i sådana fall, någonstans i bakgrunden finns en verklig historia eftersom verkligen nästan alltid överträffar dikten) och sätter sig som ett klister runt hjärtat.
Riktigt bra.
Riktigt fin.
Oavsett vilket år den kom så är det årets bästa film för mig.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Årets Ishockeyspelare: Petter Emanuelsson, Skellefteå AIK

Precis som vanligt ska en ishockeyspelare ur de godas legioner, Skellefteå AIK, utses som årets ishockeyspelare.
Detta år är denna spelare Petter Emanuelsson, killen som kom från Kiruna i unga år och gått genom Skellefteås ungdomsverksamhet, som var så lovande men haft problem med skador och sen bara brakade igenom med buller och bång och vräkte in mål och poäng i slutspelet. Tålamod, hård träning och en vilja av stål belönades med ett NHL-kontrakt i somras när han skrev på för San Jose Sharks. Han lånas denna säsong (2013/2014) ut till Skellefteå AIK, och det är bara att njuta av denna matchavgörande typ. Hösten må ha varit stundtals tuff för honom, men den där viljan och det snabba handledsskottet kommer att fira fler triumfer..
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Årets Trevligaste Mail: Beröm till Metalbloggen!
 ...ibland vill man skryta, och i detta fall var det ett fantastiskt trevligt mail som landade i min inbox. Vi håller avsändarnamnet anonymt för säkerhets skull (eftersom jag inte har frågat om det är ok att röja namnet), men mejlet ifråga lyder:
Hej, jag följer din blogg sporadiskt och har faktiskt kontaktat dig för kanske 2 år sedan beträffande vad du hade för hifiutrustning.
Nu måste jag dock besvära dig igen och tacka så fruktansvärt mycket för tipset om Satyricons senaste.

Jag är absolut inget dedikerat fan av metal men däremot av bra musik och Satyricons senaste är ju helt sjukt bra.
Vilken bredd! Vilken musikalitet! Självklara hitten Phoenix blir lite lam efter några spinn men lyssna en gång till på t.ex. Nocturnal Flare och dynamiken.. växlingarna i sång och musik är ju otrolig.

Låten Natt är dessutom rätt vass att testa vad Dynaudiosarna klarar av även om den i sig är en interimlåt. Dynamik och mikrodetajer (regnet). Hoppas fler metalband hoppar på och börjar mixa plattorna så pass att det går att lyssna på dem i annat än bilstereon.

Än en gång, tack för att du skriver bra och så inspirerande att tom. en icke diehard metal-fan hittar guldklimpar.

Kalla mig galen - men ett sånt mejl kan få undertecknad att verkligen vilja gnugga vidare.
Tack!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Årets Jobbigaste Projekt: Hemliga Tipsen

...sjukt less på det där nu.
Alltså, att försöka hemlighålla skivor och grupper som upptäckts under året bara för att kunna avtäcka dem i samband med den kommande Hårdrockskväll 2014 har varit rent av oerhört enerverande. Visserligen har jag successivt skrivit Veckans Tips om alla dessa skivor så nu ligger det färdiga alster för publicering under hela våren...och då kanske det blir kul igen, när jag själv också får läsa vad jag en gång skrev, men under tiden har det varit minst sagt knepigt.
Och hur gör man med årsbästalistor?
Ska man vara ärlig eller undanhålla en eller annan pärla?
Nä. Nästa år blir det inget sånt.
Det ligger inte i min natur att inte sprida ordet om jag upptäcker bra musik, och även om jag nu vet att det finns en så sjukt kul rad med tips i pipen så är det väl så att många av er läsare dessutom gillar att ta del av alla de små godbitar som hittas här och där.
Löftet blir väl att nästa år ta det tvärtom.
Fullständig transparens.
Alla bra skivor som upptäcks kommer att avtäckas. Pronto!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Årets Brutna Löfte: Löpning. Eller, avsaknad av löpning...

När året började tänkte jag att visst, det är rekord som gäller.
Det har ju inte funkat.
Alls.
Detta år har jag verkligen inte hållit i det, och allt från lathet, avsaknad av inspiration och smärta i ett knä har hållit antalet kilometer till i runda slängar 300.
Och framförallt har jag ju i stort sett inte bräckt ett enda av rekorden (med undantag från det som kallas Vintersjuan som är dryga sju kilometersslinga som är på väg som plogas under vintern, och som jag egentligen inte hade sprungit speciellt ofta innan och nu har en ganska...ja...usel tid som rekord på, en sån man får om man springer med mycket kläder och broddar och så). Som jag ville.
Det är fan ganska långt från att hålla löftet. Jag har alltså, om man kollar noga, inte ens orkat springa för att uppdatera de sträckor som är tomma som 5 km-slingan.
Illa.
Mest besviken på mig själv är jag över att inte ha satsat på riktigt på att bräcka milen bättre.
Där var ju målet att gå under 44, men det blir ju inget av det när man springer lite sporadiskt bara, si och så.
Nä, det är väl bara att bryta ihop och komma igen. Och satsa på kommande år. 
Och göra gymmets favoritövning frivändningar till man storknar.
2014. Då jäklar...!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Årets tal: 180 samt 291Det är egentligen inget att prata om.
I år har det verkligen gått fullständigt  överstyr med skivorna, och jag har köpt på ren svenska åt helsicke för många.
Det som verkligen har gjort att det eskalerat är Record Madness, där jag sett hur mycket hål det faktiskt finns i hyllan, och att jag upptäckt att jag inte har en massa skivor jag trodde jag hade (haft dem på vinyl...eller tappat bort dem under året...) och nu köpt dem för att åtgärda det felet.
Men ändå.
180. Det är för fan helt åt skogen för mycket.
Jag måste verkligen skärpa mig. Detta är alltså ca 1 varannan dag (även om ni ser hur klantigt jag summerade vid första försöket och försöker skriva över det....)

Antalet inlägg i år stannar på 291.
Alltså ganska långt under 1 om dagen, och det är generellt lite av en trend.
Det blir färre och färre inlägg per år på den här bloggen - och det finns ingen anledningen att tro att det blir annorlunda kommande år.
Överlag leker jag med tanken att ha ganska få men längre inlägg, och sen låta små nyheter rulla i en egen kanal på sidan. Vi får se helt enkelt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Årets Magasin: Close-Up Magazine

 Jag prenumererar på såväl Sweden Rock Magazine som Close-Up Magazine, och köper Classic Rock ganska regelbundet. De har alla sin charm och inriktning, och jag måste säga att framförallt Sweden Rock Magazine har infört en hel del ganska roliga moment sen Martin Carlsson tog över som chefredaktör. Delen där man som prenumerant får extra sidor är tuff, och det är ofta bland de bästa sidorna dessutom. Det är också en väldigt välmatad tidning, med såväl korta banaliteter som djupa genomgångar, men för min del är den största "fnurran på tråden" med tidningen att det helt enkelt är för mycket ointressant i tidningen.
Den är, kort sagt, för bred.
Och då kan den där mängden material bli nästan lite trist istället.

Close-Up Magazine har lyft utseendet inne i tidningen en del, och gjort detaljförändringar. Man har också en del andra serier så som intervjuer med intressanta personligheter inom industrin, men det som framförallt är grejen är ju att det, faktiskt, sammanfaller mest med min egna musiksmak.
Och då blir det mest läsvärt material.
Ekvationen är ganska enkel.

Classic Rock är ett fint komplement, eftersom den ofta har tematidningar som dyker i vissa delar av scenen eller i vissa artister.
Det är perfekt läsning för sängen eller i hängmattan, där det får ta tid.

För min del är det ändå enkelt.
Varje gång just Close-Up magazine ligger i postlådan, inplastad och ännu ej sprättad, full av löften om ny fantastisk musik att upptäcka så förgyller det min dag.
Och ja.
Close-Up är att beskylla för en hel del av de skivorna som köpts in i år...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Årets Blogg: Metalbibliotekarierna

 ..egentligen behövs kanske inte speciellt mycket mer än ovan programförklaring om man vill veta vad som bjuds på Metallbibliotekarierna.

Anledningen till att detta är årets bästa blogg (konkurrensen är rätt hård, med siter som Svarta Tankar, Hatpastorns Likpredikan, Tune Of The Day och A Fair Judgement som närmaste namn) är att 2013 är året då det faktum att man har tre skribenter verkligen fått effekt.
Man har levererat fasta inslag med en imponerande stringens (Fredagslistan och Veckans Klipp är två bra exempel) samtidigt som man verkligen dragit fördel av de olika medlemmarnas spännvidd. Det spretar enormt i själva listorna, och det dyks sedan på djupet med en imponerande kompetens när man gör temainlägg eller serier som behandlar klassiska band.
Ingen annan blogg har detta år gett mig lika många uppslag att utforska vidare, eller lika många fantastiska skivtips. Framförallt har ingen annan blogg gett mig lika många bra läsupplevelser spritt över året.
Mycket bra jobbat, Martin, Susanne och Alex!

Som en notis också - årets saknad är den lite trista trenden att det försvinner digitala bekanta. Tomasz och Demonia försvann, och ett flertal andra har mer eller slutat uppdatera sina siter så det får räknas som samma sak.
Det är väl en naturlig del av livet, framförallt det digitala, men det är ändå lite trist.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Okej - det var allt för denna gång.
Om ett par dagar kommer nästa del, den du kanske längtat mest efter.
Musiken.
Det mesta och det bästa av vad som hände under året 2013!

3 kommentarer:

 1. Mycket trevliga val på samtliga positioner (förutom hockeylaget)...MEN:

  Det är tråkigt att kunna meddela följande: Sigtuna East River utgick ur Systembolagets ordinarie sortiment den 2:a december. Du får helt enkelt hitta något annat trevligt att dricka.

  SvaraRadera
 2. Jag får tipsa min herre om "Lagunitas New Dogtown Pale Ale" , med sina rimliga 20:90 kr flaskan så finns det ingen ursäkt att alltid ha ett par stycken hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan denne herre meddela att just den, tillsammans med Sierra Nevada Pale Ale, har vuxit till till ersättare för ovanstående val när de inte finns tillgängliga.
   Nästa år, måhända?!

   Radera