Metalbloggens samarbetspartner:

söndag 24 april 2011

Remasters Iron Maiden "Somewhere In Time"


Denna gång landar Remastersserien i en svunnen tid. 1986.
Tiden då en platta med Iron Maiden innehöll bara bra låtar, och där de svagare spåren sparkar andra gruppers stjärt. Vi pratar denna gång om underskattade plattan "Somewhere In Time", med det fantastiska omslaget där Eddie leker terminator, och antalet detaljer och hänvisningar som Derek Riggs klämt in i stadsbilden gör skivan köpvärd bara därför.
Iron Maiden har medverkat tidigare i Remastersserien, men då ver det mer punkanstrukna titelplattan samt efterföljande "Killers" som var i fokus - denna gång rör vi oss nästan på progressiva marker under ledning av Bruce Dickinsons karakteristiska röst.
Inledande "Caught Somewhere In Time" är klassisk Maidenhårdrock, och efterföljande "Wasted Years" är med sin rock'n'roll-känsla en låt som dykt upp lite då och då i livesammanhang.
I "Sea Of Madness" får vi dock en känsla av det där progressiva inslaget, och det följs senare på skivan av låtar som "Stranger In A Strange Land" och avslutande episka "Alexander The Great". Insprängt i denna radda guldkorn hittar man en av mina personliga favoriter "De Ja Vu", likväl som finurligt döpta "The Loneliness Of The Long Distance Runner" - båda två goda exempel på låtar som räknades som lite svagare kort på den tiden - och som idag skulle dominera stort på en ny Iron Maidenskiva.
Det var helt enkelt bättre förr, inser jag. I alla fall somliga saker!
Extramaterialet är precis som vanligt i Iron Maidens fall en del multimediamaterial som känns mer plikttroget för att höja värdet på skivan än att faktiskt visa lite av vad som hänt i samband med inspelningen. Inga demos, inga outgivna spår.
Men det är okej.
Iron Maiden bjuder i "Somewhere In Time" på högklassisk hårdrock av sitt alldeles egna märke, så det är ju bara att njuta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar