Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 8 juli 2011

Sonisphere Under LuppKan verkligen en endagsfestival ara grejen, speciellt om man mäter den med andra, större och längre festivaler?
Det ska vi ta reda på nu när vi kommit fram till den enda festivalen som jag personligen kommer att medverka i denna sommar. Det är ambulerande festivalen Sonispheres tur att hamna under lupp!
Som vanligt är det enbart artisterna som kollas, och det är festivalens egna bedömning om vilka band som är dragplåster som sätter agendan. Varje kategori får poäng mellan 1-10, och inga poäng delas ut för arrangemang eller plats. Sedan tidigare ser poängställningen ut som följer…


1) Getaway Rock Festival, 39 poäng

2) Sweden Rock Festival, 37 poäng
3) Metal Town, 31 poäng
4) Peace & Love, 21 poäng


Okej, då kollar vi Sonisphere 2011!


Spets
Två namn sticker ut i afficheringen. Slipknot och In Flames är de två stora dragplåstren, och det är bra liveakter som funkar mycket bra för en endagsfestival. Dessutom kan man notera en märklig sak, och det är att Mustasch kniper sista speltiden på en av scenerna, ett i mina tycken mycket märkligt val som inte rimmar med vilka band som får agera biljettförsäljare? Nå, hur som helst, det är en spetsig spets, men givetvis dras helheten ned av att det ”bara” är två band som man skyltar med. Det får helt enkelt bli 7 av 10 möjliga poäng i kategorin!


Bredd
Hur mycket bredd kan man klämma in på en dag?
Mer än du tror, visar det sig. Programmet är fullspäckat från mitt på dagen till sena kvällen, och att man anser att akter som Mastodon, Airbourne och Mustasch är utfyllnad är ju bra. Dessutom flera erkänt starka liveakter som Kvelertak, Graveyard och Arch Enemy. Bra, men inte toppklass, och vi delar ut 6 poäng för bredden – ett helt okej resultat för en ynka dag!

Rock
Mjukiskategorin, den softare delen av distad musik – hur står det egentligen till med den? Tja, vi har få men riktigt bra akter. Airbourne och Graveyard går ju inte av för hackor, och kanske får man sätta Kvelertak här också. Eller, även här. De hamnar ju liksom i alla kategorier…! Totalt är det alltså kvalitet istället för kvantitet som gäller, och det ger Sonisphere en poäng på 4 när det gäller rock.


Hårdrock
Mittfåra, du mittfåra. Detta är festivalens starka kort, och det märks att man vill attrahera massorna. In Flames tillhör numera denna kategori, likväl som Slipknot, Mastodon, Mustasch och Dead By April. Och Kvelertak här med, för hur fanken kategoriserar man det bandet…? Stabilt, alltså, och det är ju rätt starka kort för en endagshistoria. Vi landar på 6 poäng.


Extremmetal
Vilken?
Arch Enemy och Kvelertak? Skralt, förstås, och helst skulle jag vilja se ännu en scen, gärna mindre och inomhus i typ tältformat. Vilka spelningar det skulle kunna bli om man fick med sig en akt som Behemoth (jajamen, de är igång och repar nu igen efter Nergals svåra sjukdom!) eller Watain. Nä, till och med de akter som kan räknas som extrema ligger på gränsen till att vara extrema, och detta är festivalens svagaste punkt. Antagligen medvetet, men ändock. Det blir en fattig 2:a i betyg, helt enkelt.


Sammanfattning
Okej, låt oss se… vi hamnar på 25 poäng för Sonisphere. Näst sist av de vi kollat på.
Inte så konstigt kanske, och känslan är ju att om denna festival var två dagar lång så skulle man utöka poängskörden väsentligt. Trots det, det är bra gjort att packa in så pass mycket kvalitet som man lyckats med under denna dag. Och för egen del ska det verkligen bli spännande att vara där!

1 kommentar: