Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 28 februari 2014

Veckans Tips: Omnium Gatherum "New World Shadows"

Inledande "Everfields" smyger lite innan den startar på allvar. En ensam ton inleder, men ganska snabbt är finska Omnium Gatherum inne på sina riktiga jaktmarker - melodiös, snyggt levererad döds med lite progressiva tongångar. För mig träffar det precis rätt, det påminner mig om ett band som In Mourning, även om jag inte riktigt törs säga vilket band som egentligen påminner om vilket.
Nerven det slår an är dock snarlik.
Allra enklast att ta till sig är det i andraspåret "Ego" samt titelspåret "New World Shadows", och när detta skrivs (maj 2013) så är det de två spåren som jag främst funderar på att ha med i samband med Hårdrockskväll 2014. 
Bandet, Omnium Gatherum, tror jag generellt att jag lyckats hålla hemligt för mina bekanta - i alla fall i skrivande stund. Namnet på bandet är dessutom rätt kasst, måste jag säga, så när Martin hade en recension från 2013 års "Beyond" för Werocks del var jag först rätt tveksam.
Skulle detta verkligen kunna vara något?
Finland som avsändare ger dessutom i dessa sammanhang nästan garanti på att musiken ska klinga på ett speciellt sätt, med inslag av melankoli, men eftersom Martin pluggade bandet ganska duktigt och faktiskt lyfte fram "New World Order" från 2011 så bestämde jag mig för att lyssna lite på Spotify.
Det tog ett halvt varv på den skivan innan jag beställde mitt ex.

En av skivans styrkor är att den, trots mitt omnämnande av spåren "Ego" och "New World Order" ovan, är väldigt jämn - och alldeles fullproppad med de där smäktande gitarrslingorna som bara kan komma från just Finland - och gärna fäster rätt hårt i sinnet.
Spår som "Soul Journeys" och "An Infinite Mind" hade också kunnat vara kandidater till Hårdrockskvällsspelningen, men till en sådan kväll är det bättre att välja lite uppenbara hits snarare än låtar som behöver lite tid på sig.
I alla fall om man vill locka en del av åhörarna att forska vidare.

Och just detta år är det tanken.
Att alltså dra undan ridån och avslöja ett helt knippe lite hemliga akter med låtar som jag gillar och som jag inte tror att övriga medlemmar i Hårdrockssamfundet har hört.
Dessutom skriver jag som noterat detta långt i förväg, så jag kommer antagligen att ha glömt bort det mesta när texten väl publiceras!
Nå.
Kolla in "New World Shadow" av Omnium Gatherum själv.Spotify!

4 kommentarer:

 1. Jodå. Jag hade verkligen glömt det medta av texten sen jag skrev den.
  Hade i ärlighetens namn också nästan glömt bort plattan och när jag nu lyssnar inser jag att...fan, det här är bra!

  SvaraRadera
 2. Bra skiva, men gillar personligen "Beyond" bättre. Kan bero på att jag upptäckte OG i och med det släppet, och fick kanske en viss förkärlek för just den...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där är oerhört intressant. Jag tror också att man i stort sett alltid kommer ha ett extra gott öga till den skiva man upptäckte ett band med. Borde rota mer i det..

   Radera
 3. Har hitills bara lyssnat på Beyond, den är bra. Men kanske ska ta och lyssna på denna också.

  SvaraRadera