Metalbloggens samarbetspartner:

söndag 23 februari 2014

Vi måste prata om... Candlemass och sångarna

I veckan stod jag - som så ofta förr - och fånstirrade på skivhyllan.
Det händer ju titt som tätt.
Lekte med tanken att skriva något som inriktar sig på 80-talet, någon form av hyllning till de där helt magiska plattorna som kom då och liksom.. definierade hela hårdrocksgenren.
Fingret rusade runt med start på "A", och efter ett par hyllplan kom jag ner till "C".
Där finns en av de där grupperna som jag verkligen följt under hela livet, både mitt och deras.
Candlemass.
De har skivor som absolut kvalar in om man ska skriva en sån där hyllning, men det som verkligen slog mig när jag stod där och petade i deras diskografi var hur vansinnigt olika de låter med olika sångare.
Tycker jag i alla fall.
Den första skivan, med Johan Längqvist, klassiska "Epicus Doomicus Metallicus" är förstås ett stycke hårdrockshistoria (och ett av de läckrare omslagen) men egentligen inte så vansinnigt likt det som nog kommit att betraktas som det "klassiska" Candlemass.
Det med Messiah Marcolin, och framförallt skivorna "Nightfall", "Ancient Dreams" och "Tales Of Creation" (återföreningen med den självbetitlade vita skivan är väl rätt bra, men kan inte räknas i den klassiska sviten).
Jag tror att många anser det vara bandets "hemmaplan".

Sen kom "Chapter VI" med Tomas Vikström. 
Det låter inte alls lika som något av de andra, främst för att sångarens röstomfång och sätt att sjunga tillsammans med produktionen gör det lite mer... glättigt, i brist på bättre ord.
Skivan är verkligen inte dålig, jag gillar den skarpt, men det är inte den jag tänker på spontant om jag ska definiera bandets sound.

Än mindre kan jag säga att "Dactylis Glomerata" och "From The 13th Sun" med Björn Flodqvist ligger rätt i munnen på mig om just bandets egna sound ska beskrivas.
Igen - de är inte dåliga (även om de väl inte tillhör topparna i samlingen), men annorlunda.

"Candlemass sjunger Sigge Fürst" räknas inte. Jäkla plojskiva.

Vilket faktiskt, om man tar bort återföreningen med Messiah, tar oss till modern tid och Robert Lowe. 3 skivor blev det, alla riktigt bra, och igen en lite annan stil.
"King Of The Grey Islands", "Death Magic Doom" och "Psalms For The Dead" är en trio som bandet och sångaren kan vara riktigt stolt över.

Det roligaste av allt är att nästan att man nu deklarerat att det inte blir fler studioalbum, skiljt sig från Lowe och gift sig med Mats Levén för att hantera liveframträdanden, och...
...på köpet fått den sångare som klarar att göra alla åren och alla stilarna rättvisa.
En av mina personliga favoriter, långvarig vän och kompanjon till bandets primus motor Leif Edling och medbrottsling i bland annat Krux - men faktiskt aldrig med på Candlemass skivor.
Ändå snorbra live, och jag måste erkänna att jag verkligen drömmer om en fet, avslutningsbox med livematerial där just Levén står bakom micken. Det vore något.

Att ett band kan lägga tre decennier bakom sig, avverka så många sångare och ha så mycket olika stilar men ändå låta otvivelaktigt som sig själva - det är inte vanligt.
Jag kommer på rak arm nästan bara på en annan akt: Black Sabbath.
Ozzy Osbourne, Ronnie James Dio, Tony Martin, Glenn Hughes och pojkarna låter alla som Black Sabbath och... ändå helt olika i stilen.

Lustigt nog är likheten att bandets starke man, låtskrivare och riffmakare är konstant.
Edling och Iommi.
Det är två herrar som vet vad de vill med sina band, uppenbarligen, och som alltid haft förmågan att skriva bra riff och bra låtar genom alla olika skiftningar i modet och populismen av vad som är "hett" och "rätt".

Kanske kan man räkna in Deep Purple bland de där också, man har ju haft lite olika gubbar bakom mikrofonen, varit verksamma väldigt länge och lyckats med konststycket att låta mycket olika - och ändå behålla identiteten. Kanske.

Men sen smalnar det väl av?

Eller kommer du på fler?

Jag tycker nämligen att det är värt att hyllas, prestationen att klara av att vara verksam så länge, byta skepnad så pass ofta men ändå stanna aktuell och väsentlig och ändå behålla sin identitet.
Sånt man måste prata om.
Candlemass och sångarna.

11 kommentarer:

 1. Jag tänker osökt på Royal Hunt, men efter orden jag läst om deras nya platta så verkar det som att jag är den enda som gillar dem...

  SvaraRadera
 2. "...drömmer om en fet avslutningsbox med livematerial där just Levén står bakom micken", ja eller varför inte en platta med nytt material med Mats Levén, om man nu ändå ska drömma :-). Sutte fint som snus.

  SvaraRadera
 3. Nej, jag kommer inte heller på några andra, så din text utmynnade i en hyllning till de helt magiska Edling och Iommi, bra jobbat! :-)

  Såg du Candlemass på Medis i december?

  SvaraRadera
 4. Vilken fantastisk text!

  Man blir ju glad när man läser om Candlemass. :)

  SvaraRadera
 5. Jag kan bara stämma in i kören. Bra skrivet.

  SvaraRadera
 6. Epicus Doomicus Metallicus är den enda som räknas.

  SvaraRadera
 7. TBoJ -> Man ska bry sig om sin egen smak. Royal Hunt är noterat!

  Kim & Christer -> ja och nej. En ny platta... ja. Såg jag dem i december..nej. Tyvärr. Fick inte ihop livspusslet då..

  Jarno & Unknown (som väl är Spader Ess, det brukar det vara): Tackar.

  David Snusgrop -> Njaej, det tycker jag inte. Men så tycker ju du att Edling är överskattad medan jag tycker han är ett riffgeni, så vi lär väl knappast komma överens där...! :)

  SvaraRadera
 8. Therion har ju bytt stil och sångare en massa gånger men hela tiden låtit som just Therion och inget annat. Och fram till Gothic Kabbalah höll de också en suverän kvalitetsnivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ....jag ska erkänna att jag faktiskt har lite eller koll på Therion. Har nästan aldrig lyssnat på dem, så...var börjar man i så fall? (och minns jag inte fel så blir väl dessutom Mats Leven en gemensam nämnare här...?)

   Radera
 9. Mats Levén finns ju representerad i förproduktionen till i stort sett hela King of the Grey Islands i Doomology-boxen om man är intresserad av Candlemass med honom på sång. Själv gillar jag Levén men tycker att han var ett riktigt tråkigt val till Candlemass som f.ö. är en av mina absoluta favoritgrupper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...intressant. Både med Doomoly-boxen (som jag faktiskt inte har, av någon anledning!) och dina tankar om Levén i just Candlemass.

   Utveckla! Varför? Och är det bara i just Candlemass som du tycker att han är ett tråkigt val? Har du sett honom live, och består intrycket fortfarande?
   Jag vill höra dina tankar!

   Radera