Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 17 februari 2012

Veckans Tips: Jupiter Society "Terraform"Denna vecka ska vi bli progressiva.

Veckans Tips är nämligen svenska projektet Jupiter Society, frontat av Carl Westholm - keyboardist som kanske är mer känd för sitt medverkande i Krux och på scen med Candlemass.

De banden har dock inte mycket gemensamt med den här mastiga skapelsen - musiken är väsensskiljd, trots att exempelvis Leif Edling gästspelar i ett av spåren ("Siren's Song/Black Hole"), samt att Mats Levén hanterar sången på tre spår ("New Universe", "Into The Dark" och Siren's Song/Black Hole").

Istället bjuds vi på långa svepande stycken som klingar väl i samma anda som den ganska fula omslagsbilden - det är en interplanetär resa genom en musikalisk rymd som serveras.

Förutom Mats Levén så står duon Öivin Tronstad och Nils Erikson för sången, och just sången är vad som verkligen lyfter denna skiva. Öivins prestation i andra spåret "Rescue And Resurrection" är helt fenomenal, och lyssnar man på låten runt 3:30 in så reser sig nackhåren av glädjerysningar.

Herrejävlar, vilken sång!

Bästa spåret är nog ändå "Cranial Implant", och fascinerande nog så jämförde jag känslan i den här skivan med Coheed & Cambria när jag recenserade den.

Det har nog fan försvunnit, men det är enbart av godo.

Den här plattan har nämligen växt till sig, och Westholms mannar har sett till att man kapat åt sig en alldeles egen identitet sedan dess.


Skivan finns fortfarande inte på Spotify, så det blir till att ta del av de stycken som ligger uppe på projektets hemsida istället. Eller köpa skivan.


Du hittar dessutom denna gång lite mer läsning på denna blogg. Recensionen finns det länk till här ovan, och dessutom har skivan varit föremål för "3 Röster om...", där panelen bestod av inga mindre än Per, The Woan och Stones - och de är inte alls överens...om mer än en sak - detta är en skiva med episkt anslag.

Och så är det.

Det är en skiva för dig som söker det storslagna äventyret. Resan.

1 kommentar:

  1. Det lilla jag hunnit lyssna på låter riktig gott. Gillar dessutom konceptalbum.

    Som gammal EVE online spelare får jag starka vibbar till det spelet både genom musiken och bilderna som presenteras runt projektet. :-)

    SvaraRadera