Metalbloggens samarbetspartner:

torsdag 6 januari 2011

Hårdrockskväll 2011

Här kommer alla mina val från gårdagens Hårdrockskväll, samt lite korta ord om de andra låtarna jag funderade på. Håll till godo!

1) Bästa Detalj: Zombiekrig "Håll Käften Ge Mig Dig Dina Pengar"

Hehehe... detaljen i sammanhanget är förstås att bandet har sina texter på svenska, vilket ger det hela en edge som sticker ut. Hade det varit på engelska hade det inte varit lika coolt. Den här pärlan har jag faktiskt haft på radarna ett tag, men inte velat yppa något om eftersom jag ville ha den som överraskning för gårdagskvällen.
Runner up: Masterplan "Far From The End Of The World". Glidningen på bassträngarna efter ca 2,5 minut är ju hur tuff som helst, och den här låten fanns länge med i mina tankar.

2) Något Oväntat: Motörhead "Born To Lose"

Jo, men jävlar vad bra låt! Trumspelet är fenomenalt (du har väl förresten inte missat anekdoten om Mikey Dee?), Lemmy sjunger bra och det är sånt sväng i det här rock'n'roll-monstret att det är en perfekt låt som något oväntat.
Runner up: Anthrax "Got The Time" live, från Big 4-paketet. Det tror jag hade överraskat en del i kretsen...

3) Bästa Upptäckt Senaste Året: Winterfylleth "A Valley Thick With Oaks"

Överraskande kanske, men brittiska Winterfylleths platta har vuxit sjukt mycket för min del. Naturromantisk black metal med episka drag, och den här rätt långa låten har spelats jävligt mycket den senaste tiden. Jag tror inte heller att det är något som så många andra har hört!
Runner Up: Kvelertak "Fossegrim". Men den tror jag faktiskt jag får höra ändå, i alla fall något med de norska debutanterna!

4) Bästa Europeiska Akt: Rotting Christ "Demonon Vrosis"

Ännu en akt som inte är speciellt välkänd i gänget, misstänker jag. Den här hade jag väl lika gärna kunnat ha på "upptäckt", men det passade ju utmärkt som Europeisk akt - speciellt eftersom man inte fick ha något Nordiskt. Dessutom har ju grekerna hållit på bra länge, så det är väl en välförtjänt plats.
Runner Up: Iron Maiden, faktiskt, med något från nya plattan. Men det kändes ganska trist ändå...

5) Bästa Titelspår: Dimmu Borgir "Dimmu Borgir"

Grym låt, helt enkelt. Och eftersom kategorin skulle vara en låt som har samma namn som en skiva eller ett band så tar jag verkligen chansen att testa stereoanläggningen hemma hos värden med detta stycke. En av årets bästa låtar, i mina öron!
Runner Up: Accept "Blood Of The Nations". Grymt bra comeback, men det kändes lite trist det med. Dessutom gissar jag att någon annan klippte in Accept i sin mix!

6) Bästa Black/Death: Ghost "Ritual"

Helt omöjlig kategori. Den här valde jag fram och tillbaka med hur länge som helst, och till slut fegade jag. Jag kunde inte välja något av det "riktiga" i genren, och tog svenska Ghost istället. Det är ju liksom black metal i sin hyllning av satan, utan att vara annat än rock. Tror det är ganska många som är med som inte hört Ghost heller, så det kan ju vara kul!
Runner Up: Hur många som helst, faktiskt. Några exempel är Opeth "The Moor" live, Soilwork "Late For The Kill, Early For The Slaughter", Misery Index "Carrion Call", The Wretched End "Zoo Human Syndrome", Abigail Williams "What Hells Await Me", Immortal "Sons Of Northern Darkness Live" och Immolation "A Glorious Epoch". Svårt som fan, och här har jag velat massor fram och tillbaka.

7) Bästa/Mest Passande Sånginsats: Opeth "The Moor Live"

Ganska fort flyttade jag över herr Åkerfeldts insats hit istället. Jag tycker verkligen att han är en av världens bästa sångare, som klarar av att hantera både growl och rensång. "The Moor" hämtas från jubileumsspelningen på Royal Albert Hall, och får därmed räknas in i kategorin över grejer som släppts i år, tycker jag. Dessutom är överstämman som Per Wiberg lägger på de rena partierna riktigt snygg!
Runner Up: Både Amorphis "Towards And Against" live och överraskningen Crystal Caravan "Wrecking Ball" var länge länge med i de här tankarna (i så fall hade jag flyttat Opeth till bästa black/death), men föll bort i slutet. Även Airbourne fanns ett tag i sinnet, fakltiskt...

8) Bäst Just Nu: Megadeth "Peace Sells Live"

Sista låten, av alkoholdimma dold. Bäst att ta en kändis då, en som kan orsaka allsång - och den här versionen bjuder verkligen på allsång!
Runner Up: Dio, förstås. "All The Fools Sailed Away" från sprillans nya Donningtonliven. Men jag tror det blev massor med Dio på kategorin med sånginsats, så jag chansade lite!
------------------------------------------------------------------
Så. Det var alles. Nu kan man börja räkna ner till nästa år - bara 364 dagar kvar innan Hårdrockskväll 2012 går av stapeln. Fast jag börjar nog räkna imorgon. Idag ska jag krama kudden...

Känner du dig fräsch och sugen på annan bra musik så rekommenderar jag ett besök på Debaser ikväll. Khoma står på scen, och med tanke på hur jävla bra ljudet varit de senaste gångerna jag besökt Debaser Medis så kan det bli helt vansinnigt bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar