Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 28 januari 2011

Veckans Tips: Ghost Brigade "Guided By Fire"


Finska Ghost Brigade är en sån där vrålchansning som verkligen gått hem för min del. Plockade upp förra årets "Isolation Songs" på ren chansning i en affär, och det var verkligen en platta som föll mig i smaken, så pass att den till slut letade sig in på årsbästalistan.
Jag tror att jag visste redan då att jag skulle kolla in bandets övriga släpp - en sak jag inte ångrar.
"Guided By Fire" är debuten från 2007, och trots det lite tapiga omslaget så har Season Of Mist släppt även denna ångestladdade kanon.
För så är det.
Ghost Brigade har ett eget sound som är verkligt ångestladdat.
Det spelar ingen roll om låtarrangemangen är snygga, produktionen kristallklar och gitarrplocket är stundtals både vänt och svängigt, ångesten ligger och lurar precis under ytan, och allt är förpackat i en mörk skrud. När bandet exploderar i sina extrovärta partier, med skriksång och fullt ställ på alla fläskiga riff så bryter sagda ångest ytan och tillåts ta över, och helheten blir vansinnigt bra.
Så bra att jag nog törs lova att detta är nästa finska stora musikexport!
"Guided By Fire" inleder med de habila och dugliga låtarna "Rails At The River" samt "Hold On Thin Line", men det är först efter ett tag som skivan verkligen lyfter. Tredje spåret "Horns" är bra, men i samband med plattans femte låt, "Away And Here", hittar bandet verkligen formtoppen.
Sen stegrar det sig hela vägen in i mål, och låtar som "Along The Barriers", "Based On You", "Disgusted By The Light" och "Autoemotive" förtjänar egentligen masshysteri och dyrkan.
Har du missat Ghost Brigade så är det bara att åtgärda det, omedelbums!

1 kommentar: