Metalbloggens samarbetspartner:

tisdag 20 december 2011

Demorecension: In Dispute "S.T.A.I.N.S"

Göteborgarna In Dispute står i kö för att få en genomkörare i form av demorecension. Det finns, förstås, ingen anledning att vila på hanen, och ser man det läckra omslaget till debutdemon "S.T.A.I.N.S" så vill man ju genast se vad som döljer sig under ytan.
Bandet består av fyra man som rest sig ur resterna av bland annat Soulstorm, och bandet har varit i farten sen i somras. Chris hanterar sången, Bader gitarr & låtskrivande, Fille bas och Albin trummor, och den musik som manglas är i huvudsak inspirerad av modern metall med touch av melodisk döds. Soilwork, In Flames, you get the picture.
"S.T.A.I.N.S" består av tre spår, förutom titellåten även inledande "Breakpoint" och avslutande "Shut The Light". Kanke har du hört talas om en fjärde låt vid namn "Unreal", då den förekom på en samlingsplatta med band från 031 tidigare. Den låten finns på bandets MySpace - men ingår inte i kollen på denna demo.
Marcus Bader - som står som avsändare av låtmaterial och gitarrspel - har även skruvat ihop ljudet på denna demo, och det är där vi ska börja. Bandet har, enligt egen utsago, sökt ett medvetet rått och opolerat sound (något som tydligen bland annat kostat dem goda möjligheter med ett amerikanskt skivbolag), och det är något som märks.
Rått och opolerat kan funka, men stundtals är helt enkelt gitarren för vek, och trummorna låter för mycket kakburk. Kanske är det värt att släppa lite på integriteten om det ger bättre kvalitét på nästa giv?
Hur som helst, låtmaterialet är rätt bra för att vara första omgången.
VIsserligen innebär en låt som "Breakpoint" inte att livet förändras, men det är ändå ett skönt sväng som levereras, och sticket som kommer mellan 2:30 och 3 minuter in i låten är riktigt jävla bra.
Den delen av låten har vevats en hel del gånger.
Snyggt sammansatt och bra levererad!
Avslutande "Shut The Light" är nog bästa spåret. Jag gillar det grymma svänget i inledningen, och i refrängen får bandet det att stämma på alla fronter. Sång, riff, rubbet sitter där ihop som det ska.
Det är nog vägen fram, boys?!

Bandet i sig verkar också på det klara med vad som krävs för att komma framåt.
Hårt jobb.
Man ger bort sin demo, och har dessutom insett att det live krävs att man sticker ut. Därför spelar man i svarta kostymer och mask (utom Chris som sjunger då, masken sätter punkt rätt sånginsats och han kör med corpse paint... oseriös corpse paint, säger han själv).
Bra.
Detta är nämligen riktigt lovande, och jag är övertygad om att bandet är något på spåren.
I min dialog med gänget har det dessutom framkommit att man har en skön harmoni, och att det är en av andledningarna till att man inte vill ta in ännu en gitarrist.
Smart tänk, faktiskt, ibland blir det bara sämre soppa av fler kockar - men personligen tycker jag då att det är dags att fundera på de eventuella svagheterna det innebär att ha enbart en gitarrist.
Det kan absolut funka, men då bör gitarren ges redigt med plats i ljudbilden.
Speciellt om man vill bjuda på svängig dödsthrash, typ!

Nåväl.
Du hittar bandets MySpace här, och skivan finns på Spotify.
Dessutom har In Dispute den goda smaken att inse att Metalbloggen är en bra reklampelare, och de skickade med extra kopior på "S.T.A.I.N.S".
Vill du ha ett ex?
Då är du en av de två första att kommentera denna demorecension och skickar sen din postadress till chief-rebel-angel@hotmail.com
För övrigt återstår väl bara att önska grabbarna lycka till. Det blir nog bra det här!

3 kommentarer:

 1. Låter intressant, jag tar gärna ett ex! :)

  SvaraRadera
 2. Fin genomgång, men det är inte därför jag kommenterar. Upptäckte nämligen precis att min herre även skriver om livets vatten på maltbloggen. Mycket intressant. Har i och för sig förstått att du gillar whisky (Highland Park va?) men visste inte att du bloggar om det. Kul! Lagavulin i alla dess former är min personliga favorit, om du undrar.

  SvaraRadera
 3. Gnagelram --> Visst, Highland Park är nog favoriten, men detta år har jag upptäckt en än bättre sort.
  Faktiskt den bästa whisky jag druckit, men eftersom den är behäftad med en styvare inköpssumma än HP så får man fundera på vilken som är mest "bang-for-the-buck".
  Vilken det är?

  Vänta och se. I mellandagarna kommer, som vanligt på denna blogg, en genomgång av alla "Årets". Bland annat Årets whisky...

  SvaraRadera