Metalbloggens samarbetspartner:

torsdag 22 december 2011

Recension: Battle Beast "Steel"

Stilpoäng för god smak?
Inte direkt.
Finska Battle Beast startar sin karriär med ett av de ostigare omslagen jag sett på länge, och inte blir det mindre av att - precis som Mats skriver i sin recension på Werock - låttitlarna håller samma stil. Olyssnad är det här en skiva som inte duger.
Nu spelar det mindre roll.
Gillar du Accept och Dio så kommer du att gilla det här, för såhär blir det när ett band skiter fullständigt i vad som är "snyggt" och "korrekt" och "trendigt" och bara gör det bandet vill. Följer sin övertygelse och klarar av att leverera efter den.
Den enkla inräkningen på cymbalen innan bandet släpper lös "Enter The Metal World" med full fart är tillsammans med resten av låten helt typisk vad skivan innehåller.
Fullt ställ av klassisk heavy metal!
Sen serveras elva låtar som vilar på gitarrsolodueller, halvdassiga (men charmiga) manliga körsånger i refrängen och en fantastisk sångerska (Nitte Valo) som driver, ylar och trycker hem poängerna.
Det är så otroligt charmigt och edryckande att det är svårt att inte dra på smilbanden mest hela tiden, och det är musik som man knappt behöver ha hört förr - det funkar fint ändå.
Inledningen på skivan är urstark, tidigare nämnda "Enter The Metal World" och efterföljande "Armageddon Clan" lovar lite bättre än vad resten av skivan orkar hålla.
Under resans gång visar det sig nämligen att det är just en debutskiva, och det räcker inte till ett maximalt utslag i betyg-o-metern.
Titellåten är inte fantastisk, likväl som "Cyberspace", och kanske har bandet kännt det på sig eftersom man fördelat de starka spåren över skivan - "Iron Hand", "Show Me How To Die" och i viss mån "The Band Of The Hawk" visar också på den där förmågan att skriva bra låtar.

Och, som sagt, med Nittie Valo på sång verkar inget vara omöjligt.
Vilken pipa!

Kolla in bandet på deras MySpace och få ett nytt favoritband.
Betyget känns ganska klockrent, och baserar sig mycket på den pura glädje som flyter ur högtalarna. En befrielse att lyssna på efter diverse svårmodiga alster!

Bästa Låt: Inledande "Enter The Metal World" är, trots sin titel, ruggigt smittande....

Battle Beast "Steel" - 4

1 kommentar:

  1. Det här bandet överraskade mig. Efter att varvat ner en sen natt efter jobbet såg jag ett inlägg om de på BM och tryckte play på deras musikvideo.Sedan satt jag där som en fähund och undrade just vad som hänt? Grym sångerska och låt.

    SvaraRadera