Metalbloggens samarbetspartner:

lördag 23 mars 2013

EP: Jess And The Ancient Ones "Astral Sabbat"

Finska Jess And The Ancient Ones är relativt nya på scenen. Den självbetitlade debuten kom förra året, och bandets lite svävande och stundtals drömlika rock träffade mig då på helt rätt sätt. 
Jag föll hårt för känslan i musiken, och den där lite abstrakta uppbyggnaden av låtarna där man inte drog sig för att stanna kvar om man hittat ett bra flyt, oavsett om resultatet blev en lång låt.
Nya EP:n "Astral Sabbat" består av tre låtar varav en är en cover på holländska Shocking Blue "Long And Lonesome Road". Jag kan förstå att man döper EP'n efter öppningslåten "Astral Sabbat", då det är den låt som mest håller sig inom normala ramar tidsmässigt av det egna materialet. Låten i sig drivs av ett lite spöklikt riff, och är väl okej i sig - men det är plattans sista spår som enligt min mening är hela behållningen. Närapå 15 minuter långa "More Than Living" fångar essensen med bandet, och lyckas med konststycket att hålla uppe intresset och känslan precis hela vägen.
Det är inte helt enkelt gjort, och jag lyfter på hatten för den prestationen!

Som med debuten är det Tore Stjerna som producerat, i finska studion Studio 33, och man gör det bra. Gitarrspelet signerat Thomas Corpse, Thomas Fiend och Von Stroh (humor på de namnen!) är fint framlyft, och frontflickan (för det är väl så, hon kan inte vara gammal...) Jess har en röst som jag tycker passar väldigt väl in i musiken. Den saknar visserligen spännvidd och en del djup, men det är passande. 
Omslaget vecklar ut sig till en fin bild såväl på ytter- som innersida, och denna gång ska jag inte klaga på formatet (det gjorde jag med debuten, en sak som fortfarande stör mig och kommer att dokumenteras i detalj när det är dags att titta på bokstaven "J" i serien Record Madness).
Jag nöjer mig istället med att konstatera att Jess And The Ancient Ones fortsätter sin resa på samma väg man slog in på redan förra året, och hoppas att det finns mer i kistan man verkar ösa från. Jag gillar't!

"Astral Sabbat" finns här på Spotify, så kan du bilda dig en egen uppfattning. Gör det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar