Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 22 mars 2013

Veckans Tips: Dust "Dust/Hard Attack"

...som så många gånger förr var det Stones på Tune Of The Day som tipsade mig. Skillnaden den här gången är antagligen att vi faktiskt pratar om en dubbelutgåva med jänkarna Dust, och att vi rör oss i tidsepoken -71/-72.
Känslan av att upptäcka en fantastisk rockplatta med en grupp jag aldrig hört talas om från så svunna tider är rätt häftig, och denna dubbelgiv av bandets självbetitlade debut och uppföljaren ett år senare har kommit att spelas rätt så ofta hemma hos undertecknad.
Det finns nämligen ett närapå overkligt sväng på den här skivan, och ett sånt där typiskt 70-talsgroove som gör att det är lätt att återkomma till den!
Stones tipsade om låten "From A Dry Camel", en av skivans episka långa höjdpunkter, men här finns så mycket mer att upptäcka.
Basslingan i "Chasin' Ladies", blueskänslan i "Goin' Easy", det febriga studset i "Stone Woman" och det brutala svänget i debutens kanske bästa låt "Love Me Hard". 
Och då har vi inte pratat om plattan "Hard Attack" alls, utan enbart om låtar på första skivan.
Den andra är ungefär lika bra, men jag tycker att den är jämnare. "Learning To Die", "I've Been Thinkin'" och "inledande "Pull Away/So Many Times" är väl höjdarna, men här är det inte alls lika enkelt att plocka ut dem - just eftersom skivan är bra mycket jämnare än debuten.

Tyvärr blev det väl inte mer med Dust. Trion bestod av Kenny Aaronson på bas, steel guitar, dobro (?) och bottleneck guitar, Marc Bell på trummor samt Richie Wise på gitarr och sång, och skivorna gavs ut av Buddah Records. Det borde, i ärlighetens namn, ha lett till ett större kontrakt, ett större bolag, en större karriär.
Dust borde, om man ser till den kvalitet som bandet levererar, ha varit ett av de stora akterna, och jag borde ha hört talas om dem innan jag såg inlägget på Tune Of The Day.

Nåväl, bättre sent än aldrig.
Det fina är att i alla fall en av skivorna faktiskt finns på Spotify, så du behöver inte gå i samma fälla som jag gjorde. Du kan kolla in bandet, och sen vara världsvan cool cat med stenkoll på allt från början av -70!

4 kommentarer:

 1. Riktigt bra! Tack till er båda...

  SvaraRadera
 2. Det här är så fantastiskt bra att det inte finns ord för det! Det är så löjligt. Skivorna skall släppas på nytt nu i April, både på CD och vinyl. Det är utan tvekan värt pengarna!

  Här är ett litet klipp där grabbarna i bandet snackar om sig själva.
  http://www.youtube.com/watch?v=U4KnOFDxW0c

  För er som inte vet så är Marc Bell mer känd som Marky Ramone. :)

  SvaraRadera
 3. @Chief Tack för länkningen och riktigt kul att du gillar dem. Bra som fan om man kan uttrycka sig så.

  @Jarno Ahh vad kul, dock har jag dem, men det kanske kommer något extra kul på reissue?

  SvaraRadera
 4. Spader Ess -> Vassego.

  Jarno & Stones -> Suveränt mycket tack!!

  SvaraRadera