Metalbloggens samarbetspartner:

tisdag 26 mars 2013

Metalbloggens essens

Snart vankas det påsk, och jag tänkte få vara lite reflekterande och egoistisk i detta inlägg. Samt förklarande. Det här inlägget ska handla om Metalbloggen, och anledningen till det är delvis det faktumet att en av den digitala hårdrocksvärldens stora har tagit sitt farväl.
Lev gott Tomasz, må vi så småningom få någon sida som kan fylla tomrummet efter The Great Nausea. Fantastisk sida, och du missade väl inte när den var i spotlighten i Blogg I Fokus? Bra. Det leder oss nämligen in lite på dagens ämne.
Metalbloggens essens.
Dess innersta väsen, och varför det har blivit som det har blivit.
Varför det till exempel är otroligt länge sen du fick just en "Blogg I Fokus", trots att det är en populär och kul grej.

Bloggen startades för dryga tre och ett halvt år sen, som en plojgrej för att jag skulle ha något att göra medan äldsta kille sov när jag var pappaledig.
Det var aldrig meningen att det skulle växa så som det gjort, men jag fann snart att det var en lisa för själen, att skriva. Och ventilera tankarna.
Att det skulle vara recensioner var rätt givet, det är ju ett inslag som fortfarande lever, och Veckans Tips samt Remasters och Live! kom snart till.
Serier där det är möjligt att skriva i "kluster", medan publiceringen kan spridas ut över tid.
Det har jag nämligen funnit att det funkar bra för undertecknad, jag mår bra av att skriva i stort sett varje dag - men behöver inte publicera varje dag. Numera.
Det var så förr. Då publicerades det flera gånger per dag.
En gång i tiden rörde sig antalet läsare också om ca 12 stycken på en dag. Numera är ni oftast runt 2500-3000 per vecka. En hel del fler alltså, men fortfarande så pass få att dte går att hålla en personlig dialog och kontakt med er.

Under resans gång har Remasters och Live! lagts ned, i alla på något år till, inslag som "I Backspegeln" och "3 Röster" har hunnit med att se dagens ljus och så småningom ebba ut eftersom jag inte orkar hålla dem vid liv.
Sämst samvete och minst logiskt är det att antalet demorecensioner och recensioner av alla de som hör av sig och vill bli bedömda har sjunkit. Anledningen är dessutom en paradox - att jag har fått glädjen att kunna bredda mitt lyssnande så mycket har också gjort att det nu finns så sinnessjukt mycket musik jag vill hålla koll på. Följa upp hur den utvecklas.
Det gör att högen med plattor som jag vill och har lovat att tycka till om ibland är rent löjligt hög. Och det behövs nog, för om jag ska vara helt ärlig så är nog essensen hos Metalbloggen följande: Att tipsa om och sprida ordet om bra musik.

Det är egentligen därför den här sidan finns.
Det kan ske i format som recensioner, koll på demogrupper och förstås Veckans Tips. Förstås!
Faktum är, om hela denna sida skulle reduceras till att bli mindre och mindre (ni som följt med ett tag vet ju att det varit på vippen att det blivit soppa torsk och nedläggning) så skulle jag kunna tänka mig att till slut enbart ha kvar Veckans Tips vad det lider.
Därför är det samtidigt svårt att erkänna att det inte är alltid jag orkar hålla uppe nyfikenheten för ny musik, nya upptäckter, botanisera efter pärlor.

Faktum är, att trots att det är så mycket ny musik som spisas så ser "25 Mest Spelade" i iTunes ut såhär:

 

Opeth. "Ghost Of Perdition". 79 spelningar i topp, följt av dubbelt Queensryche.
För att komma med på listan krävs 56 spelningar (också Opeth, tydligen).

Med det sagt så skulle jag vilja fråga er, läsare, vänner och andra digitala företeelser (hej spam!): vad är anledningen till att du återvänder hit?
Stämmer det överens med ambitionen om tips på ny (gammal) musik, eller har du helt andra orsaker? Och, till sist, finns det något du saknar eller önskar kunde förbättras?

7 kommentarer:

 1. Ja ska jag vara ärlig så är det nog faktiskt mest för att få just tips på ny och spännande musik. T.ex är det delvis ditt fel att jag precis bokade Colossus kommande fullängdare. :)

  SvaraRadera
 2. Tips på ny musik skulle jag också säga! Själv hinner jag inte längre vara lika bred i mitt musiklyssnande, med en liten son och allt. Därför gillar jag att hänga med på din blogg istället :)
  Veckans citat tycker jag också mycket om!

  SvaraRadera
 3. För min del är det en kombination av både musiken och dina texter. Även om du skriver om band som jag inte själv gillar, så finner jag stort nöje i att ta del av dina texter runt musiken. Dessutom gillar jag de inlägg som blir lite extra personliga. Dessutom fullkomligt älskar jag din och Stones bokstavsjakt.

  SvaraRadera
 4. Christofer & Masa (kul att se dig igen förresten!) -> Bra, då stämmer ju mina ambitioner med vad ni efterfrågar. :-)

  Spader Ess -> Tackar. Det var kul att höra, musikaliskt spretar det ju en hel del och jag kan verkligen förstå att inte allt faller i smaken. Kul att höra att texterna ändå kan falla i smaken!

  SvaraRadera
 5. Tackar för de fina lovorden. Jag håller på att spara ner alla inlägg från bloggen till hårddisken på ett väldigt primitivt och manuellt sätt. Det har varit en berg -och dalbana. Men som sagt, ibland blixtrar det till och jag får suget att skriva. Det sker dock inte lika ofta som jag vill och på det stora hela är jag rätt trött på den mediala biten med att frilansa som musikjournalist. Lägger jag ner helt och hållet? Fan heller men TGN som den är nu, ser jag ingen utveckling i. Som jag lovade i mitt sista inlägg så återkommer jag i ett annat projekt (som faktiskt redan är påbörjat och officiellt men som jag väljer att hålla hemligt ett tag till bara för att alla bitarna ska hamna på plats). Jag kommer fortsätta följa alla som skriver och som varit mina bloggvänner och kommentarer så fortsätt i god stil som du gjort. Du själv förstår ju hur mycket tid något sånt här tar men gör det i din egen takt!

  På återhörande mycket tidigare än du anar =)

  SvaraRadera
 6. Tomasz -> Inget att tacka för, det var välförtjänt. Och nu är man ju mer än lovligt nyfiken på vad du kokat ihop i bakrgunden.... :)

  SvaraRadera
 7. Fett jobb! Jag återkommer för att det är kul att läsa här. 8)

  SvaraRadera