Metalbloggens samarbetspartner:

torsdag 21 mars 2013

Recension: The Crystal Caravan "With Them You Walk Alone"

"With Them You Walk Alone" är Umeåbandet The Crystal Caravans tredje släpp.
Personligen fick jag upp ögonen för gänget i samband med den självbetitlade debuten från 2009, men det är med andra given "Against The Rising Tide" som jag tycker att det verkligen tar fart. Denna andra platta, från 2010, är en riktig höjdpunkt för oss som gillar rock'n'roll med anor och inspiration från band som Uriah Heep, Black Sabbath och The Doors, men förpackat i ett massivt sväng.
2013 ser fortsättningen på sagan, med denna sex spår långa giv. Låtarna är betitlade "Hour Of The Wolf", "With Them You Walk Alone", "Against The Rising Tide", "Roses And Morphine", "Brick By Brick" och "Drifting".
Redan vid första bekantskapen kan man slå fast att det är första och sista spåret som verkligen ramar in de övriga och står ut på skivan.
Inledningen med "Hour Of The Wolf" drivs av ett riff lika smittsamt som enkelt och genialiskt, opch känslan av rock'n'roll i den låten är smått oslagbar. Avslutningen är tvärtom, ett spår som minner om gamla Black Sabbath i sina lugna och finkänsliga stunder. Det svävar och placeras toner lite överallt i rummet, och slutar i en sån där låt som lever på känslan. Att sångaren Niklas "RG" Gustafsson dessutom stundtals låter lite som en viss Michael Stipe från R.E.M i versen på just avslutningslåten är enbart av godo, det passar väl här.
Det är annars en av skivans riktiga höjdpunkter, hanteringaen av instrument och strupe. 
Jag är verkligen förtjust i såväl gitarrspelet (signerat Stefan Bränberg och Björn Lohmander) som rytmsegmentet (bas av Pierre Svensson, slagverk av Annika Bränberg och trummor av Chrispoher Olsson), men för mig inträffar magin när just Niklas "RG" Gustafsson tar ton. 
Den kar'ln besitter en fantastisk röst!

Nå, övriga spår då, de som omges av just "Hour Of The Wolf" och "Drifting"?
Rätt bra.
Svänget i titelspåret är skönt, den finstämda känslan i duettsången som leder "Along The Rising Tide" är snygg, det lite olycksbådande riffandet i "Roses And Morphine" funkar bra (den låten bjuder för övrigt på en hel del vändningar under resans gång och är kanske den som tagit längst tid att "utforska") och stökandet i "Brick By Brick" är bra.
Ändå är en av känslorna när skivan snurrat ett flertal varv och låtarna satt sig att detta är ojämnare än sin föregångare, trots att antalet låtar är ganska lågt.
Det som är bra är riktigt bra, och känslan är att det verkligen håller på att byggas upp en ruggig setlista live.

Bästa Spåren hamnar nu på inledande "Hour Of The Wolf" och avslutande "Drifting", och trots min invändning om att det kanske är ojämnare och aningen svagare än föregångaren så är betyget en fyra. Det säger kanske mer om bandets totala förmåga än något annat...

I skrivande stund finns enbart singeln "Hour Of The Wolf" att lyssna på på Spotify. 
Gör det. Sen kan du passa på att spela föregångaren "Against The Rising Tide" i väntan på resten av materialet från "With Them You Walk Alone"!

The Crystal Caravan "With Them You Wallk Alone" - 4

1 kommentar:

  1. Ska bli otroligt spännande att lägga denna på skivtallriken.

    SvaraRadera