Metalbloggens samarbetspartner:

söndag 17 januari 2010

Remasters: King Diamond "Abigail"


Kim Bendix Pedersen, eller King Diamond som han är mer känd som, har en mycket säregen röst. Hans sätt att sjunga blandar kastratsång som nästan minner om opera stundtals med "vanlig" sång, och min egen personliga uppfattning är att det är sällan som en hel skiva håller måttet hela vägen med den danske galningen. Så är inte fallet i smått legendariska "Abigail" från 1987.
Där håller i stort sett alla låtar mycket hög klass, och även texterna - historien i denna konceptskiva - klarar att leverera rysningar. Musikerna är heller inte vilka som helst, med sig på plattan har herr Diamond inga andra än Andy LaRoque och Michael Denner på gitarr, Timi Hansen på bass och Mikkey Dee på trummor (som du förresten kan läsa en rätt skön anekdot om här).
Den remastrade versionen är dessutom packad till max med extramaterial - den levereras med bonus DVD som dels innehåller en förskräckligt illa filmad konsert från Göteborg 1987, men även videos för låtarna "The Family Ghost", "Welcome Home" samt "Sleepless Nights" - med andra ord lite godis från andra skivor också. Dessutom får du bonusspår på CD'n, dels de ganska meningslösa men nästan obligatoriska mixerna/demosarna av en del låtar, men även låten "Shrine" som faktiskt är rätt bra.
Dock - det är för historien om Abigail La Fey du ska ha den här skivan. Om hur hon kommer till världen dödfödd, och återvänder som ett spöka för sin gruvliga hämnd. Ackompanjerat av låtsnickeri i toppklass ("A Mansion In Darkness", "The Family Ghost", "The 7th Day of July 1777", "Black Horsemen"...) så är detta en av de mer prisvärda och nödvändiga återutgåvor som finns i skivhyllan, och absolut en värdig representant för King Diamond i vilken skivhylla som helst!

2 kommentarer:

  1. Men, jag trodde ju han bara var en knäppgök?

    SvaraRadera
  2. Det kanske han faktiskt är.
    Men på Abigail så träffar karl'n så jäkla rätt. Det är ju å andra sidan över 20 år sen nu...

    SvaraRadera