Metalbloggens samarbetspartner:

onsdag 5 oktober 2011

Demorecension: Guile

Sådärja!
Demorecensionerna har hitills bjudit på både högt och lågt, och nu har vaskandet lämnat fram en riktig guldklimp. Umeåbandet Guile står för en helgjuten toppinsats som borde få alla skivbolagsrepresentanter som ramlar in här då och då att slicka sig om munnen!
Bandet består egentligen av två personer som gör rubbet själva.
Mats Norrgård och Patrik Hellström heter lirarna på bilden nedan, och de senaste två åren har de ägnat åt att knåpa ihop sin fyra låtar långa demo.Enligt egen utsago skapar de båda musik som flörtar med det monotona, lite åt drone och post rock-hållet men med tydliga melodier och svaghet för färgade harmonier - allt placerat i ett atmostfäriskt ljudlandskap.

Baha.

Detta är musik som träffar rakt i solar plexus.

Som greppar lyssnaren om huvudet och kräver uppmärksamhet.

Det är vackert, vemodigt och emotionellt samtidigt som det är enkelt.
Samtliga låtar - "Molten", "Ego", "Bleed" och "Greetings" - är helt egna stycken som klockar in runt mellan nästan 9 minuter och knappa fyra. "Bleed" öppnar med tunga stråkar medan avslutande "Greetings" drivs av en mörk pianoslinga som minner om exempelvis Paradise Lost när de använder sig av detta knep (lyssna exempelvis på inledningen till "Enchantment", öppningsspåret på en av världshistoriens bästa skivor "Draconian Times" så förstår du vad jag menar) för att sedan mynna ut i något alldeles eget.


Ändå är "Greetings" det svagaste spåret i mitt tycke, och saknar riktig sång. "Molten" är det bästa stycket, med en härlig och lite elakare wibe på ljudbilden och en känsla av tyngdlöshet när refrängen svävar iväg.


Överlag är produktionen toppklass, och det är sällan man hör så pass väl arbetat ljud på en demo. Det bidrar förstås till helhetsintrycket, och det är väl ett resultat av att man spelat in i Redneck Studios och fått den mixad och mastrad av Marcus E. Norman (Naglfar, Bewitched, Ancient Wisdom) i studion Wolf's Lair.


Dessutom levererades hela demo på ett USB-minne, ett annorlunda och kul grepp.


Du hittar bandets MySpace här, och jag tycker genast att du ska kolla det.


Snyggt jobbat, Guile. Jag är imponerad!

Vilket bolag släpper skivan, och när?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar