Metalbloggens samarbetspartner:

måndag 10 juni 2013

Record Madness: Rebuild

Jaha, vad är nu detta, tänker du?
Record Madness, djupdykningen där Metalbloggen och Tune Of The Day växelspelar ska ju egentligen komma från just Stones på Tune Of The Day.
Dessutom heter rubriken "Rebuild", och ingen bokstav.
Märkligt.

Men, så här är det - jag har under Nationaldagsfirandet byggt om själva skivhyllan.
Min hustru har, utan någon speciell övertalning, erbjudit mig att få en större del av rummet.
Fantastiskt, och jag undrar vad det kommer att kosta mig till slut...

Nå.
Varför inte låta er ta del av ombyggnationen i form av bilder och en del text?

Record Madness - Rebuild
Vi börjar väl med det enkla. 
Valet av själva hylla.
Det blev IKEAs "Billy"-serie, vit, med extra hyllplan. Samma stil som jag har haft förr (förutom färgen då), och anledningarna kan väl sägas vara följande:

1) Det går att addera på överskåp enkelt.
2) Det är rätt billigt
3) Enkelt att placera i ett rum där väggen blir gips (och därmed betydligt krångligare att hantera vägghängd hylla)

Nackdelarna med Billy är väl att den egentligen är lite för djup, men det kan jag leva med. Den vita känns dessutom lite mindre djup än den av ekfaner, men det är väl bara en optisk synvilla. Totalt sett landade det två stycken 80 cm breda hyllor och en 40 cm, samt plats för en TV-bänk där det kommer att etableras ett TV- och spelrum för grabbarna.
Såhär såg själva byggspektaklet ut:
 
 Först ut - skruvande. I hallen utanför rummet där skivorna bor.
För det är ju hälften av utmaningen, att samtidigt som man ska bygga ihop den nya "miljön" så ska man ha alla prylar någonstans - och väggen där de nya vita hyllorna står var ju inte tom direkt.
Det betyder att det dessutom blev lite logistikövningar i övrigt.
På bilden under har jag därför fått hjälp av hustrun att stapla bokstäverna A-D (som förr bodde lite på undantag i två stycken Benno-pelare på sidan av den vanliga hyllan), och i soffan ligger ett knippe böcker.
Rörigt.
Sen blev det ju byggt, så småningom.
Det tog lite tid ändå.


Skruvdragare är inget jag använder vid IKEA-montage, i alla fall inte när mängden skruvar är så pass begränsat som i fallet med just Billy. Handkraft, FTW!
Dessutom så ger det ju rättighet att ta en öl till, i sommarvärmen.
Red Seal. Fantastisk öl!
När jag väl hade kommit så här långt så närmar det sig ju.
Och här stötte jag på en utmaning.

Hur gör man när ens fyraåring vill hjälpa till?

Å ena sidan - jag vill ju att skivorna ska stå i rätt ordning, med ryggen utåt, sorterade på rätt sätt och med en viss känsla för hur "radbrytningen" (alltså en ny hylla) kan ske i samklang med begynnelsebokstaven. Det är inget en 4-åring har känsla för, egentligen.

Å andra sidan - man vill ju ge ett arv till sin son så att han fastnar i samma skivnörderi som en själv. En musikalisk uppfostran handlar ju inte bara om musik, den handlar även om utbildning i omslag, logotyper och förmågan att placera en utgåva rätt i tiden.

Det slutade med att han fick hjälpa till. Förstås.
Och det innebär att som hyllan ser ut nu, i skrivande stund, så finns det en del skavanker.Översta bilden är när just bokstäver A-D flyttat in.
Sedan kommer den smala hyllan, som annekteras av böcker, DVD-skivor samt tre rätt fullmatade CD-samlare med diverse skivor (en hel del gratisskivor som genom åren medföljt exempelvis Close-Up Magazine och annat diverse smått och gott).
De två sista bilderna är när alla skivor flyttat in, och skavankerna består i huvudsak i inbördes sortering. Bokstäverna är väl rätt, men jag är inte så säkert på det där med radbrytningen och hur det är placerat (det blir ju lite luft att infoga framtida medlemmar nu, och det gäller ju att placera de luckorna på rätt plats), samt kanske framförallt lite huller om buller inom de olika artisterna.
Det är sånt jag får pilla med en kvart här och en kvart där när jag får tid över.
Dessutom ska det upp lite spotlights ovan hyllorna, så att det blir lättare att hitta "dagens drog" när det är mörkare tider ute.

På det hela taget ändå - det känns bra det här. Ska bli riktigt intressant att se var nästa "riktiga" Record Madness tar vägen, och hur det egentligen ser ut i den nya hyllan när det är dags. Finns ens alla skivorna i alla bokstäver?
Den som lever får se!

6 kommentarer:

 1. En idé: lägg brädor bakom skivorna, så du får ut dem jämnt mot kanten, då blir djupet ett mindre problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt det skulle jag skriva för så har jag gjort. Det är en vanlig enkel bräda bakom. Sedan har jag även köpt till glasdörrar för att hålla borta damm och annat från skivorna.

   Sedan använder jag mig av glashyllor istället för de vanliga. Det gör att jag får ett hyllan extra. Självklart har jag också borrat nya hål för att det ska vara så platseffektivt som möjligt.

   Radera
 2. Hur ser vadslagningsfirmornas odds ut för när dessa hyllor är urvuxna? :-) Grattis till utrymmet. Själv brottas jag och min lathet med tanken att införa glashyllor i det nuvarande CD-skåpet för att bättre hantera utrymmet. :-)

  SvaraRadera
 3. Mecka med skivsamlingen och dricka Red Seal. Fan vad najs.

  Själv har jag min samling nedpackad i kartonger för tillfället så jag blir lite avis på dig. :)

  SvaraRadera
 4. Tips: hiva alla plastfodral åt helvete (i återvinningen alltså) och stoppa ner CD, CD-häfte och papperet där låtarna står (som ligger klämt under skivan) i en sånhär plastficka istället "http://www.kjell.com/se/sortiment/dator-kringutrustning/datortillbehor/cd-dvd-blu-ray/fodral/cd-plastficka-50-pack-p19513" Ställ allt i bokstavsordning i små lådor med t. ex AC/DC utåt rummet så får du plats med alla skivor på en hylla. Jeez, CD-fodralet tar ju upp typ 1 cm / CD i utrymme! Skitlätt att fylla på med nya skivor. Har alla mina CD (och det är många) i fyra lådor på en hylla. Digipack? Det är en egen hylla men försöker undvika att köpa sådana. Varför? jamen det är ju bara livelåtar, demos, alternativa tagningar och slikt elände som jag är maximalt ointresserad av.

  SvaraRadera